Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – heinäkuu 2020

Rajojen valvonta

Rajaturvallisuustilanne oli heinäkuun aikana vakaa. Rajavartiosto havaitsi heinäkuussa yhden luvattoman rajanylityksen Suomesta Venäjälle ja takaisin Suomeen Karjalan Pyhäjärvellä. Maastorajan valvonnan yhteydessä havaittiin kolme henkilöä rajavyöhykkeellä ilman rajavyöhykkeellä liikkumiseen oikeuttavaa lupaa. Kyseisille henkilöille kirjoitettiin sakkovaatimus lievästä valtionrajarikoksesta.

Vesiliikenteen valvonnan yhteydessä tarkastettiin veneiden varusteet, kuljettajien ajokuntoisuus sekä kalastukseen liittyvien lupien maksusuoritteet.  Valvonnan yhteydessä kirjoitettiin yksi sakkomääräys vesiliikennerikoksesta, yksi näyttömääräys ja yksi liikennevirhemaksu.

Ensivastetehtäviä suoritettiin kaksi kertaa. Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle annettiin virka-apua savuhavainnon tarkastamisessa. Rajavartiolaitoksen helikopteri osallistui kadonneen henkilön etsintään Itä-Suomen poliisin apuna Ilomantsin Patvinsuolla.

 

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin heinäkuussa 10 575 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2019 heinäkuuhun (112 646) verrattuna noin 91 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen on vähentänyt päivittäisen rajaliikenteen määrää.  

Suomalaisten rajanylittäjien osuus heinäkuussa oli noin 8 prosenttia (879) ja venäläisten rajanylittäjien osuus noin 89 prosenttia (9 393). Muiden maiden kansalaisuuksia oli noin kolme prosenttia (303) kokonaisliikenteestä. Vuoden 2019 heinäkuussa suomalaisten osuus oli noin 50 prosenttia (55 870) ja venäläisten noin 49 prosenttia (50 010).

Heinäkuussa Niiralassa evättiin maahanpääsy puutteellisten maahantuloedellytysten ja/tai rikollisen toiminnan vuoksi kymmeneltä henkilöltä.  

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu vuoden 2020 heinäkuussa Schengen-alueen ulko- tai sisärajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen oli kesäkuussa keskeyttänyt muun kuin kiireellisen ulkorajalentoliikenteen Joensuun lentoasemalle.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti heinäkuussa 387 henkilöä. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2019 heinäkuuhun (574) verrattuna noin 33 prosenttia.

Rikostorjunta

Heinäkuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi valtionrajarikos, kolme lievää valtionrajarikosta ja yksi vesiliikennerikos. Lisäksi havaittiin kaksi ulkomaalaisrikkomusta, yksi ajoneuvo rikkomus, yksi liikennerikkomus ja yksi rajavyöhykerikkomus sekä muutama vähäisempi rikkomus.

Epäillyn valtionrajarikoksen osalta suoritettiin esitutkinta, joka saatettiin Itä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaa varten.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin yhteensä 6 sakkoa ja 9 huomautusta.

Valvontailmoituksia kirjattiin yksi kappale.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *