31 comments for “Sana on vapaa. Viikko 44/2020

 1. Vesi velloo Venäjän vierellä
  kauniissa Kaustajärvessä
  Universumin Helmessä.
  Uneksii ukko unelias
  suolle sukeltaa sukkelaan
  karpaloita kaukaloon kopsimaan
  ja illalla niitä suuhun popsimaan.

 2. Tämä sana on vapaa viikottain oli hyvä keksintö.Heitämpä ilmoille ehdotuksen ”viikon levy”.Vaikkapa biisi ilmestyisi keskiviikkoisin ja youtubesta.Alpoa ei kiusattais vaan valinnan suorittaisi Sakari.Tietysti jos Sakari suostuu,Biisin painotus olis joku muu kuin nykymusiikki.Valitusoikeutta ei olisi Sakarin valinnalle ja kommenteissa vain biisiä vois kommentoida.Olispahan jotain uutta Värtsille.Voidaan myös unohtaa koko ehdotus en tule pahalle päälle.

 3. No peukalon paikkahan tuo ehotus on👍:-)

 4. Viikon puheenaihetta esitti muistaakseni Lea Koukku. Hänellä oli muitakin hyviä esityksiä

  Jo pikkuisen rupeaa vetäämään naamaa nutturalle ja mieltä pahottamaan kun kuuleekin nykymusiikista ja biiseistä. Olen innokas kuuntelemaan paikallista radio-ohjelmaa missä päin Suomea sitten liikunkin. Varsinkin uutiset pyrin kuuntelemaan aina. Mutta heti uutisten jälkeen alkaa musiikkia, jossa mielestäni ei ole päätä eikä häntää. Älytöntä toistojen toistoa. Se on ilmeisesti sitä uutta musiikkia. Silloin minä tunnen vanhenevani ainakin parin sukupolven verran. Muuten, missähän vaiheessa musiikkikappaleista tuli biisejä.

  Hyvä ehdotus Tapanilta
  Miten olisi sellainen ”Viikon viisu” jota on tullut soitettua tai kuunneltua paljon tai muuten pyörinyt mielessä. Aina radiossa tai vain mielessä soivan kappaleen nimeä ei tiedä.. Sen keksimisessä on oma haasteensa.

  Tuo ”levy tai albumi” on jo vaikeampi juttu valittavaksi. Jokaisen jutun saa tarvittaessa niin, ettei sitä voi kommentoida

 5. Erittäin hyvä, että nähdään esityksiä Värtsin toiminnan kehittämiseksi, jopa Alpon työtaakka huomioiden.

  Musiikkilinkit ja ehdotukset niiksi, miksipä ei muistakin aiheista, ovat asiaa. Pitäisikö linkit silti lähettää Värtsin sähköpostiin ”suodatettavaksi” vai säilyisikö määrä laadullisena ja kohtuullisena suorina linkkeinä?

  Kiitän kovasti turhamaisuuttani hivelevästä luottamuksesta, mutta joudun tehtävästä kieltäytymään vakavista syistä, joita en aioi enempää julkisesti avata.

  Toivotaan, että kehitys kehittyy ja Värtsi laukkaa kärjessä.

  Laitan tähän loppuun musiikkilinkin Kyllikki-valssiin, jonka laulaa Wärsilässä syntynyt Teemu Grönberg. Yhtyeenä Sointuorkesteri ja taltiointi vuodelta 1944.

  https://www.youtube.com/watch?v=iTlCX2lxjwg&feature=share

 6. Kiitos, Sakari H! Voisitko lanseerata ruutuun kuulumaan: ”Mari Rantasila, Vanha mies”? Kuuntelen sitä usein kappelissani ”Beethovenin Eroican Marcia funebran” jälkeen.

 7. Demokraattisessa yhteiskunnassa pitää tehdä komproMISSEJÄ .Voishan sitä sinne Alpon sähköpostiin jokainen kuka haluaa laittaa omia ehdotuksiaan vinon pinon.Vuodessahan on vain oliko se nyt 52 viikkoa.Alpolle se homma sitten jää.
  Taitaa olla pieni kööri meitä ukkoja päättämässä,lukemassa suattaa olla vähän enemmän.Viikon viisu on ihan hyvä nimi.
  Ehkä se on hyvä ettei voi kommentoida sitä musiikkia.Jorelta odotellaan mielipiteitä.Alpo vois väliaikatietona kertoa kuinka monta klikkausta Värtsissä yleensä on?

 8. Viikon viisu on myös mielestäni oivallinen nimi kyseiselle aiheelle. Radiossahan on jo sellainen ohjelma kuin Kadonneen levyn metsästys, joten pelkän sanan tai typistetyn lauseen perusteella jonkun biisin nimen selvittäminen tai peräti esitysvalmiuteen laittaminen saattaa vaatia kohtuuttomia ponnistuksia. Mutta siitähän tuon näkköö kun polokassoo homman käyntiin:-)

 9. Tapanin ehdotus on oikein hyvä ja kannatettava 👍
  Toivottavasti Alpo ottaa kopin.

  Tässä yhteydessä on taas hyvä kiittää Alpoa
  isosti siitä että jaksat ja viitsit pyörittää Värtsiä!
  KIITOS 🌹

 10. Teemu Grönbergin isä on ollut työnjohtajana Wärtsilän rautatehtaalla.

  Teemu Grönberg syntyi: 6.10. 1907.
  Kuoli:13.7. 1981. Teemu oli myös toimitusjohtaja ja laulaja joka käytti myös taiteilijanimeä Teppo Raikko.
  🎼 🎵 🎶 🎵 🎶 🎙

 11. Ehdotan, että tämän viikon viisuksi otettaisiin Mari Rantasilan ”Vanha mies”. Muistaakseni Mari R. on porilainen syntyään. Olen ihmetellyt, kuinka hän on osannut astua vanhan miehen rinnalle kulkemaan, navettaan ruokkimaan ja aittaan ryypylle. Tässä on hiljentyvän maaseudun tunnelmaa, haikeutta ja samalla: – kannatti elää…

 12. Mökinmuija viittaa äskeisellä kommentilla Sakari H:n kommentiin joka on laitettu eilen 26.10.20 kello19:03.

 13. Pienellä haulla osui osuvasti silmiini Hilkka Partasen mainio kirjoitus Värtsilän laulajapojasta (Teemu Grönberg) Värtsissä vuodelta 2010:

  https://vartsi.net/2010/12/10/vartsilan-laulaja/

  Juttu on hyvä ja näköjään nostettu kommentin avulla uudelleen esille toistamiseen ja taas. Olkaa hyvä!

 14. Nostan kaks kertaa Sakarille hattua, jos kaivat Hilkan jutussa olevan maininnan mukaan, että YLE on ollut mukana Wärtsilän 100-vuotis juhlissa ja siitä on juttu Ylessä. Värtsilän Seuralla on kuulemma kopio.Ehkä se kopio saadaan jos Sakari ei onnistu.

 15. Ei onnistu osaltani, valitettavasti. Otahan Tapani varalta hattu mukaan Värtsiläisten Seuraan.

  Mahtaisiko Ylellä olla kiinnostusta asian suhteen, esim. julkaisemaan Värtsiläisten Seuran tallenne, ellei omaakaan Ylellä ole? Luultavasti noin vanha äänite on jo vapaa verkossa julkaistavaksi.

 16. Lähetin Aulis Kososelle postia, katotaan mitä seuraa.

 17. Ne vain nuo kevätkiireet yhä jatkuu täällä landella. Autokin vaatii joskus huomiota. En olekaan ennen vaihtanut VW Golfiin jäähdytysvesiputkea. Mutkikas juttu.

  Joku kysyi kysyi minkä verran Värtsiä on ”klikkailtu”. Sellaista mittaria ei ole tai en tiedä. Jokaisen jutun kohdalla on kyllä laskuri.
  – tätä palstaa on katsottu noin 600 kertaa
  – ötökkäjuttua noin 400
  – telakkajuttua 500
  – Grönberg, laulajapoikaa noin 2500
  Roskapostisiivilä oli viikossa poiminut noin 100 kommenttia roskikseen. Muutamia vieraskielisiä roskaposteja oli livahtanut Värtsiin. Niitähän on nähty.

 18. Voisihan tuota ”Viikon viisua” kokeilla lähtisikö se toimimaan. Jos sellainen sivu saadaan aikaiseksi, niin eikös se toimi niin, että kuka ensiksi ehtii, niin sehän on siinä.

 19. Uutiset kertovat että Vaalimaalle avataan jälleen uusi jätti kokoinen kauppakeskus.Uudella Scandinavian Shopping centerillä
  on kokoa runsaat 20 000 neliötä!!

  Kaksi vuotta sitten avattu 12 000 neliön ostoskylä Zsar asetettiin vastikään selvitystilaan kun venäläiset matkailijat loppuivat lähes tyystin tämän pandemian vuoksi.

  Eli takaiskuista huolimatta tuntuu uskoa tulevaisuuteen olevan kaakon kulmalla.

  Mikä kumma siinä oli että Niiralaan ei ilmestynyt minkäänlaista kaupallista toimijaa kun raja avattiin???
  Omasta maakunnasta olisi kyllä löytynyt poweria esim Tokmanni ja Motonet.Molemmat venäläisten suosiossa olevia
  kauppoja?

  Vaalimaalla rajanylittäjiä oli 2019 2,4 miljoonaa.Niiralassa 1,12 miljoonaa.Näiden lukujen perusteella jotain olisi pitänyt
  tapahtua Niiralassakin.

 20. Samaa mieltä Joren kanssa ole minä. Miksi ”ei toinna-mitäpä se hyvejjää” on siellä vahva ajatus?
  Hevosmiesten tietotoimiston kautta olen kuullut, että ainakinjoskus aikanaan sitten on TJ kunta ollut vastahankaan. Sitä en ole pystynyt selevittämään, jotta pittääkö paikkansa. Eikä oikein haluta uskoa..

  Rajan kiinni oloon liittyen heitän kysymyksen. Mitenkä siellä on paikkakunnan väki pärjännyt, kun ei ostoksille tai muille asioille naapuriin ole voinut ajella? Onko ollut isokin haitta? Tai helpotus, kun ei tarvi aikaa kuluttaa rajalla?

  Kuhan kyselen.

 21. Taas on se aika vuodesta kun ainakin ikäimmeiset
  suunnistavat infl.rokotuksen ottoon. Meillä oli vuoro varattuna
  tälle aamulle. Paikka hieman etitytti ihteesä, sillä
  rokotuspisteemme oli joen rannassa, ent Aittarannan talossa.
  Mennessä tehtiin muutaman sadan metrin ketunlenkki, tullessa
  huomasin, että portaita pitkin pääsee suoraan junaradan ylittävälle
  sillalle.

  Maskit oli naamalla niin rokottajilla kuin meilläkin. Nyt on piikki
  molemmissa käsivarsissa, sillä hankimme myös pneumokokkirokotteen
  apteekista. Toivottavasti ei tule sivuvaikutuksia. Pistokohta on joka
  kerralla muutaman päivän kipeä.

  Siinä pistosten aikana muistelin niitä entisajan ”ruuttia”, joilla meikäläistäkin
  tökättiin joka päivä silloin kun olin eristyksissä tulirokkosairaalassa.

 22. Minä olin kuulemma tulirokossa Valkean talon sairaalassa, en kyllä muista siitä mitään. On kuulemma ollut niin kova kuume että on ollut hengenlähtö lähellä. Kauheimpia rokotuksia on ollut ne armeijan jalkahikipiikit.. kuulemma

 23. Karjalaisessa oli juttu, että susi oli syönyt Mika Piiroisen koiran Selkäkylällä.Kovasti ollaan susien puolesta ja vastaan kommentti palstalla.

 24. En ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin,
  päinvastoin:-)

 25. Oho, voi surku. Eikö saanut jänistä kiinni.

 26. Alpolle: Sudet 4 kpl oli käyneet ihan pihaportilla.Tuohon Tuulan ja Joren ihmettelyyn miksei sitä monitoimiareenaa rakennettu Niiralaan niin ehkä se oli hyvä ettei, koska nythän Parikkalaan avataan uusi ylityspaikka lähiaikoina.Kun katsoo karttaa niin onhan siitä aika suora yhteys Pietariin jos vertaa Niiralaa.Venäjän matkailu on Niiralassa pysähtynyt Suomalaisilta, mutta niinkuin joku aika sitten kirjoitin , onnistuu se matkailu kaksoiskansalaisilta ja niitä Tohmajärvellä riittää.Hevosmiesten tietotoimiston mukaan ystävyysmatkailun seurauksena ainakin yksi korona on tuotu Niiralaan.Onneksi jäi perhepiiriin.Mutta ne rekkakuskit ajaa yötäpäivää rajan yli ja kaupoissa käyvät tuliaiset mielessä.Rajalla pitäis olla pikatestit.Nyt ei ole mitään.

 27. Nehän sanoo tullissa, että mummo on kuollut ja kun on pari kuukautta rampannut edestakaisin ja tulli kysyy siitä mummosta, niin ne sanoo, että vieläkin se on kuollut:-) Jos ymmärsitte mitä tarkoitin:-)
  Jotain tarttis tehä!!!

 28. Niinpä. Nyt on nyt ja ennen oli ennen. Jos Niiralaan olisi jotakin liikekeskuksen tapaista rakennettu erimerkiksi kaksikymmentä vuotta sitten, ehkä se olisi jotensakin saatu toimivaksi ja paikkansa varmistanut. Nyt taitaa olla myöhäistä. Silti vieläkin toivoisin sinne jotakin.

  Parikkala lenee avautumassa 2024(?), onko siellä myös raideliikennemahdollisuus? Niiralassahan se olisi. Tuli vain mieleen, kun fanitan junaliikennettä. Tai fanittaisin, mutta junallahan ei juuri mihinkään pääse enää. Pysäkkien välikin saattaa olla jo noin sata kilometriä. Mutta näihän olemme valinneet. Vielä kun saadaan tien päälle itse ohjautuvat autot..

 29. Junafanittajalle Suomen rautatiet ovat rakennettu insinöörin yksitoikkoisuudella.En ole käynyt Japanissa, mutta kun katsoo Japanin NHK-kanavaa, sieltä tulee paljon junamatkustusta Japanissa. Ehkä ne ovat vanhoja rautateitä, mutta ne kyllä kiertävät jokaisen lahdenpohjukan eli ovat turistiystävällisiä. Paljon on myös vanhaa rautatiekalustoa.Japanissa on myös kyllä maailman moderneimmat junat. Suomen itärata kun nyt sitten kurvaa sen Kaurilan kautta niin hyväjalkaisimmat voivat hypätä vauhissa seisakkeelle ja eikun saunaan. Melekomoinen turistipyydys tulee olemaan.Vielä kun Viron pojat tulevat mukaan bisnekseen, suattaa rautateille ilmaantuu saunajunia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *