Läheltä piti

Olen joitakin kertoja säikäyttänyt, kun risteykseen tullessa auto pääsee livahtamaan huomaamatta liian läheltä

Normaali tilanne. Autokin on suurin piirtein normaali sekin, ikää noin kymmenen vuotta. Tulo risteykseen. Jonkin aikaa on katseltu päätien liikennettä kärkikolmion takana ja sitten siirrytty katselemaan lähemmäs ajorataa. Tien yli olisi tarkoitus mennä, jokohan uskaltaisi? Ikkunan palkki peittää näkyvyyden juuri tärkeimpään suuntaan.

Ps: Otin tämän kuvan jo vuosi ennen kun joku rysähti kylkeen

Parhaillaan uutisoidaan autojen lisävarusteista, joilla tehostetaan turvallisuutta. Kommentit käyvät kuumina, kuka vastaa jos nämä hienoudet pettävät ja vahinko tapahtuu sittenkin

Hyvin tuosta risteyksestä on päästy ja monesta muustakin risteyksestä. Tuuriako lie vai varjelusta. Sen sijaan eräällä toisella autoilijalla ei ollut hyvää tuuria kun tuli autollaan tämän auton kylkeen vasemmalta. ”Kun ei vain nähnyt” vaikka näkyvyys oli erittäin hyvä. Hänenkin autossaan samanlainen näkemäeste kuin tässäkin autossa. Ei siinä kovinkaan kummoinen ruttu tullut, mutta lunastukseenhan tuo auto meni.

15 comments for “Läheltä piti

 1. Se on suuntaus ollut 90 luvulta lähtien, että enää ei ole muita autovaihtoehtoja, kyin HÄRPÄKE AUTOJA.
  90 luvulta lähti autovalmistajien kehittämistoimet n. sivuluisuun. Autoinssejä ei enää ollut kehittämisessä ja suunnittelussa. Vaan ne olivat autokosmetologeja. Uusia automallejakaan ei testata enää lapin olosuhteissa, kuten ennen. Tulos on sen mukaista, vaikka olisi satanut hieman lumen härmää, niin aamulla, kun aukaiset auton ovet niin onkin oven kamanan lumet istuimella, Tuulilasin alareunaankin on kehitetty lumi, roska ja pölykourutkin. Ihan vain sen takia, että kesälläkin, kun kiireessä starttaat niin ensimmäiseksi silmillesi pöllähtää roska ja siitepölypilvi.
  Niin yksinkertaiset varmaksi todetut asiat, kun räystäiden vesikourut jäivät pois. Sisätilan ilman otto aukotkin oli ennen suojattu, etteivät toimi roskien kerääjinä. Entä viimeisimmät villitykset, jotka vievät yhä enemmän huomiota pois liikenteestä, ovat kaiken maailman ajotietokoneet harhaanjohtavine tai mutkateitä kierrättävine suunnistuslaitteineen.
  Ja mikä parasta ajotietokone kun huomaa jonkin olemattoman häiriön, niin sepä ei annakaan ajaa autolla. Vaan käskee tilaamaan Kärripojat viemään maahantuojan töpseliin,joka sitten ilmoittaa, että lasin pyyhkijät ovat likaiset ja tulisi hyvissä ajoin vaihtaa. HÄRPÄKKEIDEN KEHITYSKILPAILU VAIN TUNTUU JATKUVAN eri automerkkien välillä.
  Olisi Ensio Itkoselle ja Hannu Karpolle töitä ihan urakalla.

 2. Olipa lähellä. Ajoin kesällä tuosta risteyksestä.

  Hemppa on niiiiiin oikeassa.

  Eikä kolari ole pimentänyt Alponkaan vinttiä, sikäli kuin hän ymmärtääkseni oli ns. saavana osapuolena selostamassaan tapauksessa.

 3. Työikäni koneita suunnittelin. Ohjaustekniikka kehittyi sinä aikana ja mullististus tuli, kun anturitekniikka oli kypsä tulemaan markkinoille. Tehtaat automatisoituivat ja koneet saatiin automaation hallintaan. En varmaan ole sopiva ottamaan kantaa autojen ohjaamiseen antureilla, mutta sanon, että tehtaalla ympäristö olosuhteet ovat stabiilit ja siellä ohjaustekniikka toimii kuten sen halutaan toimivan.

 4. Hyviä kommentteja. Kovasti tuttuja huo Hempan esilletuoman jutut.. Tänään piti lähteä autolla liikenteeseen eikä yksikään ovi auennut kun olivat eilisen vesisateen jälkeen jäätyneet kiinni. Tavallisesti jätän peräkontin lukitsematta, että pääsen ryömimään sieltä sisään, mutta tällä kertaa sekin unohtui lukkoon. Isolla ruuvimeisselillä ovi kyllä aukeaa, mutta maalipintahan siinä kärsii. Kyllä niin raivostuttaa tällaiset autot joiden ovet nousevat katolle. Autotalli tai -katos olisi näille autoille ihan pakollinen lisävaruste.

  En ollut mukana tuossa haverissa, eikä ollut minun auto, samasta ruokakunnasta kuitenkin. Enhän minä osaa pitää noin uusia autoja.

  En tiedä korjausten oikeita hintoja, mutta huikeilta ylihinnoilta vaikuttavat. Kun on kaskot kunnossaja vastuuosapuolet selvät niin kaikki toimii hyvin. ”Puolueeton” taho arvioi korjauksen hinnan mielestäni aika lailla yläkanttiin ja vakuutusyhtiöt hyväksyvät sen. Lienee tavallista, että ehdotetaan auto ”lunastukseen.” kolarointiosapuolet uudempia autoja katselemaan. Näin se autokanta saadaan nuoremmaksi.

  Tässä olisi yksi kysymys; Miten auton kuljettajarobotti (mikähän sille olisi oikea nimi, en tiedä) eroittaa hirven ja ihmisen, vai erottaako?

 5. Auto roboteista, eli autoidiooteista oikealla nimellä.
  Mitenkähän turvallinen itäsuomen teillä? Talven tuiskussa, jossa kuskin silmäkään ei tahdo nähdä missä tie kulkee niin mihinkähän lepikoon se idioottirobotti auton heittää.
  Entäs varsinkin alueella jolla on kolmio liikennemerkilläkin määrätty hirviillä etuajo-oikeus. Sanon vain huh huh mitä surman loukkuja. Jo 90 luvun härpäkkeet auton avaimeen keksitty nappula lukitukseen ja ovien avaamiseen. Paljon sattumia muillekin ja itsellenikin. omaa autoa ei tarvinnut välttämättä muistaa lukita markettien parkkialueella. Joku toinen hoiti sen puolestani. onneksi ne kerrat sattuivat, että itse istuin vielä autossa. Kuten joillekin on käynyt niin että avaimet on olleet vielä sisällä ja kun olet pistäytynyt ulkona ovet ovatkin napsahtaneet lukkoon ja vara avaimet hansaklokerossa ta satojen kilsojen päässä kotona.
  TOSIHIENOA EDISTYSTÄ tämä härpäke autoilu.

 6. Vaimoni jo pari vuosikymmentä vanhassa Volvo V 70:ssa on mm. juuri tuo ikkunapalkkiongelma eikä ovienkaan suosiollinen avautuminen pakkasliimautumisen jälkeen ole mikään itsestäänselvyys.
  Mainittu auto on muuten uittovehje Saksanmaalta eli varustelultaan näin ollen eräänlainen karvalakkimalli; esim. istuimenlämmittimet ja vakionopeussäädin ovat sille tuntemattomia lisävarusteita!

 7. Kyllä minä Volvo V70:llä mieluummin katolleen ajaisin, jos vahinko sattuu, kuin jollain 80- luvun autolla. Ei taida kuitenkaan ihan vain kiusantekoa nuo palkit olla vaan on se turvallisuuskin eteenpäin mennyt.

 8. Älä moiti vanhaa autoa Minulla on Vovo240,mallia 80,mittarissa on 600,000 km.Ovet on viime viikkoina hyvin auenneet,lämpöä on ollut47 astetta, tänään on vainn 30.Lunta ei ole ollut,jäitä satoi kahtena päivänä ,suurimmat olivat 3senttiä halkaisijalta.

 9. Tuo on kyllä totta mitä nimimerkki ”Juham” sanoo, että näiden mainittujen palkkien varaan lasketaan nykyautoissa huomattava prosentuaalinen osuus korin kantavuudesta eli ehdottomasti se on turvallisuustekijä. Valitettavasti ne vain suhteellisen leveinä varjostavat näkyvyyttä jopa vaarallisenkin paljon etenkin tietyn tyyppisissä risteyksissä.

  Tuo ovien kiinnijäätyminenkin on tietysti selkeä haitta erityisesti niissä autoissa, joissa ei ole sisätilan lämmitintä. Ajattelen asian niin, että näitä ns. uudempia autoja ei vain kerta kaikkiaan ole tarkoitettu säilytettäviksi ”tiaisen tallissa” toisin kun vuosikymmenien takaisia edeltäjiään.

  Australia on todellakin noussut tänä talvena otsikoihin metsäpalojensa ja korkeiden lämpötilojensa ansiosta. Täältä asti on tietysti vaikea arvioida kaikkia vahinkoja mutta ainakaan sinun, Reino-eno, ei tarvitse laittaa omaan Volvoosi pakkasnestettä! 😊

 10. Minun ensimmäinen omistamani auto oli Anglia. Anglia oli auto,, jota en unohda koskaan. Siihen aikaan toimintavarma ja kotikonstein sen remontit oli helppo kuntoon laittaa.

 11. Muisteluita. Minulla oli eka auto terhakka Mini, sitten korjaamoiden onni Simca ja kolmas Anglia 1200 De Luxe.
  Ankka Foordi oli hyvä auto, itse sai huoltaa. Määrä ajoin venttiilien säätö, virranjakajan puhdistus -kärki ja kontakti pintojen hionta. Öljyn vaihtoa unohtamatta ja nesteiden tarkistamista. Siinä se oli ja helppoa.

 12. Noihin aikoihin oli lähes vakio, että meidän ”karvahattumallisten” piti tehdä autoremppa jo sadan tuhannen km jälkeen. Nythän tavallisillakin autoilla ajetaan tai ajettaisiin satoja tuhansia, ellei ylenpalttinen härpäkkeiden päivitys käy mahdottomaksi tai yleisen mielipiteen painostus pakota vaihtamaan uudempaan.

 13. Ensimmäinen auto oli poikamiehelläkin jopa kolmannessa polvessa tuo aiemmin mainittu
  Ford Anglia. Lähtöisin kyseinen ajokki oli sieltä läheltä Universumin helmeä, eli Kaustajärveltä Tikan Erkin peruja. Vihertävä oli väriltään, eikä ehken johtunut kateudesta. Hyvä oli kulkine ja pienten nikkarointien jälkeen ajo jatkui pappilan metsässä. Tämän ikäluokan autoissa ei ollut niitä turhia härpäkkeitä, vaan kaikki oli suunniteltu huolellisesti käyttäjää ajatellen tai niistä välittämättä. Joka tapauksessa kyyti oli kylmää ja maisemat vaihtuivat tiuhaan tahtiin:-)

 14. ”Poikamies…” missä se ”pappilan metsä” on – missä ajelit?

 15. Se on vertauskuvannollinen paikka jo vuosikymmenten takaa. Eli ei tarkoita mitään paikkaa erityisesti:-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *