Keskusteltavaksi

Hei! Ajattelin kirjoittaa tänne lehteen keskusteltavaksi aiheen, joka itseäni Värtsiläläisenä askarruttaa!

KOULU on loppunut, mutta tilat ovat olemassa! Olen yrittänyt saada selvyyttä mitä Värtsilän koululle jatkossa tapahtuu? Onko kenelläkään tietoa miten jatkossa koulua tullaan käyttämään? Huolestuneena olen kuullut uutis”huhuja” jopa tilojen kylmilleen jättämisestä. Nythän on todella harmi jos emme saa kiinteistöä kyläläisten käyttöön. Ymmärrän hyvin tilanteen pitäjäyhdistyksen osalta, ettei pitäjäyhdistys yksinään voi ottaa sitä vastuulleen.

MUTTA, mitä sitten jos meiltä Värtsilästä menee ainut paikka jossa myös liikuntarajoitteiset voivat kokoontua? Nyt olemassa oleva kylätalo ei siihen kaikkien osalta sovellu. Matkaa keskustaan (Tohmajärvelle) on edestakaisin yli 30 kilometriä, eikä joukkoliikennettä sinne ole. Kylät autioituvat, mutta Värtsilässä sentään on vielä nuoria perheitä eikä meitä eläkeläisiäkään tulisi unohtaa. Liikunta on lääke ja koululla on ainut paikka, jossa voimme käydä liikkumassa ja harrastamassa monenlaisia asioita, ilman liikunta rajoitteita.

Ottakaa kantaa ! ?Lea Koukku

7 comments for “Keskusteltavaksi

 1. Harmi homma, mutta keskustelu ei maksa mitään. Kuluerähän se on Tohmajärven kunnalle.Nykysuuntauksen mukaisesti kaikista karsitaan.Hyvänä puolena oppilaat saavat kyllä nykyaikaisen uuden koulun.Jopa lähihistoria on osoittanut , että Tohmajärvi on kusettanut Värtsiläläisiä .Sodan jälkeen liitosasiat kävivät ministeriössä asti.Silloin Värtsilä sai pitää itsenäisyytensä, mutta on selvä ettei pikkuruinen kunta selviä nykyvaatimuksista.Suomessa on kyllä muutama pikkuruinenkin kunta.Eikö tulossa ole keväällä kuntavaalit, jospa se olisi pelastava ratkaisu.Varmasti P-Karjalassakin on vastaavia tilanteita ollut, pitäiskö kurkistella sellaisia miten niissä on menetelty.Tottapuhuen pahalta näyttää ja purkufirmalle taitaa tulla hommia.Tosin sekin maksaa, rivitalo kylätalon vieressä on odottanut jo yli kymmenen vuotta purkamista.Ohi kun kävelee haisee home.

 2. Mediaa jonkun verran seuraavana käytäntö meillä menee näin. Ensin rakennus jätetään seisomaan tyhjänä, kaikki ylläpitotoimet lakkautetaan, sittn noin 10 vuoden jälkeen todetaan, ei voi korjata puretaan pois.

 3. Värtsilän koulu olisi erinomainen kohde … koululle. Eri teemoilla toimivia yksityisiä kouluja on Suomessa kymmeniä. Vetovoimatekijänä erityisellä teemalla painottunut alakoulu olisi varmuudella merkittävä. Vanhempien ja muidenkin kannattaisi tutustua… http://www.yksityiskoulut.fi/yksityiskoulut-suomessa/

 4. Saattaa tulla sanomista, kun ei-kylällä-asuva muori ottaa kantaa tähän. Sanon kuitenkin jotakin.

  Mutta tuo Esa A.n kommentti herätti minut kaivelemaan tietoja yksityiskoulusta. Mielenkiintoinen ajatus.
  Pienille alakoululaisille ihan makia juttu voisi olla. Laki määrää normaalin perusopetuksen, mutta koulu olisi painottunut johonkin asiaan. Se joku asia voisi olla vaikka musiikki tai teatteri (?). Olen ymmärtänyt, että kunnan alueella musiikkia harrastetaan kiitettävästi.
  Tai se joku asia voisi olla myös venäjän kieli tai muu kansainvälistyminen.
  Sitä en lähde arvelemaan, kuinka paljon kunnan asukkaat, koululaisten vanhemmat, arvostaisivat mainittuja asioita.

  Yksityiskoulun lupaa pitää hakea vähintään vuosi ennen lukuvuoden alkua, joten nyt se tulisi kysymykseen aikaisintaan syksyllä 2022.

  Ei kai se koulu siellä ihan nollatoiminnalla ole nytkään. Jotakin tuloja vuokraustoiminnasta on? Jos olisi tiedossa todelliset ylläpitokulut, voisihan yrittää laskea, paljonko tuloja lisää tarvitsee. Kiinteistö-osakeyhtiön perustaminenkin yksi mahdollisuus.

  Omassa kotikunnassani sivukylien koulut ovat myös koulutoiminnasta poistuneet ja niistä osa toimii kylätaloina. Osa on myyty yksityisille, ainakin osin surullisin seurauksin.

 5. Koulut näyttää katoavan. Muutos seuraa muutosta. Ollaan tässä ja ollaan elämässä. Minun mielelestäni muutos pitää tehdä ihmisen katsoessa toista silmiin katsoen. Kyllä hyvää tulee ajatellen aivan kaunis.

 6. Nettikauppa kukoistaa. Pakataan tavarat postiin lähetettäväksi. Eivät taida olla ympäristö ystävällisissä pakkauksissa. Siinä on tuhannen taalan mahdollisuus nuorelle idea nikkarille. Kartonki taipuu pakkäukseksi ja lyhyt kuituinen kierrätys paperi pitää herkänkin tuotteen ehjänä kovan kartongin sisällä kuljetuksen ajan.

 7. Tuotanto tiloina entinen koulu voi toimia ja menestyä. Kuormalavoilla on maailmanmarkkinat. Paikallisesti sahattu puutavara ja kuormalavaksi tehty tuote kyllä löytää ostajan. Nyt nuoret ottakaa selvää ja ryhtykää toimeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *