Missä on Pussinpohjan vankihautausmaa

Hei kaikki vanhat värtsiläläiset 

Pyydän apuanne löytääkseni Tverin alueelta olevan journalistikollegan isoisän hautapaikan.

 Olen Harri Ekholm, pari vuosikymmentä Pohjois-Karjalassa vaikuttanut MTV3:n uutisten vanha ja nyt jo entinen aluetoimittaja, joka kävi työmatkoilla usein Värtsilää kauempanakin vuosina 1989-2002. Tänä päivänä siis vain ”kestojootilas” eli eläkeläinen.

 Olen luvannut auttaa nuorempaa Tverin alueelta kotoisin olevaa toimittaja-kollegaani, jonka isoisä jäi jatkosodan alussa vangiksi lokakuussa 1941 ja kuoli tammikuussa Värtsilän sotavankileirillä numero 10.


 Netistä löytämieni tietojen mukaan Värtsilän sotavankileirin kuolleet vangit haudattiin paikkaan, jonka nimi on Pussinpohja.

 Osaako joku kertoa minulle tarkemmin, missä päin vanhaa Värtsilää tämä Pussinpohjan vankihautausmaa on???

 Minusta olisi vähintä, mitä voin tehdä, neuvoa tälle tveriläiselle toimittajakollegalle, että missä on paikka, jonne hän voi viedä kukan tai kynttilän isoisänsä haudalle.


Paikka kun näyttää olevan alustavien tietojeni mukaan Venäjän puolella. Minulle saa soittaa tai kirjoittaa.

 Harri Ekholm 040-5033833
harri.ekholm@juttusultsina.fi

 Kiitos jo etukäteen jokaiselle apuaan tarjoavalle.     …

Osa piirretystä kartasta lisätty tähän juttuun 16.1.2021
Värtsi / Alpo R

Piirretyssä kartassa ruuduston viivojen väli on 200 metriä. Kartan keskivaiheilla, koordinaattiviivalla 897, on viniviivoitettu alue ja vierellä teksti “Leiri.” Mitä tarkoittanee?

Useissa muistitiedoissa mainitaan vankileirin olleen Pusun sillan lähellä. Karttaan on 16.1.2021 lisätty SV 10 vankileirin oletetun paikan merkiksi. Wärtsilän rautatehtaan pistoraiteen päässä on suoritettu evakkojen junaan lastausta.

Hautausmaan paikka ei ole tiedossa, mutta oletettavasti lähellä leiriä kuitenkin. Joidenkin muistitietojen mukaan hautausmaa on ollut leiristä noin 300m tehtaalle päin. Kertoja muistaa nähneensä siellä ortodoksiristejä. Jospa SA-kuvista löytyisi apua näihin kysymyksiin.

Kartta kokonaisuudessaan löytyy allaolevasta linkistä.

http://timomeriluoto.kapsi.fi/KARTAT/Topografiset%20kartat/Piirretty%20TT-kartta%201:20.000%20V%C3%A4rtsil%C3%A4%201941%20%283+0%29.jpg

Share

7 comments for “Missä on Pussinpohjan vankihautausmaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *