Missä on Pussinpohjan vankihautausmaa

Hei kaikki vanhat värtsiläläiset 

Pyydän apuanne löytääkseni Tverin alueelta olevan journalistikollegan isoisän hautapaikan.

 Olen Harri Ekholm, pari vuosikymmentä Pohjois-Karjalassa vaikuttanut MTV3:n uutisten vanha ja nyt jo entinen aluetoimittaja, joka kävi työmatkoilla usein Värtsilää kauempanakin vuosina 1989-2002. Tänä päivänä siis vain ”kestojootilas” eli eläkeläinen.

 Olen luvannut auttaa nuorempaa Tverin alueelta kotoisin olevaa toimittaja-kollegaani, jonka isoisä jäi jatkosodan alussa vangiksi lokakuussa 1941 ja kuoli tammikuussa Värtsilän sotavankileirillä numero 10.


 Netistä löytämieni tietojen mukaan Värtsilän sotavankileirin kuolleet vangit haudattiin paikkaan, jonka nimi on Pussinpohja.

 Osaako joku kertoa minulle tarkemmin, missä päin vanhaa Värtsilää tämä Pussinpohjan vankihautausmaa on???

 Minusta olisi vähintä, mitä voin tehdä, neuvoa tälle tveriläiselle toimittajakollegalle, että missä on paikka, jonne hän voi viedä kukan tai kynttilän isoisänsä haudalle.


Paikka kun näyttää olevan alustavien tietojeni mukaan Venäjän puolella. Minulle saa soittaa tai kirjoittaa.

 Harri Ekholm 040-5033833
harri.ekholm@juttusultsina.fi

 Kiitos jo etukäteen jokaiselle apuaan tarjoavalle.     …

Share

5 comments for “Missä on Pussinpohjan vankihautausmaa

 1. Kalevi Tikka
  14.6.2020 at 15:11

  Ei ole tullut kysymykseen yhtään vastausta, voi olla niinkin, ettei verkkovärtsin lukijoilla ole asiasta mitään tietoa. Ei ne sotavankien hautaamiset tainneet kansanjuhla olla.

 2. Kalevi Tikka
  14.6.2020 at 15:47

  Tätä samaa sotavankien hautausmaata on kysytty täällä 5.11.2016. Ei silloinkaan paikkaa kukaan osannut sanoa. Vankileri on ollut Juvanjoen rannassa heti sillankorvasta. Kirjoittai Matti Törrönen. Sotavankien hautausmaa on voinut olla heti vankileirin vierellä, tai sitten jossakin muualla.

 3. 14.6.2020 at 20:50

  Hilkka P tietää varmasti ainakin vankileirin sijainnin,mutta haudattiinko vangit leirin viereen.Yleensä.Jossakin sanottiin siltaa Pusunsillaksi.Eihän Pussinpohja alueena iso ole.Eikä jäljellä ole kuin pusikkoa pusikon perään.Eikä siellä varmasti ollut kaasutuskammiota,niinkuin nykyinen Venäjän historia monesta vankileiristä väittää.Liekö leiri ollut uusiokäytössä sodan jälkeen,kun olen lukenut,että pommitettu tehdas korjattiin vankityövoimalla.

 4. alpoaatos
  15.6.2020 at 21:45

  Harri Ekholm, jos saat tarkempaa tietoa tästä vankileiristä ja sen hautausmaasta, niin voisitko kirjoittaa vaikkapa tämän jutun yhteyteen koska tätä nähtävästi kysellään edelleen.

  Toimitus / Alpo

 5. 22.6.2020 at 8:12

  Yksi paikka mistä vois kysellä on fasevook Niiralan rajanylittäjät ryhmä. Joskus siellä pitkään rajanyli kulkeneet tietää ja tuntee henkilöitä mitkä tietää paikallisista asioista paljonkin. Se on toinen juttu saako sitä tietoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *