Laskiaisviikon säätilanne

Ilmoja piisaa

Sanoo Värtsilän paikallinen säätiedottaja Heino Turunen

Tältä näyttää keskitalven maisemat.
Lumen korkeuden mittaamiseen olisi riittänyt tänä talvena koululaisen viivotin. Jänisjoen veden korkeus 65.40 ovat yleensä kevään tulva lukemia, kun normaalilukema pitäisi olla tähän aikaan talvesta puolitoista metriä alempana. Värtsilän laakso lähes lumeton, Miljoonamäestä alkaa vasta talvi, sekä syrjäteiden jäätiköt, kuten kuvassa oleva Pirtajärven tie.

Tulevaisuutta jos ennustan, niin joskus vielä koittaa aika jolloin jouluksi tuodaan juhannuskoivut sisälle ja juhannuksena laitetaan kuuset ulko-oven pieleen.

Oikeanpuoleinen kuva ei ole talvikuva, mutta vedenkorkeus vastaa enemmän talven normaalilukemia.

Peltonäkymiä

Peltonäkymä maantieltä Sääperinjärven suuntaan. Taustalla Kukkovaaran maisemaa
Peltonäkymää Ilomantsintieltä Sääperinjärven ja Värtsilän taajaman suuntaan
Normaali, jäinen kylätie
v2011 oli vielä oikea talvi tammikuussa. Tilastokaaviossa lämpökäyrä esitetty keskilämpökäyränä. Sarakkeistossa näkyy kk ylimmät ja alimmat lukemat. Hangen korkeudet ja sademäärät. Tlastollisestikin ilmaston muutos taitaa olla tosiasia ja peruuttamasti jo.
Hemppa Turunen

Kuvat ja teksti Heino Turunen

Share

7 comments for “Laskiaisviikon säätilanne

 1. Alpoaatos
  20.2.2020 at 16:44

  Kiitos Hemppa. Tällainen on hyvä kooste. Mielestäni parempi kuin sellainen numeroilla esitetty tilasto pitkältä ajalta. Jos vaikka kahlaisi metrisessä hangessa mutta tilastot näyttäisivät lunta olevan keskimäärin kymmenen senttiä.. eipä se paljon lohduttaisi.

 2. irene peuhkurinen
  21.2.2020 at 9:08

  Kiitos, Hemppa, Säätiedoista! Pirtajärventiellä on ajettu onnistuneesti. (kuski käynyt Ensio Itkosen liukkaan kelin kurssin.) Tarpeen olikin.

 3. Alpoaatos
  23.2.2020 at 14:18

  Hemppa lähetti kuvan veden korkeudesta joltain muulta vuodelta. Laitoin mittarin kuvat rinnakkain.

 4. Esko Tarvainen
  24.2.2020 at 19:08

  Hemppa teet arvokasta veden pinnan tutkimusta reaaliajassa. Meillä alavat pellot lilluvat. Ravinteet liikkuvat virtaavien vesien mukana. Nousevat vedet saattaa tehdä katovuodet.
  Halla oli historiassa alavien maiden vitsaus. Mäkipellot korpeen raivatut olivat kiviset. Ympäri Suomen tämän tyyppiset kotikolot pitivät kokosuomen asuttuna kunnes viljalajilkeet kehitettiin hallaa kestäviksi. Ojittaen koosteet maat kuivattin ja korven asutus muutti taajamiin. Nyt ollaan maailmassa, jossa muutokseen sopeutuva idearikas ja avoin asenne ei ole haitaksi.

 5. Hemppa Turunen
  24.2.2020 at 23:01

  Normaalina vuosina on ollut siedettävissä lukemissa 1,5 m korkeusero jänisjoella. Suurin korkeus ero oli joskus 80 luvulla mitattuna Pappilan rannasta 2,7 metriä. Talven korkeus oli silloin alimmillaan koskaan ja vastaavasti kevään korkeus voisi sanoa vuosisadan huipussa.
  Voimalat aloittivat ohi juoksutuksetkin viimeisten jäitten aikaan, jolloin laitureita ja veneitä ajelehti jäitten rusikoimina kohti Sortavalaa. Joitakin niistä saatiin kiinni ennen Rajaa. ei tosin enää ehjinä, koska jäät olivat kohdelleet niitä kaltoin.
  Vetämäni Löydä Jänisjoki hankkeen kokouksissa sovittiin yhteisesti Ympäristökeskuksen ja voimayhtiön kanssa, että sellaisia katastrofaalisia tilanteita ei tulevaisuudessa enää tapahdu.
  Siitäkin syystä tarkkailen edelleen sopimuksen toimivuutta, Näyttää pysyneen lähes sovituissa rajoissa viimeisen vuosikymmenen ajan.

 6. Värtsi / AR
  25.2.2020 at 0:00

  Säätaulukko lisätty

 7. Hemppa Turunen
  5.3.2020 at 21:32

  Mitä sää tiedät? Tässä vertailutietoja mitä mää tiedän säästä.
  Säävertailu v2011 oikeasta talvesta ja 2019 ja 2020 vuosien Helmikuukausien vertailulukemia:

  Sää helmikuussa …… .v2011… 2019…..2020
  Keskilämpötila …………-16 …..-4,1 …. -2,5
  Ylin lämpötila ……… … -0 ……. .+5 ……+5
  Alin lämpötila ………….-38 … ….-22 …..-17
  Sadetta mm …………. ..15 ……. 64 ……61
  Lumen paksuus cm … …70 … ..60 ……28.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *