Finlandia – kuoro

Finlandia-kuoro antoi ensi konsertin New Yorkissa maailman näyttelyn yhteydessä 4.5.1939 -kuva kuoron konsertista Roosewelt hotellissa johtajanaan L. Arvi P Poijärvi
Kuva: Wikipedia

Mieskuoro Finlandian historiaa

Wikipedia:
Mieskuoro Finlandia oli suomalainen kuoro, joka perustettiin keväällä 1939 suuntautunutta konserttimatkaa varten.
Kuoroa ryhdyttiin kokoamaan vuonna 1937, kun Suomi päätti osallistua New Yorkin huhtikuun lopussa 1939 avattavaan maailmannäyttelyyn. Kuorolle annettiin nimi Finlandia-kuoro. Sen kokoamiseksi järjestettiin useita koelaulutilaisuuksia, ja karsintojen perusteella koottiin 70-henkinen valio mieskuoro. Kuoron keski-ikä oli 37 vuotta. Kuoromatkan rahoittamiseksi valtio antoi 300 000 markan apurahan. Lisäksi kuoro sai luvan järjestää arpajaiset matkan rahoittamiseksi.

Hilkka Partanen jatkaa:

Finlandia-kuoro aloitti toimintansa v 1937. Tarkoituksena oli tehdä konserttimatka Amerikkaan, joka sitten upeasti toteutuikin. Samalla matkalla konsertoitiin myös mm. Lontoossa, Pariisissa ja Berliinissä.

Aikamoinen ”seula” on ollut silloin kuoroon pyrkijöille. Halukkaita oli yli 400, heistä kelpuutettiin 70 laulajaa, joukossa Värtsilän oma poika Teemu Grönberg.

Kuoron johtoon oli kutsuttu professori Heikki Klemetti, varajohtajiksi Arvi Poijärvi, Bengt Karlson ja Ilmari Kalkkinen.

Kuoro valmistautui matkalle yli vuoden ja antoi useita konsertteja ennen matkalle lähtöä.

Tasavallan presidentti Kyösti Kalliota käytiin myös tervehtimässä, tietysti laulun voimin. Laulajien mieliin jäivät presidentin sanat: ”Ette lähde omalle asiallenne, vaan tietoisena siitä, että teidän matkanne on koko kansan asia”.

Lähtö tapahtui 8.4.1939 s/s Aallottarella, saattoväkeä oli ollut kuvasta päätellen tuhatmäärin.

Laivallakin konsertoitiin useamman kerran.

Perille päästyään kuoro teki levytyksiä ja radionauhoituksia sekä esiintyi 12 konsertissa, Maailmannäyttelyn ja Suomen osaston avajaisissa ym. muissa tilaisuuksissa unohtamatta kesäjuhlaa Delaware-patsaalla.

Levykotelossa olleen tekstin mukaan kuoron matka esiintymisineen oli ollut yhtä juhlaa.

Finlandia-kuoron vierailu presidentin linnassa
Kuva: Wikipedia

Kotiin paluun 25.5.1939 myötä käytiin tietenkin tapaamassa presidentti Kyösti Kalliota.

Tehtävä suoritettu!

Kuoro lopetti toimintansa.

Hilkka P

3 comments for “Finlandia – kuoro

  1. Aikamoinen ponnistus. Nykyisin ei tahdo kuoroihin löytyä laulajia. Wikipedia ei taida kertoa saivatko valiokuorolaiset palkaksi muuta kuin mainetta ja kunniaa. Olihan siinä kuitenkin parin vuoden työ. Luultavasti nuotit toimitettiin postissa ja ohjelmisto opeteltiin kotona. Yhteisharjoituksiahan oli vain muutama.

    Sakari löytyisikö vielä Finlandia Finlandia-kuoron laulamana, olisi arvokas lisä tähän muisteloon

  2. Oikeassa olet, mutta en löydä juuri tuota yhdistelmää, valitettavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *