Ilta kahdeksan ablodit

Uutisia Espanjan arjesta

Kuvat ja teksti Helena Sallinen

Espanjan ”kirjeenvaihtajamme”, Värtsilän oma tyttö, Helena Sallinen, lähettää ”ruohonjuuritason” terveisiä Espanjan arjesta.

Viime viikon perjantaista saakka kaikki ovat olleet kodeissaan. Kaikki koulut ja tarhat ovat kiinni. Yksikään lapsi ei ole koulussa tai tarhassa. Lapset ja aikuiset yrittävät keksiä tekemistä lapsille ja itselleenkin. Kinastelujakin syntyy.

Ulkonaliikkumiskieltoa valvotaan tiukasti ja tehostetaan sakkorangaistuksin. Sakot ovat aika tuntuvia. Lievemmät sakot 100 – 600 ilman työnantajan antamaa kirjallista liikkumislupaa kulkevalle. Vakavammista rikkomuksista 601 – 600 000 euron sakot.

Kunnissa vapaaehtoiset ompelevat hengityssuojaimia kun valmiita ei ole edes hoitohenkilökunnalle.

Hengityssuojaimia valmistuu kotikonstein

Sairaalat ovat täynnä ja kaikki hotellit on määrätty suljettaviksi ja osa niistä on muutettu sairaaloiksi.

Täällä on kansalliset terveys talkoot. Eläkeläiset (siis eläkkeellä olevat ammattilaiset) ja kaikki kuka vain voi olla jotenkin avuksi, on mukana. Maanviljelijöiden traktorit desifioivat paikkoja.. Vastaavasti viljelijöiden eläimet saavat kaunista ruokaa, koska leikkokukkia ei voi myydä kun kaupat on kiinni. Vain ruokakaupat ovat auki

Kaupalla käyntiin pitää valmistautua kunnolla

Tästä se alkaa


Hengityssuojaimet pitää kehitellä jotenkin,
koska valmiita ei ole ostettavissaKauppareisssulta tultua
pestävä saippualla asunnon avaimet ja ostokset

Saippuapesu kaikelle mukana olleelle
Saippuapesu myös elintarvikepakkauksille


Värtsilän huppari tuultumassa

Vaatteet ja kengät pestävä myös tai jätettävä ulos tuulettumaan pariksi vuorokaudeksi

Ilta kahdeksan ablodit

Joka ilta kello kahdeksan on päivän kohokohta. Silloin kaikki kaikki tulevat omille parvekkeilleen ja osallistuvat taputuskuoroon osoittaakseen kiitollisuuttaan hoitohenkilökunnalle ja toivottaakseen voimia heidän raskaassa työssään. Sadat kännyköiden valotuikut tekevät aaltomaisia liikkeitään pimeässä. Tämä onkin ainut kanssakäymisen muoto naapureitten välillä.

Ensimmäinen hoitohenkilökuntaan kuuluva on menehtynyt koronaan.


… ja lopuksi:
Olkaa yksin ja ostakaa naamareita, hanskoja ja pirtuu, ennenkuin nekin loppuu, täällä ei ole.. Yritän välittää sinne todellista tietoa. Jos ette laita kanssakäymistä karanteeniin, siellä on kohta sama tilanne.

Terveisin Helena SallinenRekka jakamassa lahjoitettua ruokaa rekkamiesten tilapäisille ruokapaikoille

Video klo 20 taputus konsertista. Taustalla kaartaa Fuengirolan valot.

15 comments for “Ilta kahdeksan ablodit

 1. Kiitos Helena 🌹 toivottavasti tämä aika opettaa meitä ymmärtämään paremmin mitä terveys merkitsee. Kaikkea hyvää Sinulle sinne! Ihanaa kun kirjoittelet meille Värtsiin. Täällä on nyt hyvin rauhallista kun rajat on kiinni. Mutta aurinko paistaa ja on mahdollisuus lenkkeillä täällä puhtaassa luonnossa.

 2. Kiitos kuvista ja kirjoituksesta!
  Olenkin ihmetellyt, missäpä luuraat.Talo seisoo pystyssä ja on ilmeisesti hyvässä hoidossa. Mukavampi sinun olisi täällä nyt olla. Milloinkahan pääset palaamaan?

 3. Irene, Espanjan eilisen tiedotteen mukaan karanteeni jatkuu vielä ainakin kaksi viikkoa
  Terv Alpo

 4. Helenan lähettämä video lisätty juttuun ilta kahdeksan ablodeista 26.3.2020.
  Kiitäen ja terveisin :Värtsin toimitus

 5. Voisitko Helena lähettää uutta tietoa juttuna Värtsin lukijoille, miten siellä menee.
  Oletteko mahdollisesti palaamassa Suomeen?

  t.Eira

 6. Tervehdys Benskusta.
  Eilen paistoi, tänään pilvessä. Suunnittelen kauppareissuu, kissan papanat vähissä. Nyt miula onkin hienot suusuojat, oikein hammaslääkärin. Kaveri laitto puskanoksaan roikkumaan roskisreissulla.

  Sinnetulosta ei tietoo.. Taitaa täällä hiipuu tämä rytäkkä ennen kuin siellä.

  Hullu ja vastuuton on se, joka nyt matkustaa syyttä .

 7. Ei täällä ole mitään hätää, kunhan kestää kämpässään ja onhan miula Kissa ja Kiikkutuoli tarinakaverina. Perheen ja kaverien kanssa kuitataan päivittäin: Onko kaikki vielä terhakkana? Heitä on monta ”sotimassa.” Nyt on onneksi jo tartunnat laskuun päin. Pari, kolme viikkoo.. Olkaa yksin, ystävät hyvät niin pidätte huolta muista !!
  T. Helena

 8. Kiitos Eiralle ja Helenalle. Kyllä kansaa kiinnostaa tällaiset tavalliset asiat. Tilastotietoja tulee tuuttien täydeltä, mutta tällaisia arkisia esioita ei. Tätäkin tarinaa on tähän mennessä katsottu yli tuhat kertaa

 9. Tässäkin videossa nähtävissä ihmisten yhteishenki ja kiitollisuus. Vähän niinkuin ”talvisodan henki” siellä Espanjassa.Koskettavaa ja arvokasta inhimillisyyttä vaikeassa tilanteessa. Voimia sinne kaikille!

 10. Taukopaikka rekkakuskeille. Kahvia ja muuta muuta pientä purtavaa itse valittavana ilmaiseksi.
  Videon lähettänyt Helena Sallinen

 11. Helena lähettää lähes päivittäin Espanjan kuulumisia. Lähinnä uutiset ovat niitä, joita siellä paikalliset lähettävät toisilleen. Eli mitä kaikkea koteihin eristetyt perheet keksivätkään itsensä ja toistenstaasa mielialan kohottamiseksi.

  Esimerkisi poliisit kiertävät tyhjillä kaduilla, soittavat sireeneillä pari merkkisoittoa, pysähtyvät ja tulevat ulos autoista ja alkavat laulaa ja soittaa kitaroitaan.. Sitten matka jatkuu ja seuraavalla kadulla taas lyhyt konsertti.

  Alla on linkki mahtavaan videoon. Ammattimuusikot eri puolilla espanjaa soittavat ja laulavat suomalaisillekin tutun Resistire kappaleen. Tähän mennessä, vajaassa viikossa, videota on katseltu jo noin 12 miljoonaa kertaa.

  https://www.youtube.com/watch?v=hl3B4Ql8RtQ

 12. Värtsilän Helena, onko korona-asiat hyvin perheelläsi Espanjassa? Kerroit ajankohtaisesta tilanteesta siellä miellyttävästi jokunen kuukausi sitten.

  Värtsilässä on ilmeisesti selvitty epidemiasta kynnialla? Koputan nyt puuta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *