Rajavartiosto tiedottaa

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – toukokuu 2020

Rajojen valvonta

Rajaturvallisuustilanne oli edelleen toukokuussa vakaa eikä luvattomia rajanylityksiä tapahtunut.

Rajavartiosto suoritti toukokuun aikana kaksi partiota yhteistyössä poliisin kanssa rajaseudun tiestöllä liikennevalvontaan ja rajavyöhykesäännöstön noudattamiseen liittyen. Rajavartiosto suoritti kiireellisen yleistä järjestystä turvaavan tehtävän kerran sekä poliisin pyynnöstä neljä kertaa. Ensivastetehtäviä suoritettiin kaksi kertaa.   

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin toukokuussa 8723 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2019 toukokuuhun (95 295) verrattuna noin 91 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen on vähentänyt päivittäisen rajaliikenteen määrää.  

Suomalaisten rajanylittäjien osuus toukokuussa oli noin 1,5 prosenttia (135) ja venäläisten rajanylittäjien osuus noin 95 prosenttia (8339). Muiden maiden kansalaisuuksia oli kolme prosenttia (249) kokonaisliikenteestä. Vuoden 2019 toukokuussa suomalaisten osuus oli noin 52 prosenttia (49 279) ja venäläisten noin 47 prosenttia (45 028).

Toukokuussa Niiralassa evättiin maahanpääsy puutteellisten maahantuloedellytysten ja/tai rikollisen toiminnan vuoksi yhdeltä henkilöltä.  

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu vuoden 2020 toukokuussa Schengen-alueen ulkorajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen on keskeyttänyt muun kuin kiireellisen ulkorajalentoliikenteen Joensuun lentoasemalle.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti toukokuussa 402 henkilöä. Puutavaran tuontiin liittyvä liikenteen määrä Inarin rajanylityspaikalla oli tarkastelujaksolla edellisvuosien tasolla.

Rikostorjunta

Toukokuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin kahdeksan ulkomaalaisrikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin yhteensä 7 sakkoa ja 1 huomautus.

19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen on vähentänyt erityisesti rajanylitysliikenteessä havaittujen rikosten ja rikkomusten määrää.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppaniassa varusmiesten ja naisten vapaaehtoisessa asepalveluksessa palvelevien koulutus toteutuu pääosin normaalisti, mutta koronatilanteen takia koulutus- ja lomajärjestelyjä on tarkennettu. Tammikuussa palveluksensa aloittanut saapumiserä varusmiesjohtajineen kotiutuu kesäkuun 18. päivä.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

Terveisin,

Netta Ohtonen

Viestintäharjoittelija

cid:image001.png@01D59DF0.6AB0C820

1 comment for “Rajavartiosto tiedottaa

  1. Italialaiset ovat lähettäneet terveisiä suomalaisille että jos te hannaatte 750 miljardin potin saamista ja jakoa niin Italia,Kreikka ,Ranska vaatii Suomelle maksettavien maataloustukien siirtämistä kyseisten maiden tileille jotka ovat joutuneet ottamaan siirtolaisia ilman EU:n maksamia korvauksia. Tiedonanto on hyvin yksipuolinen ja asiallinen kun ottaa huomioon etenkin Kreikkaa ja Italiaa rasittavien muukalaisten elättäminen mutta raskas isku suomalaiselle maataloudelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *