Minun eldorado

Se on ihan tavallinen rivitalokaksio. Pienellä kylällä joen rannassa. Minulle se on kesämökin korvike. Ei mikään työleiri-kesämökki, vaan ihan oikea vapaa-ajan asunto.

Ikkunasta näkyy joki, sen takana myllymuseo. Toisen puolen ikkunoista näkyvät vihreät nurmet, peltoa, kauempana kirkon torni.

Seinän takunen huoneisto on tyhjillään, toisella puolella asuu yksi mummeli. On hiljaista, mitään ei kuulu.

Ovikellon patteri on mennyt vanhaksi, kello ei toimi. Minusta se saakin olla niin.

Keittiön pöydällä on läppäri ja työmappeja, niitähän täytyy kuljettaa mukana.

Makuuhuoneessa sängyn takaisella seinällä on vanhan ajan seinävaate, mummon peruja. Toisen seinän vieressä pieni kirjoituspöytä erilaisine romppeineen.

Olohuoneessa niukka kalustus, sekalaisia mööpeleitä entisiltä ajoilta, televisio kuitenkin suht koht uusi.

Pyörävarastossa säilytän mummopyörää, jonka sain enoltani, kun se hänelle tuli tarpeettomaksi. Auto saakin siellä enimmän ajan olla tallissa.

Tuttavat kyselevät ”mitä ihmettä siellä teet?” Vastaan, että ”sijaitsen siellä”. En tee mitään muuta kuin mietiskelen, surffaan netissä, luen, kirjoitankin. Saatan leipoa ässiä. Kattelen telkkaria.
Keitellään kahvit naapurin mummon kanssa. Ja tapaan joitakin kavereita.
Lauantaina voin polkasta myymäläautolle, ihan vaan vaikka ilman asiaa. Kai ne jotkut minut siellä autolla jollakin tapaa tuntevat, vaikka yritän pysytellä pois jaloista.

Aina kun sinne menen ja astun sisälle, alkaa oikein hymyilyttää, vaikka muuten olisi koko päivän naama ollut nurinpäin. Tämä ”mökki” on mun oma juttu.

Pihan lipputangossa liehuu Värtsilä-viiri.

 

Tuula

21 comments for “Minun eldorado

 1. Olen lukenut Tuulan kommentteja mielelläni ja arvostanut niitä. Nyt kiinnostaisi kuulla, mikä sai Sinut Jänisjoen rannalle ”eldoradoosi”. Esimerkkisi saattaisi auttaa jotakuta muutakin muuttamaan vapaana olevaan asunto-osakkeeseen suloisen Jänisjoen varrelle. Ei sen kesämökin tarvitse olla järven rannalla jossain syrjässä. Arppen pihan ympärillä voisi olla jollekin sopiva hengenvetopaikka.

 2. Niinpä niin Tuula. Kyllä jokaisella pitäisi olla oma ”Eldoradonsa” jonne voisi mennä kun pitää päästä pois kotoa. Minulla se kyllä on varsinainen työleiri. Mutta näyttää olevan iso ero siinä, missä väsyttää itsensä. Joskus ja jossain ei jaksa tehdä pientäkään hommaa, kun taas jossain ”Eldoradossa” jaksaa painaa pitkää päivää ja eikun virkistyy vaan. Aatteleppa itte.

 3. Minun eldoraadoni on Pohjois-Karjalan maakunnan – Tohmajärven kunnan – Värtsilän pitäjän – Kaustajärven kylässä – joka on Universumin Helmi liki rajaa Suomen puolella. Alle viivaan jokaista osoitteessani olevaa sanaa – kutakin jostain erityisestä syystä. En vähiten Värtsilän pitäjä -sanaa. Värtsilä ei nimittäin ole vain – kylä – niinkuin sitä – Helsingin näkövinkkelistä nimitetään.

  Värtsilän pitäjässä on monta kylää, joista yksi on Uusikylä, jossa sijaitsee meille tärkeä Arppen piha ja kylätalo, missä on kiva kyläillä. Siellä on myös rakas kirkkomme, Värtsilän kirkko, jonka sivuitse nousee Leminrinne kulkien Leminrinteen hautausmaan ohitse kohti Selkäkylää ja Kaurilaa. Kaurilasta – ennen kuin käyttöömme tuli Niiralan asema – lähti juna Joensuuhun, jossa kävin kahdeksan vuotta koulua reppuruualla.

  Nyt toivon, että yliopistokaupungiksi kehittynyt Joensuu saisi virilin Pohjois-Karjalan maakunnan pääkaupungin aseman. Voisimme jatkaa siitä, mihin entinen maaherramme Esa Timonen meidät jätti ennen kuin maakunnat ajettiin alas ja niiden tilalle luotiin ns. aluehallintojärjestelmä.

  Minun eldoradossani asuvat ihmiset saavat itse luoda hyvinvointiaan ja valvoa oikeuksiaan niillä tiedoilla, taidoilla ja ideoilla, joita juuri heillä on. Tämä on myös Värtsilän mahdollisuus. Siispä Värtsilä-viiri salkoon – niinkuin se on Tuulalla!

  Muuten – muuten – kaivakaapa takaisin Värtsin juttuja vuodelta 2010. Silloin eldoraado ei ole hävinnyt mihinkään. On vain toisenlainen. Ja Jänisjoki virtaa edelleen sen läpi.

  18 vuotta sitten kaivoin pöytölaatikostani esille runon, jonka julkaisin kaikkien luettavaksi. Laitan sen nyt tähän kertomaan suhteestani kotijokeen – silloin kauan sitten – ja yhä vieläkin – sataman lähestyessä.

  KAARNALAIVA

  Olen tumman joen poika
  elämän viimeiseen laituriin asti.
  Olen paluun lapsi,
  rannan varvusta irronnut
  kaarnalaiva.

  Virran tuskasta
  aukenee tammi
  kaarnalaivan satamaan.

 4. KIITOS Tuula! Puhalsit tulta Värtsin hiipuvaan hiillokseen. Sitä oli mukava lukea.

 5. Sen tapaisia paikkoja kuin Värtsilä on muuallakin.Asianomainen kävi Värtsilässäkin katsomassa eldoraadoaan. Ei sopinut varattomalle ihmiselle, kun ei vuokrattu.Se eldoraado löytyi sitten Kiteen Närsäkkälästä. Netti toimii ja töitä riittää.
  On varmaan paljonn ihmisiä, jotka haluaisivat pois kaupunkien slummeista. Näitä ”Pentti Linkoloita” on varmaan enemmänkin.Pitäisi vain olla niitä työmahdollisuuksia näillä kulmilla. Käsillään tekijöillekin jotakin.

 6. Irenen kommentissa on lause, joka jätti minut mietteliääksi: ”Ei sopinut varattomalle ihmiselle, kun ei vuokrattu”. Olisikin hyvä selvittää, onko Värtsilässä tarjolla vuokralle asuntoja ja mihin hintaan ja kenen omistuksessa ne ovat.

 7. Juuri näin on asia kuten Irene sanoo. Monikin voisi vaihtaa paikkakuntaa, tulla vaikka veronmaksajaksi johonkin kuntaan, mutta varaton ei voi ostaa oseketta, täytyisi olla vuokra-asuntoja. Varattoman tai vähärahasen ei kannata ottaa lainaa ja ostaa osaketta sellaiselta syrjäseudulta missä osakkeesta ei pääse ikinä eroon.

 8. Minun tieni Värtsilään oli yksinkertainen. Pennusta asti reissasin lättähatulla Muskoon.

  Aikanaan VR teki sen mahdottomaksi, mutta minun matkustusta kohteeseen se teko ei lopettanut.

  Nuoruuden rillumarei-vuosina saattoi joku vuosi jäädä väliin, oli muitakin kohteita.

  Jossakin vaiheessa ostattelin mummonmökkiä Muskosta, onneksi tulin järkiini (tai uskoin äitiäni, joka sanoi, että ”älä nyt vielä siihenkin rupia”). Mitä siellä olisin tehnyt? Pelottanu olis pimeän aikana!

  Huomasin Tohmajärven kunnan kotivivulla ilmoituksen, jossa Tj kunta tarjosi ostettavaksi Asuntorannan palvelutaloa kaikkine rakennuksineen, yhtenä kokonaisuutena. Ihmettelin. Eihän sitä kukaan osta, koska asukkaat olivat jo kaikki siirretty Tohmajärven muihin laitoksiin ja palveluasuntoihin. Kuka sen nyt olisi ostanut, jos ei kunta sieltä enää palveluita ostanut!

  Minullahan on tapana sekaantua asioihin, jotka eivät minulle kuulu. Laitoin sähköpostia kuntaan, jotta tekisitte niistä Asuntorannan rivitaloista asunto-osakeyhtiö. Myisitte loma-kämpiksi ne pikku-yksiöt. Ajattelin, että eivät voi olla kovin hintavia. Lupasin heti ostaa yhden itselle majapaikaksi. Kuvittelin, että kaikkihan ne menee kaupaksi, kun entiset värtsiläläiset haluavat niitä..

  Muutaman päivän päästä soitin, kysyin, onko viestini tullut perille. Asiaa hoitava sanoi viestin tulleen perille, mutta asuntoyhtiön perustaminen ei nyt ollut ajankohtaista. Samalla kertoi, että siinä vastapäätä olisi kunnalla myytävänä kaksio. Kävin sitä seuraavalla reissulla katsomassa ja niin tuntui omalta paikalta, että tein tarjouksen. Kaupat tehtiin.

  On just sopiva mökki minulle. On toimintakunnossa kun sinne menee, lämmöt sopivasti, tie aurattuna, nurmi leikattuna, vesi tulee ja menee. Ja on pyörätie ja katuvalot. talvella latu lähtee nurkan takaa.

  Puutarhatöitä tai muita vastaavia siellä en tarvitse, niitä on kotona. Marjassa käyn metässä.

  Elinkumppani ei ole kovin innostunut, mutta ei silti mökötä. Hyväksyy sen, että eukon pitää välillä päästä vähän jalottelemaan! Harvakseltaan kun tulee mukaan, matkan aikana päivittelee, että voi voi kun on pitkä matka, kyllä saisit yrittää myydä tämän. Minä väitän, että ”ihan sopiva matka”. Perille kun päästään ja pääsee ”oikasemmaan selekää”, hoksaa, että” eihän tätä kannata myyvä”.

  Kyllähän minä tiedän, että jotkut pitää mua pöljänä, mutta ei se haittaa, sopiihan se.
  ”Jos sulla kerran pitää olla joku tämmönen paikka, eikö se vois olla jossain vilikkaammalla pelipaikalla?” Ei vois, tää on just sopivan vilikas mulle, ja pelit mun osalta jo pelattu. Lisäksi tämän residenssin hinnalla esimerkiksi tunturikohteista sais pelkän tuulikaapin. Repikää siitä Näillä mennään toistaiseksi.

 9. Todella hyvää keskustelua ja ideointia tyhjistä Värtsilän asunnoista. Kyllä kevät ja kesä Värtsilässä on mahtavaa aikaa. Ja syksy ja myös talvi, riippuen ihan ihmisen mieltymyksistä.
  Hotelliin vain pitäisi saada yrittäjä, ja yrittäjälle jokin vetävä oheistoiminta, jotta toiminta olisi kannattavaa.

 10. Eläköön Värtsilä-Eldorado!

  Ajatus Asuntorannan kiinteistön hyödyntämisestä lomaosakekäyttöön on ainakin periaatteessa erinomainen.

  Ja idean vastaanotto kunnassa kuvastaa erinomaisesti suhtautumista kansalaisten ideoihin: ei ole ajankohtainen, ts. ei kiinnosta. Sehän kuitenkin vaatisi jonkinasteisia investointeja syrjäkylään!

  Ideoiden tyrmäämisen taustalla lienee kunnan halu ajaa alas viimeisetkin luovat ja hyvää tarkoittavat kylän asuttamiseen tähtäävät aikeet. Pannaan sileäksi vaan ja keskitetään niin asukkaita kuin toimintojakin suuren maailman tyyliin! Perkeleellinen kaupungistumisen ideako on vallannut Tohmajärvenkin?

  Tuula on hyvä esimerkkitapaus henkitoreissaan kituvan kylän osa-aika-asuttamisesta – toiminnasta, johon olisi kiinnostusta jos mahdollisuuksia ja markkinoita luotaisiin. Kaikissa muissakin Värtsilän kylissä.

  Kunnioitettavia urotekoja ovat yksityisten ihmisten hankkeet virittää toimintaa kylälle – vaikka ne päättäjien silmissä pähkähulluudeksi luokiteltaisiinkin.

 11. Kiitos, Leo! Kirjoitat asiaa! Tohmajärvi ei ole – ei kunta eikä seurakuntakaan – riittävästi kiinnostunut rajan ylityspaikan, Värtsilän, kehittämisestä. Niiralaan on jotain tien pätkää rakennettu, mutta ei se riitä. Värtsilän voisi hahmottaa – nykyisin – kolmen K:n ympärille: Koulu – kylätalo Arppen pihassa ja Hotelli Joen vieressä – kirkko. Ja niiden välissä virtaa Jänisjoki. Pari kilometriä Ilomantsin suuntaan on Kukkovaara näköalamahdollisuuksineen ja suloisine laavuineen. YMS.

  Olisiko paikallaan perustaa keskustelukerho, jossa – valtion apua saaden / opintokeskus MSL apuna – pohdittaisiin, miten rakennetaan Värtsilää osana Tohmajärven kuntaa. On kiire, ennenkuin Kitee nielaisee naapurinsa – Osuuspankin perässä.

  On lukijan arvioitavissa, kirjoitanko enemmän Värtsilän vai Tohmajärven puolesta. Miestestäni molempien – muistissani aika, jolloin puhuin kuntaliitoksen puolesta. Olivat silloin Värtsilän kunnan eväät lopussa. Mutta en minä sitä kuvitellut, että uutta luovaan kuntapolitiikkaan ei olisi kykyjä.

  Tiedän, miten vaikeaa on toimia poliittisin keinoin kunnan hyväksi. Kokemusta siitä on erään kunnan valtuustosta, hallituksesta ja parista lautakunnasta. Mutta tiedän myös sen, että on keinoja politiikan rinnalla ja apuna käydä ideoivaa keskustelua ja siten vaikuttaa yhteiseksi hyväksi – positiivisesti.

 12. Jo vuosia sitten joku yrittäjä teki kunnalle tarjouksen jostakin noista Asuntorannan taloista, aikeena oli laittaa ne kuntoon loma-asunnoiksi. Kauppoja ei tullut. Jos olis tullut, ainakin sitten purkukustannukset olisi kunta säästänyt…

  Tyhjistä asunnoista puheen ollen, Auralanrannan asunnoista sen verran, että Seurakunta ilmoittaa omalla sivullaan kaksiosta, joka myydään tai vuokrataan. Muualla siitä ei tällä hetekellä ehkä ilmoiteta. Tj kunnan omistama kolmiota on myös aiemmin ilmoitettu myytäväksi/vuokrattavaksi. Nyt en ilmoitusta löytänyt. Vika voi olla siinä, että en osannut hakea. Joka tapauksessa tyhjinä ovat. Edullisia ovat loma-asunnoiksikin. Jos helppoa huilinkipaikkaa etsii, tässä olisi vaihtoehto. Ainakin minusta ympäristökin viihtyisämpi kuin siellä Kemmiin mäillä! Oikea herran kukkaro.

  Ilmeisesti hotellille ei vielä ole löytynyt uutta toimijaa, koska Keti sitä vielä etsii.

  Kunnan fb-sivulla oli tullut uutta tietoa Niiralan kaupparakennuksesta.

 13. napsauttamalla asuminen>vuokrattavat>auralanranta 2 kolmosta ,vuokra 498€

 14. Ilmoittelu on osoitettu niille, joilla on jo halua vuokrata Värtsilästä ”eldoraado”. Mutta ei mainosta, jotta sellainen halu voisi syntyä.

 15. Aika tavaran kaupihtoo.
  Maltti on valttia.

 16. Niin, asuntoja on. Mutta mitkä noista ovat tyhjinä?

 17. Luulisin että sitä ei kerrotakaan. Lueskelin tuosta kunnan asunnon hakemis menettelystä.. Hakukaavake on netissä. Siellä on kovat kuulustelut asuntotarpeesta. Kun on häädetty ja tavarat on ulkona niin voi olla etuoikeutetumpi hakija kuin joku muu. Tämä on tietysti minun ajatus, ei kunnan.

 18. Onko Kitee siis aikeissa kasvattaa reviiriään ja hamuta kuntaansa rajanylityspaikkaa, ainoaa rahanarvoista osaa Tohmajärvestä? Mikäpä ei, kai sitäkin voisi kokeilla. Tuskin tohmajärveläisten (ja siinä sivussa wärtsiläläistenkään) asema siitä heikkenisi.

  Toimivat kyläneuvostot olisivat joka tapauksessa tarpeen, jotta edes vähänkin saisi kansalaisten ääntä kuuluville ja demokratiaa totetutetuksi, oltiinpa osa mitä konklaavia hyvänsä. Nykyään annetaan ”hyvän hallinnon” hoitaa asiat parhain päin ja päätöksistä napistaan omissa nurkissa – parhaassa tapauksessa Värtsin sivuilla.

  Erkillä on ollut tuon tuosta aloitteita lyöttäytyä yhteen ja saada kyläläisten (pitäjäläisten) asioita ajetuksi. Vaan eipä ole tämänkään kyläsepän ääntä kunnolla tuettu ja pantu toimeksi.

  Värtsilässäkin on (toistaiseksi) monta akkaa ja ukkoa, joiden mielipiteillä on vahva ominaispaino. Ehkä ne pitää vain saada hereille talviuniltaan. Miettikääpäs tätä.

 19. Kyllä minäki oon ihimetelly Tuulalle, että mitä ihimettä sielä teet ja nuin kaukana, löytyy kai lähempääki joku paikka. Vaan ei sille passaa mikkään muu ku justiinsa tuo. No, nykkö luin tuon sen eldoraado-jutun, niin ymmärrän täysin. Tuula on löytäny oman ”olokolonsa” ja sillä hyvä. Ei se muile kuulu misä se on ja kuin kaukana ja mitä se sielä tekkee. Tekemisensä päättää ite ja nauttii olostaan. Se ei kaikila onnistukkaan ja ole mahollistakkaan. Me kyselijät ja ihimettelijät taijetaan olla hieman katteellisia Tuulalle, ku sillä on ihan ikioma paikka, josa ei tartte ottaa kettään muuta huomioon. Ihan rehellisesti voin sanua, että minäki tykkäisin ikioman olokolon hiljaisuudesta ja itseni kanssa olemisen riemusta. Mutta se täytyy myöntää, etten jaksais aijaa yksin nuin pitkää matkaa. Tuula on mua nuorempi ja jaksaa.

 20. Niin Lentsu, mikäs se on ajellessa, ku nuori ja huima on vielä. Sinä oot 50 päivää vanahempi ko minä. Sehän on näillä kymmenillä jo aika paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *