Vihje, tekemistä nuorille

Johdattelua aiheeseen

Kun ajattelen Värtsilän vahvuuksia täältä etempänä olevasta kinkeripiiristä käsin niin tulee mieleen, että siellä on paljon metsästäjiä ja monilla heistä on nuorisoa kasvamassa. Löytyisikö heille vielä jotain uutta harrastusta

Tuli mieleen, että useimmilla hirven metsästäjillä on radiopuhelimet, vaikka kännykät on jokaisella.

Joku vuosi sitten Viestintävirasto poisti radiolupamaksut metsästäjien käyttämiltä harrastusradioilta (RHA68 MHz). Nyt näitä radioita on ostetaan ja myydään varsin vilkkaasti. Radioharrastus on lisääntynyt ja kerhojakin lienee perustettu. Käyttörajoituksia täällä Suomen itärajalla on helpotettu niin, että kiinteitä ja liikkuvia tukiasemia voidaan käyttää.

Asiaan


Ensiksi;
Olisiko Värtsilän seudun nuorilla kiinnostusta ruveta kokeilemaan radioyhteyksiä käsiradion välityksellä?

Toiseksi;
Antaisivatko radioiden omistajat radiot nuorille käyttöön ja millä ehdoilla. Alkuun muuta ei tarvitakaan. Luonnollisesti laitteiden käyttö pitää neuvoa käyttäjille.

Täällä ”meilläpäin” muutamat aikuiset ovat ”hurahtaneet” harrastamaan radioita. Joku avaa illalla radion sovitulla kanavalla ja kyselee onko joku muu radiolla, joku vastaa ja siitä se alkaa.

Opetteluradioiksi kelpaa vaikka niin vanhat laitteet, mitä metsästäjät eivät enää ota metsälle mukaan, koska akuissa ei virta kestä tarpeeksi hyvin. Tällaiset toimivat kuitenkin kotona laturin perässä ihan hyvin, eikä tule niin iso vahinko jos vaikka tipahtaa maahan ja särkyy.

Lisätietoja voi kysellä Alpolta, sähköposti:
verkkovartsi@gmail.com

Alpo Rummukainen

5 comments for “Vihje, tekemistä nuorille

 1. Hyvä Alpo👍

  Kiitos myös Hempalle hämmästyttävästä sääraportista😲

 2. Eikös vanhukset tarvitse paremminkin jotain tekemistä eli hirvimiehet voisi lahjoittaa vanhat vehkeensä mummoille.
  Nuorisolla on älykännykät kaytössä ja yhteydet pelaa muutenkin mainiosti.

 3. Ka, mummoille, mummomielisille ja tietennii ukonkantturoille pitää järjestee lihaksia ja niveliä vetreyttävät päivätanssit, joiden ohessa myös tuo sosiaalinen kanssakäyminen tuloo samalla kertoo hoijettuu kuntoon. Paikka kun löyvetään, niin muu hoituu siinä sivussa supsikkaasti ja kivuttomasti. Samalla suahaan tuo humitipuol peloomaan paremmin, kun ei jiä homma siihen pihassa yksin istumiseen ja voivottelemiseen.
  Monenlaista hyötyy näkisin tässä rojektissa:-)

 4. En osaa arvioida kuka tarvitsisi eniten mitäkin. Totta on, että vanhukset tarvitsisivat toimintaa mielen virkistykseksi. Luulisin, että heille kelpaisi juttuseura, eikä tarvitsisi viedä mitään viemisiäkään, eikä ehkä tarvitsisi osata jutellakaan, kuuntelisi vain mitä heillä olisi sanottavaa.. -siis luulisin.

  Nuorisolle on jo ehtinyt kasvaa kännykät kiinni kämmeneen ja ne toimii heillä hyvn. Mutta eihän lapsille ja nuorille mikään tavallinen riitä.. pitää olla jotain uutta ja erikoista.

  Eihän nuorelle riitä, että osaa ajaa pyörällä. Sillä pitää osata tehdä temppuja, ajaa käsittä, sehän on selvä, mutta satulalla seisominen on jo vähän vaikeanpaa. Jotain erikoista pitää olla. Mutta kaikki välivaiheet on kokeiltava ennenkuin palataan johonkin tuttuun ja turvalliseen

  Jälleen LUULEN, että nykyisin hirvenmetsästyksessä ei kuljeta ketjussa kuten ennen, vaan jos koira on käytettävissä ja susitilanne sallii, niin laitetaan koira asialle. Koiran reitti näkyy tietysti älykännykästä. Jahtipäällikkö sitten käskee pyssymiehet passipaikoilleen. Radiopuhelimet ovat tässä avainasemassa. JOS radiolla ei saada yhteyttä johonkin passipaikkaan, niin JOUDUTAAN turvautumaan kännykkään. Tosin siinä vaiheessa älykännyköiden akut saattavat olla jo tyhjentyneet. ”Mummon puhelimet” vielä pelaa. Itse en läksisi Värtsilän metsästysmaita samoilemaan, jos pitäisi olla älykännykän tavoitettavissa. Jos on niin huono verkkoyhteys, kuten se paikoin Värtsilässä on, niin älykännykkä tyhjentää akkunsa parempaa kenttää etsiessään pahimmillaan muutamassa tunnissa. Radio on hyvä johtamisväline hirven metsästyksessä. Sitä kannattaa opettaa nuorisollekin. Kännykkä on vain varaväline.

 5. Ei ilmennyt kiinnostusta tämmöiselle tekemiselle. Harmi. Mutta idea on heitetty, ja mielestäni se on hyvä ja toteuttamiskelpoinen.

  Täällä meidän kinkeripiirissä syksyisin alkaa noista metsästysradioista kuulua kirkkaita nuorien ääniä.. ilmeisesti niissä metsästysperheissä viritellään välineitä metsästyskuntoon ja siinä testaillaan radoiltakin. Saattaa olla, että pojat kokeilevat radiopuhelimia vanhempien tietämättä, mutta mitäpä siitä. Saisivat kokeilla ihan julkisesti, sallittuahan se on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *