Koronavirus COVID-19

Avataanpa täällä Värtsi verkkolehden sivuilla keskustelu tästä aiheesta.

Oletko nähnyt hengityssuojaimia käytettävän esim. Helsingissä liikkuessasi?

Koskeeko koronavirus minua? Radio- ja tv uutisia seuratessa ei voi välttyä aiheen käsittelyltä. On ns. ”viikon puheenaihe”, maailmanlaajuisesti.

Lainaus IS:n uutisesta ”Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoo, että sillä on hoidettavana ensimmäinen suomalainen, jolla on todettu koronavirus. Lue juttu täältä.

Tartunta varmistui 26.2.2020 iltapäivällä. Tartunta on saatu Milanosta Pohjois-Italiasta. HUS:in mukaan työikäinen suomalaisnainen hakeutui hoitoon itse.

Kuva: THL, https://thl.fi

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta -> https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Mitä mieltä olet? Miten vaikuttaa vai vaikuttaako ollenkaan sinun elämääsi? Lähteäkkö matkalle ulkomaille, peruakko vai siirtääkkö matkaa?

Olemmeko turvassa virukselta täällä ”itärajan lintukodossa”?

Tuskin kukaan meistä haluaisi saada tätäkään virusta.

Perinteinen flunssavirus riittäisi kerran pari vuodessa, ainakin minulle.

Jutun Värtsiin kirjoitteli Eira Varonen

29 comments for “Koronavirus COVID-19

 1. Pistänpä oman aiheeseen liittyvän kommentin heti tähän aluksi.

  Olen kuullut ”kylän miesten suusta” ja ”netissä” kerrotttavan että rokote olisi jo kehitetty tähän koronavirukseen.. mutta bisnes is bisnes tässäkin asiassa.

  Firmat myyvät ensin hengityssuojaimet kaikille maailman kansalaisille, ja sitten kun rokote ”kehitetään” valtiot voivat ostaa sen rokotteen kansalaistensa rokottamiseksi näiltä lääkefirmoilta… veronmaksajat sen lopulta maksaa.

  Ja tarinoita riittää aiheesta. Pistäppä oma lusikkasi sinäkin tähän soppaan.

 2. Kuolleet näyttävät olevan enimmäkseen ikäluokkaa johon itsekin kuulun, yli 65-vuotiaita miehiä. Ihan ok kohderyhmä viruksella.

  Muistan aasialaisen 1956, äiti oli vuoteenomana, kuskasin vuoteen viereen lehmän ja sian apeaineet ja kiskoin ne sekoittamisen jälkeen sitten navettaan. Muistan honkongilaisen 1960-luvun lopulla. Aasialaiseen sairastui 900 miljoonaa, honkongilaiseen miljardi, kuolleiden määrän arviot ovat molemmissa 1 – 4 miljoonaa.

  THLn mukaan Suomessa kausi-influenssaan kuolee 500 – 1000 ihmistä vuodessa, Tilastokeskus tilastoi vähemmän. Syynä lie se, katsotaanko vanhuksen flunssa vai perussairaus kuolinsyyksi.

  Ketähän tämä kohu palvelee?

  Muuten, Suomessa kuolee keskimäärin 1200 ihmistä vuodessa kaatumisonnettomuuksissa.

 3. Suap nähä miten käypi tuon Korona- viruksen kanssa Suomessa, tuleehan sitä tännekin pohjolaan turistien mukana. Oha sitä ennennii ollu vaikka minkälaisia kulukutautija, ihmisii on kuollu niihin 1800 luvulla ja 1900 luvun alakupuoliskolla. Nyt on onneks suatu voitettuu pahimmat tauvit, van uutta pukkaa tilalle, mikä ei oo hyvä.

 4. Tilastollisesti tänään kuoli kaatumisonnettomuuksissa 3.28 ihmistä. Olettaa voi, että menehtyneet olivat korona-viruksen kohderyhmästä. Sama jatkuu huomisesta vuoden loppuun, ainakin.😣
  Odotetaan uutisia kaatumisonnettomuuksista, joihin lasketaan vuoteesta putoamiset

 5. En ota sinällään kantaa näihin viruskuolemiin tai yleensäkään tämän taudin vaarallisuuteen mutta jos ja kun asia jo selkeästi näyttää aiheuttavan eri puolilla palloa jonkinlaista paniikkia, niin eivätkö viranomaistahot voi todellakaan asettaa aivan ehdottomia matkustuskieltoja eli esim. henkilöitä kuljettavat lentokoneet, junat ja autot saisivat sukkuloida vain kunkin valtion sisäisessä liikenteessä tai jopa vieläkin pienemmillä alueilla?
  Melkoinen metakkahan tällaisesta yht’äkkisestä vapauden rajoittamisesta tietenkin syntyisi ja synkistelijät maalailisivat välittömästi hirvittävien konkurssiaaltojen vyörymistä. Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla mikään ongelma, koska kaikki nämä menetykset voitaisiin ihan oikeasti korvata valtion varoista; kaikki tämä esittämäni sillä ajatuksella, että toisessa vaakakupissa ehkä painaakin perusterveelle ihmiselle harmittoman kausi-influenssan sijaan maailmanlaajuinen pandemia joka vie eikä pelkästään vikise!

 6. Ka päivee. Aiemmin joitakin viikkoja sitten oli jo aiheesta pieni alustus. Silloin muinoin pentuna ollessa aloitin jo siedätyshoidon koronalautapelin parissa ja vuosia pelanneena uskoisin saaneeni jonkinlaisen ”immuniteetin” sitä ja muitakin romoskoja kohtaan. Myöhemmin vielä löytyi nappulakasoja jostakin, jotka suurella todennäköisyydellä kuuluivat kyseiseen peliin. Yhteenvetona voinee todeta, että ei tuon Koronan suhteen toinna lietsoa paniikkia. Samaan hengenvetoon voisi todeta, että useimmat leivänsyöjistäkin ovat kokeneet samankaltaisen kohtalon kuin mitä Korona-virus aiheuttaa. Ehdoton kantani… lienee. Ei syytä huoleen, kirjoittaa Maakansa ja lehti jatkaa:-)

 7. Milloin kouhkataan mistäkin.Ei kai tämä ole tautia kummempi, ei siihen kaikki kuole. Ja johonkinhan sitä kuitenkin kuolee, ainakin kun 90 on menossa. Eiköhän se suurin huoli ole niillä osakkeenomistajilla, kun pörssikurssit heiluu.

 8. Rokotetta Koronavirusta vastaan ei kehitetä hetkessä. Eikä sitä oteta käyttöön ennen kuin on varmuus siitä, jotta rokotettava jää henkiin, tai rokote ei aiheuta muita sivuilmiöitä sairauksia.

  Mikäli Koronavirus meillä leviää väestön keskuuteen niin ne laviämisen paikat ovat koulut, varuskunnat, terveydenhuollon odotustilat sekä kaupat. Tuleepa Korona tai on tulematta, yöuniani en sen takia menetä.

 9. Näin jostain uutisen Kiinasta. Siellä hamstrattiin vessapaperia koska sitä valmistavat tehtaat olivat rvenneet valmistamaan hengityssuojaimia, koska se oli nyt huippubisnes

 10. Eduskunnassa tänään hyvätasoinen, asiallinen, tietoa antava päämisterin alustama keskustelu. Löytyi suomalaisen demokratian hyvä taso. Ministerien puheenvuorot antoivat vakuuttavan kuvan siitä, että tulosta tulee, kun annetaan aikaa valmisteluun. Toivottavasti tapahtumalla on vaikutusta myös galluppeihin!

 11. On näitä vaikeita viruksia ja kulkutauteja ollut ennenkin. Selvitään tästäkin. Meillä Suomessa on osaavat tekijät.

 12. Ennen taudit olivat tauteja, nyt vedonlyönnin kohteita pörsseissä. Joo-o ”talous edellä mennään”.
  Tyhjästä voi tehdä rahaa. Siitä kohu ja sen lietsominen.

 13. VTOH Kirjoittaa

  Kävin viimeksi Kiinassa Marraskuussa 2019,
  silloin ei ollut tietoakaan koronasta.

 14. Tavallisen flunssa-aallon mahdollisesti alkaessa ja levitessä voi olla vaikea erottaa mahdollisesti leviävää corona-virusta.
  Pitäisiköhän senkin vuoksi nyt tehostaa ns. kausirokotusten antamista ja ottamista.

 15. Sakarilta hyvä ajatus aiheeseen..
  Niinpä juuri, mitenkä erotan normaalin kausi flunssan kourissa kamppaillessani onko se sitä vai koronaa ?
  Kukapa kertoisi ?

 16. Korona on lähtöisin täältä Jyväskylän Lutakosta, siellä puusepänliike Jussila valmisti koronapelejä jo 1940-luvulla.

 17. BMW IBU WORLD CUP BIATHLON KONTIOLAHTI 9.3.-15.3.2020
  Ampumahiihtokilpailut kilpaillaan Kontiolahdella ilman yleisöä.

 18. Eu:n ja who:n viralliselta sivulta löytyy ajantasaista tietoa.
  https://who.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/ead3c6475654481ca51c248d52ab9c61

  https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

  PrintScreen em sivulta 15.3.2020

  PrintScreen em sivulta 16.3.2020

  PrintScreen em sivulta 19.3.2020

  PrintScreen em sivulta 25.3.2020

  PrintScreen em sivulta 26.3.2020

  PrintScreen em sivulta 29.3.2020

  PrintScreen em sivulta 2.4.2020

  Sekä THL:n sivulta https://thl.fi/fi/

 19. Värtsi verkkolehden tiedotus oli ajantasalla JO 26.2.2020 koronavirus tiedottamisesta. Hienoa!

 20. ”Korona-ähky” alkaa olla jo! Uutisia ei enää oikein jaksa seurata.

  Espanjan ja Italian luvut kuolleista ovat masentavia. Tänään 2.4.2020 Espanjassa kerrottiin uutisissa kuolleen 950 hlöä/vuorokaudessa tähän Korona virukseen. Todella surullista!

  Kuolleiden lukumäärä täällä meillä Pohjolassa, ei sentään päivässä vaan koko epidemian tai pandemian aikana, tilanne 2.4.2020: Ruotsissa 282. Suomessa 19.

  ”Pieniä” lukuja, mutta turhia jokaisen heidän kuolema.

  Uutisoidaan myös vuosittaisiin ns. perus virukseen kuolleiden määristä meillä Suomessa. Ne ovat isompia. Yllätyin.

  Uutisoidaan myös ihmiskuntaa verottaneista viruksista historian aikana, mm. Espanjantaudista. Karmea tauti on sekin ollut, lie pahempikin ollut kuin tämä Korona, mutta ne ei kevennä oloani. Tuntuu pahalta. Epätodelliselta suorastaan. Itsesuojeluvaisto herää.

  Lainaus Wikipedian sivulta:
  ”Espanjantauti oli vuosina 1918–1919 riehunut pandemia, jonka aiheutti harvinaisen tappava influenssa A:n alatyyppi H1N1. Pandemia kesti noin puolitoista vuotta. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat suuresti, noin 30 miljoonasta 100 miljoonaan.”

  Ajatuksiani: Ketään ei oikein uskalla enää tavata. Turvavälit ja suojavarusteet pitäisi olla. Minulla ei vielä ole ollut sellaisia käytössä. Pitänee ostaa tai tehdä hengityssuojain vaikka itse jos ovat loppuneet apteekista.

  Kaupassa saa onneksi vielä käydä, ja ostettavaa vielä on.

  Mielestäni taudin kuvaa ja vakavuutta on ns vähätelty. Miksi ei kerrota koko totuutta?

  Suomen hallituksen toimenpiteitä olen epäillyt monta viikkoa, ovatko jopa olleet yliammuttuja..

  En enää epäile. Hyvä kun ovat hereillä ja huolehtivat meistä, kansalaisista, veronmaksajistaan…
  olivatpa keinot kuinka rajuja tahansa. Heillä oli jo tietoa, jota meillä kansalaisilla EI ollut tilanteen vakavuudesta, viikkoja, viikkoja sitten.

  Siksi varmasti monet eivät ottaneet tosissaan.

  Jokainen meistä toki haluaa jotakin muuta ajateltavaa jo tässä vaiheessa tilannetta. Ajanvietto tapoja on muitakin kuin esim. tv- uutisten ääressä istuminen päivästä toiseen.

  Monet olleet kotikaranteenissa jo viikkoja. Sosiaaliset kontaktit vähentyneet minimiin.

  Taloudesta: Maailman talous sekaisin Lomautettujen määrää en edes tiedä mitä Suomessa on tehty, olen yksi heistä. Eri maiden talouden ongelmista tulee myös uutisia päivittäin. Se on onneksi vain rahaa! Ja sitä voi valtiot lainata tai vaikka painaa lisää.

  Pidetään lippu korkealla! Kesä onneksi lähestyy ja epidemia päättyy varmasti jossain vaiheessa.

  Helenalle ja muille maailmalla oleville suomalaisille terveisiä; Tulkaa terveenä kotiin. Tsemppiä!

  Onneksi muuttolinnut tulevat, osa jo tullut, kevät edistyy ja kukat alkavat kukkia, perhoset lennellä ja on taas ihana seurata kevään edistymistä. Sellaisia juttuja Värtsissä on mukava lukea! Lähettäkää niitä meidän kaikkien iloksi.

  Tälläistä miettien Eira

  ps. Onneksi on vapaassa valtiossa sananvapaus ja saa sanoa vaikka Värtsissä ja minähän sanon:
  Kiina, maailman talousmahti voisi osallistua näihin koko planeettaa koskeviin kustannuksiin. Sieltähähän virus lähti liikkeelle. Rahaa Kiinalla on!
  En usko heidän julkaisemia lukemia kuolleista ollenkaan, kommunistisen valtion propagandaa!

 21. Katsoin viestiketjun läpi nähdäkseni mitä ole sinne kirjoittanut. Yö uniani en ole menettänyt koronaviruksen takia. Mutta huolellinen koetan olla asioidessani kaupassa, apteekissa ja liikkuessani ulkoilmassa. Tämä virus on ihmiselle uusi ja vielä ei tunneta sen kaikkia vaikutuksia ihmisen kehossa. Uusi ja tuntematon virussairaus tekee ihmiset levottomiksi ja toiset pelkäämään hieman kaikkea. Omalaatuisinta koronaviruksen sairaskuvaan on sen suuri vaihtelu taudin ankaruuden suhteen. Lievästi sairastuneet eivät sairautta juurikaan tunne ja vakavasti sairastuneet joutuvat tehohoito-osastole ja heikoimmat kuolevat. Meillä täällä on etuna harva asutus ja pienet perhekoot. Tauti leviää meidän keskuudessa hitaammin ja ehkä hallitummin. Elämäämme meidän tulee elää eikä olla kauhujäykkänä asunnon loukossa. Harrastelkaa ja puuhastelkaa kotipiirissä kaikke mukavaa, käykää kävelemässä ulkoilmassa ja odottakaa kevään / kesän tuloa. Minä odottelen kasvimaalle pääsyä ja sormien multaan upottamista, siinä huolet unohtuvat hetkeksi aikaa.

 22. Virus kun virus, suojautua kannattaa, itse opin sen kantapään kautta.
  Joskus helmikuun alkuja oltiin kauppareissulla Kemiessä. Marketin parkissa nousin autosta mennäkseni Tiilikkalaan, jouduin tuulenpyörrepuuskan nostattaman katu pöly pilven keskelle. Seurauksena välittömästi nenä rupesi menemään tukkoon ja myöhemmin räkätautihan siitä tuli kurkkukipuineen. Ei auttaneet kurkku eikä muut tropit, vaan lopulta suun limakalvotkin tulehtui. Lääkärireissuhan siitä tuli ja kokeiden tuloksena nielun perältä hiivatulehdus.
  Siitä lähtien olen kauppareissuille pukenut putkipipon kaulaani, jonka vetäisen naamani suojaksi kylillä autosta noustessa. Näin ne hoitajatkin silloin jo suosittelivat.
  Se on vähin toimenpide varsinkin nyt korona aikaanjokaselle.

 23. Espanjan sanomien päätoimittaja Ryynänen kirjoittaa:

  Koronavirustartuntojen hoito-ohjeistusta on muutettu Espanjassa. Viime päiviin saakka lievästi tartuntaoireisia on kehotettu pysymään kotona, jos hengitysvaikeuksia ei ole, yskä ei ole kova ja kuume ei nouse yli 38 asteen.

  Nyt hoito-ohjeistusta eli protokollaa on muutettu niin, että myös lieväoireiset passitetaan mahdollisimman pikaisesti koronavirustestiin ja samalla keuhkoröntgeniin sekä aloitetaan välittömästi lääkehoito hydroksiklorokiinin avulla..

  (Hyppään pätkän yli ) Alpo R.

  Hoitoprotokolla vaihdettiin, koska kävi ilmi, että monen alle 60 vuotiaan lieväoireisen tartunnan saaneen tila huononi dramaattisesti 7-10 vuorokauden jälkeen ja he saivat rajun keuhkoinfektion vakavine hengitysvaikeuksineen ja joutuivat hengityskoneeseen ja jopa menehtyivät.

  Aiheesta valmistui viime viikolla Ranskassa kliininen tutkimus, jonka perusteella hoito-ohjeistuksen muutokselle on nyt lääketieteelliset perusteet.

  Suomessa ovat näköjään voimassa edelleen samanlaiset ohjeet kuin Espanjassa olivat ennen. Olen viestittänyt terveysviranomaisille ja muutamille poliitikoille Espanjassa tehdystä hoito-ohjeen muutoksesta mahdollisia toimenpiteitä varten. Minulle vastattiin nopeasti, etta asiaotetaan tutkintaan.

  Arto Ryynänen
  Espanjan Sanomat

 24. Tässä tähän Värtsin juttuun päivitystä pitkästä aikaa. Melkein vuosi vierähtänyt ja lukemat kasvaneet melkoisesti kuten tiedämme!

  PrintScreen em sivulta 12.3.2021

 25. Päivitetään tätäkin välillä noin 4 kk:n jälkeen. kasvua luvuissa on.

 26. Rokotuksesta kieltäytyjien olisi uskottava lääketieteen antamaan tietoon. Samoinkuin – meidän kaikkien – tiellä kulkiessa liikennemerkkien asentajien tietoon. Sanna Marinin porukalla on virusten lisäksi turhan vuoksi riesana myös rokottamattomien joukko. Mutta onhan tässä ??? oppositiolle perusteita!?!?!? moittia hallitusta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *