Joulutarinaa 2

Tuota Tuulan mainiota joulutarinaa myötäillen tai sen jatkoksi voisi kirjoittaa rinnakkaisen tarinan täältä minun miljööstä. Siinä on jotain hyvin samankaltaista, mutta on erilaistakin. Täälläkään mies ei ollut kiinnostunut siivoamisesta eikä enemmän joulupaistoksistakaan. Kalaan olisi voinut lähteäkin, mutta järven jää oli ihan sonta. Ulkomaille olisi saattanut lähteä ja tiukkapaikassa vaikka tunturiin. Miehen mielestä entiset matot ja verhot olisivat välttäneet ihan hyvin. Ei olisi tarvinnut vaihtaa. Täälläkin muori teki ”kevyen” siivouksen ja varmaan tykkäsikin, koska sen päälle retkahti sohvan nurkkaan lukemaan, nautti ilmeisesti työn tuloksista eikä virkkanut pariin päivään mitään. Haudoilla käytiin yhdessä. Toinen oli tarpeen tuulen suojana tulia rikitellessä. Sankarihaudoilla käydään myös joka vuosi, vaikka meillä ei siellä tuttuja lepääkään.


Kuusi tuotiin sisään jo aatonaattona. Ruokapuolesta oltiin yksimielisiä. Muori oli paistanut pienen kasan karjalanpiirakoita jo aikaisemmin pakkaseen. Sekä ostettu myyjäisistä jotain kakkuja vierasvaraksi. Mies oli aikaisemmin suolannut kirjolohen joulukalaksi myös pakkaseen sekä savusti nyt kesällisiä isoja ahvenia pakkasesta.


Sitten se varsinainen jouluruoka. Kinkkua ei paisteta eikä osteta. Muori ei syö lihaa ja mies ei jaksanut viimeksikään syödä koko kinkkua. Lähikaupasta käytiin rasia porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, imelletettyä perunalaatikkoa ja heräteostona tuli bataattilaatikko rasia ja sitten lihapuolelta grillimakkarapaketti. Joulusaunaa lämmittäessä on mukava paistaa hiilloksella yksi makkara. Uunipaistia ei ollut tarkoitus tehdä, mutta linnunläskiä etsiessä pakasteesta löytyi murikka keittolammasta. Lie ollut tarkoitettu viime – tai edellisen vuoden Mikkelinpäivä kaaliin. Koska aattona oli uuninlämmityspäivä, niin paistihan siitä tuli. Paistille piti laittaa oikeita uuniperunoita arinalle kypsymään. Ne olikin niin hyviä, että laatikoita ei olisi oikeastaan tarvinnutkaan. Muorin keittämät riisipuuro ja sekahedelämäsoppa maistuivat taivaallisilta. Salaattiakin oli, mutta se on sitä tavallista evästä, ei juhlallista jouluruokaa.


Ruokia ei jätetty pöydälle yöksi ja asiatkin tiskattiin, taikka mies oli sitä mieltä, että tiskiä olisi voitu säästää ja syödä kaupan laatikkorasioista suoraan.
Uskokaa tai älkää, niin ostoruuallakin pärjää. Näillä eväillä mentiin uudelle vuodelle asti, eli vielä vähemmällä evästykselläkin olisi pärjännyt.

Ottakaa opiksenne, lajitoverit.

3 comments for “Joulutarinaa 2

 1. Nyt ovat tasa-arvon punnukset tasan, kun saatiin Jouluturinoihin sekä nais- että mies-näkökulmat.

  Jouduin kyllä ihan Kuukkelista tarkistamaan, että voiko sitä graavisuolattua kalaa pakastaa. Oikein näyttää sekin menneen, jotta hyvä näin.

  Kiitos tasapuolisesti molemmille Joulutarinoille.

 2. Kiitos Joulutarinoiden kirjoittajille 👍
  Tutun kuuloista.

  Meillä oli erilainen Joulu.Valmisteluihin meni muutama minuutti.Joulukukka kioskista ja
  Suomesta tuotu kynttilä,siinä kaikki.

  Joulurauha löytyi sydämestä.

 3. Sakarille- lohta voi pakastaa raavattuna tai tuoreena jonka jälkeen kraavaa. Pakastettu lohi on tavallaan esikypsennetty. Varsinkin kraavilohesta tulee mureampi, pakastus mureuttaa sitkeimmät kalan lihas säikeet.
  Ja jos on kihti allergisuutta niin siivuista tai fileestä kannattaa myös leikata pois lähellä nahkaa olleet osat, jotka ovat sitä harmahtavampaa osaa.
  Joulu meni meillä rauhallisen rattoisasti kahdestaan. Valkea tekojoulukuusikin koristeltiin vain latvatähdellä ja ledivalo sarjalla. Kun kaksin oltiin niin eipä sitä yllä kuusen ympärilläkään kaksistaan piirileikkejä pyörimään
  Se periaatekin on ollut jo käytössä, että, kun ei usko joulupukkiin, niin ei tuo myöskään lahjoja sellaisille.
  Niinpä me perinteen vuoksi käärittiin yksi reilu pahvilaatikko joulupaperiin ja pantiin se koristeeksi kuusen juurelle.
  Entis aikojen Tapaniakin vietettiin tapani tanssien merkeissä. Soitettiin koneelta juu tupesta muutama tanssittava biisi ja pyörähdettiin jokunen kerta toistemme ympäri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *