Kuinka ”Vireä Vanha Värtsilä – kirja” sai alkunsa

Kirjan toimittaja Unto Martikainen kertoo kuinka kirja sai alkunsa.

Elämässä arki ja juhla vuorottelevat niin, että arkisia päiviä on riittämiin jokaisella, mutta todellisia juhlan aiheita ja juhlahetkiä osuu yksilön kohdalle harvoin.

Syksyllä 2012 kokoonnuimme Värtsiläisten seuran johdon ja keskeisten toimijoiden kanssa neuvotteluun tavoitteena saada aikaan Värtsilästä kertova historia – ja perinnekirja. Neuvottelussa puhetta johtivat seuran kunniapuheenjohtaja Aarre Partanen sekä puheenjohtaja Aulis Kosonen.

Toimiessani aikaisemmin Valtion rautateillä olin tutustunut Joensuun liikennepaikalla toimineenseen Aarre Partaseen 1970-luvulta lähtien, joten tämä palaveri jäi mieleeni arvokkaana tuokiona.

Vieressäni istui mainostoimisto Goodsiden yrittäjä Aulis Mononen. Otimme hänen kanssaan teoksen valmistamistamis tehtävän vastaan. Työskentelyaikaa saimme siihen noin vuoden verran, mutta sekä tekstiaineisto että historiallinen kuva-aineisto oli koossa jo joulukuun lopulla 2012. Mainoshoitaja Aulis Monosen ammattitaito ja osaaminen näkyy teoksen edustavassa ulkoasussa. Keväällä 2013 teos julkaistiin ”Wanhassa Jokelassa” pidetyssä juhlavassa lehdistötilaisuudessa.

Toimitustyön edetessä oli erityisen kiinnostavaa syventyä Värtsilän rautatehtaan historiaan. Värtsilän tehtaiden valokuvaharvinaisuuksia löysimme Rautatiemuseosta Hyvinkäältä. Harvinaisia kuvia löytyi myös Kurkijoella syntyneen liikennemestari Olavi Kilpiön kokoelmista, joka tunnetaan Toijalan Veturimuseon perustajana.

Lisäksi Värtsilän rautatehtaan isännöitsijän Klas Ludvig Arppen (1846-1891) perillinen luovutti valokuvia teosta varten. Pienen, mutta kehittyvän Värtsilän tehdasyhteisön elämä ja erityisesti seurakuntahistorian vaiheet tulivat osaksi Karjalan kansan ja koko Suomen kansan kokemuksia ja monivaiheista kohtalontietä.

                                Unto Martikainen

1 comment for “Kuinka ”Vireä Vanha Värtsilä – kirja” sai alkunsa

  1. Viimeistään nyt pitää kiitellä tämän muutamien vuosien takaisen kirjahankkeen puuhaajia. Tuloksena on eräs parhaista teoksista joita Keski-Karjalan alueelta on tehty.
    Asiapitoisuus ja -tarkkuus perustuessaan aikaisempiin dokumentteihin on hyvällä tasolla. Näin kirja on myös oivallinen hakuteos monelle myöhemmälle tutkijalle, puheen suunnittelijalle tai artikkelin laatijalle. Lisäkiitokset ansaitsee kirjan kaunis taitto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *