Valkoisen talon väkeä 1945

 

 

Alkuaan kunnalliskodiksi Niiralan tilan yhteyteen rakennettu Valkoinen talo on palvellut Värtsilän asukkaita monin tavoin. Jatkosodan jälkeen siellä asui useita perheitä. Talon nykyinen omistaja Tapani Näätänen lähetti Värtsiin tässä olevan kuvan, joka on otettu Valkoisen talon edustalla 1945. Alkuperäisen kuvan omistaa Seppo Kosonen, joka on eturivissä kuudes oikealta ja vierellään raitapuserossa veljensä Aulis Kosonen.

Paljon on ollut asukkaita Valkoisella talolla. Osa varmaan puuttuukin, aikuisia miehiä kuvassa ei ole kovin monta, Olivatko mahdollisesti töissään?

Tapani Näätänen  ottaisi mielellään vastaa valokuvia jotka kertovat  talon vaiheista. Erityisesti hän olisi kiinnostunut talon sisäkuvista ajalta jolloin talossa oli asukkaita, jos sellaisia kuvia vielä sattuisi löytymään.

Share

7 comments for “Valkoisen talon väkeä 1945

 1. erkki lintunen
  26.4.2019 at 12:10

  Katselin ja kuuntelin Valkoisen talon elämää sotien jälkeen Jänisjoen toiselta puolelta. Olen joskus miettinyt, olisiko jonkinlainen historiikki talon rakentamisesta ja sen eri vaiheista paikallaan. Aihe saattaisi olla sopiva esimerkiksi pro gradu -tutkielmaksi. Voisiko Värtsiläisten seura tarjota sitä Itä-Suomen yliopistolle? Varmaankin saisimme kasaan kohtuullisen euromäärän opiskelija-tutkijan apurahaksi. Tarjoan heti 20 euron osuutta. Jokin juhla ohjelmineen ja tarjoiluineen keräisi lisää.

  Historiikin aika on juuri nyt, kuin vielä monet ovat muisteluiässä. Yksi syy ehdottamalleni historiatutkimukselle on se, että maailmassa on vain kaksi Valkoista taloa, toinen USA:ssa ja toinen Suomessa – Pohjois-Karjalan maakunnan Tohmajärven kunnan Värtsilän pitäjän Uusikylässä – liki Putinin rajaa Suomen puolella – Arppen pihan äärellä ja näköetäisyydellä kirkon suuntaan.

  Sitä paitsi, Valkoinen talomme on – pystyssä ja kokemassa merkittävää kunnostusta. – Se on ja tulee olemaan maisemamerkki Värtsilässä.

  Jos asia alkaa kiinnostaa, lupaan olla mukana sen toteuttamisessa.

 2. Leo Härkönen
  26.4.2019 at 12:43

  Minuakin kiinnostaa osallistua talkoisiin – jos vain jotenkin voin ja se suodaan.

 3. Kimmo Hurri
  26.4.2019 at 14:17

  Sen verran lisään Erkin tietämisen tuskaa, että muualtakin löytyy Valkoisia taloja, esim. Lontoosta. Värtsilän valkoinen talo on mielestäni aina ollut komea ja lapsena myös mystisen pelottava paikka. Poikasakissa kiersi monenlaisia juttuja talosta. Köyhän ainoo huvitus oli silloinkin mielikuvitus.

 4. Alpoaatos
  28.4.2019 at 19:46

  Kyllä olisi mielenkiintosta tietää tuonkin kuvan historia. Tuolloin ei räpsitty kuvia joutenpäiten. Joitakin tuon ajan kuvia on, mutta ei yhtään valkoisesta talosta.

 5. Esko Tarvainen
  28.4.2019 at 20:25

  Muistan kun kävin äitini kanssa Valkeassa talossa vierailulla Uuno Leinosen isän ja vaimonsa luona. Uuno Leinosen vaimo on minun tätini. Muistaakseni etunimi oli Hermanni, jonka luona vierailimme. He olivat vanhuksia ja kahvit he keittivät hella huoneessa, joka oli yhteiskäytössä.

 6. Alpo aatos
  28.4.2019 at 22:59

  Valkoisessa talossa oli liukkaat kaiteet mitä laskea.. kiellettyähän se tietysti oli. Muistaakseni talossa oli kolme kerrosta, alin ainakin puolen kerroksen verran maan sisässä. Sen ylimmän kerroksen yläpuolella oli vintti. Me pojan koltiaiset juostiin vintin kautta talon toiseen päähän ja taas laskettiin rapun kaidetta myöten alas

 7. lintunen
  29.4.2019 at 13:28

  Vintillä oli sotien jälkeen kiväärin ja konepistoolin ammuksia. Kaverin kanssakäytiin niitä rohmuamassa. Senjälkeen mentiin Lukkarisen taakse metsään, sytytettiin nuotio ja siihen heiteltiin niitä panoksia. Kiven suojassa kuunnltiin ja säilyttiin hngissä. Muualtakin niitä ammuksia löytyi, kunnes loppuivat ja alkoi myös meidän poikien rauha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *