Pieniä asioita

Joskus täällä Värtsin palstoilla on ollut puhetta, että niin pientä asiaa ei olekaan, etteikö siitä voisi tehdä juttua Värtsiin. Poimin tähän pikkuasioiden juttuun havaintoja kotiovelta alkaen. Kaikki ovat yhdeltä päivältä lenkkipolulta ja sen varsilta.

Pakkasjakso oli juuri hellittänyt ja lunta satanut reilunlainen kerros. Pakkasta ehkä aste tai pari. Hohtavan puhtaan hangen pinnalla oli ihmeellistä roskaa. Hyvin pieniä mustia pisteitä. Ne pisteet liikkuivat, eli  olivat eläviä pieniä ötököitä. Miten ihmeessä ne ovat hangen päälle tulleet. Niitä oli melkein joka paikassa, tai ainakin tässä metsäaukolla, polun syvennöksessä.

Kuva 1 Hyppyhäntäiset

Nuo ötökät olivat noin millin pituisia. Kesäisten kirvojen kokoisia. Wikipediasta sain tietää että ne ovat ”hyppyhäntäisiä”. Niillä on vartalon alla häntä, jonka avulla ne loikkaavat toiseen paikkaan vaaran uhatessa .


Kuva1a YLE Kysyluonnosta

Tämä kuva on YLE:n arkistosta ”Kysy luonnosta”

Wikipedia kertoi, että pakkaslumi on niin ilmavaa, että tällaiset pienet kulkijat pääsevät vaivattomasti kiipeämään hangen pinnalle. Kun ne saavat kuulla uutisista, että pakkanen on lauhtunut lähelle nollaa niin silloin kiiruusti hangenpinnalle syömään. Ne syövät hangen pinnalla olevia bakteereita.  Se on varmaan niille erikoista herkkua. Muulloin ne syövät kariketta maan pinnalta, kesällä jotain kasvihuoneen kasvejakin. Muita nimiä näille on mm lumikirput ja hyppijät.

Kuva2 Hamahakki

Hämähäkit ja pikkulinnut syövät sitten näitä ötököitä. Samalla reissulla näin hangella yhden hämähäkin ja toisella reissulla toisen. Yhtään hyppyhäntää ei ollut hämähäkkien lähettyvillä, lienevät livahtaneet hangen sisään piiloon.

kuva3 Hamahakki

Samalla reissulla kuulin ja näinkin kuinka tikka hakkasi päpyä. Kävyn palasia oli levinnyt hangelle. Tikalta putosi siemen, mutta eipä pahalainen käynyt sitä noutamassa. Otinpa kuvan siitäkin. Ajattelin, että siemen mahtunee näihin pikku asioihin.

kuva 4 Siemen

Metsässä oli uutta lunta parikymmentä senttiä. Polun vieressä oli mielenkiintoinen kuoppa. Siihen teeri oli tehnyt yöpymispaikan. Päättelin lumijäljistä niin, että lintu oli tullut kävellen muutaman metrin ja sitten kulkenut lumen alla puoli metriä, johon jäi sitten yöpymään.  Lentoon lähtö näyttäisi tapahtuneen suoraan ”katon” läpi.  Saatan tietysti olla väärässäkin näissä arvailuissani.

Kuva 5 Teeren Kieppi

On mielenkiintoista seurata kuinka luonto toimii. Lähes kaikki koivut olivat ravistelleet siemenensä syksyllä oikeaan aikaan, mutta jossain puussa oli kävyt vieläkin paikoillaan.

Pyrstötiaisten pirteä parvi oli löytänyt sellaisen koivun missä siemenet olivat vielä karisematta. Niitä ne söivät ja osan tiputtelivat maahan.

Kuva 6 Koivun urpuja

Kuva7 Siemeniä lumella

Koska kuljen päivittäin samaa polkua, niin voin seurata muutoksia. Ensimmäisenä päivänä tämänkin koivun juuressa oli vain nuo koivun siemenet ja roskat. Päivä päivältä siihen lisääntyi hiirten jäljkiä ja ne johtivat tuonne kuopan pohjalla olevaan reikään. Sitten ilmestyi lumikon jälkiä. Viimeisimpänä on tullut jäljet joita en tunne, ehkä minkki tai saukko.. tai joku muu.

Metsähiiren jälki on hauska. Se viilettää häntää, josta jää selvä viiva. Lieneekö eräänlainen ”karvapohjasuksi” joka pitää pikkuisen kulkijan hangen pinnalla.

kuva8  Hiiren jälki

Hangen alla ruokohelpi pellolla lienee paljon elämää, koska hangen päällä on runsaasti eläinten jälkiä. Tässä kuva lumikoiden jäljistä. Onkohan siellä jotkut kokoontumisajot kun tähänkin ruokohelpin juureen tuli tai lähti neljät jäljet.

Kuva  9 Lumikon jälki

Kuva 10 Pieni polku

https://www.youtube.com/watch?v=AsN34wq7CyY

( Linkki youtube / Pieni polku / Tippavaaran isäntä )

4 comments for “Pieniä asioita

  1. Onpa paljon mielenkiintoisia havaintoja.Kiva lukea!
    Eilen oli niin kylmä ettei edes lumensiirtely onnistunut. Sormenpäät meni tunnottumiksi lapasilla täytetyista rukkasista huolimatta.

  2. Pieniä ihmeitä on ihan lähellämme jos vain osaamme ne nähdä. Alpo osaa. Pienistä asioista tämä elämä rakentuu ja ilman nätä pieniä asioita ei ole mitään suuriakaan asioita. Brexittejä tulee ja menee. Hyppyhäntäiset, hämähäkit ja muut pienet asiat pysyvät – onneksi.

  3. Yllättävän moni- ja minipuolista.
    Tosi hyvää tietoa vaalivaleuutisten vastapainoksi.

  4. Eilen oli kylmä päivä. Täällä noin 25 pakkasta. Ei ihme jos Irenen sormia paleltaa. Minä pidän normaalisti kaksia lapasia päällekkäin, mutta eilen piti tunkea kolmannet sinne sisäpuolelle, mutta eihän se peukalo enää sovi sinne minne pitäisi. Pitänee tilata neulojalta sellaiset pakkaslapaset ilman ”peukaloita” mitäpä niillä kävellessä tekee.

    Eilisellä lenkillä ei näkynyt juuri mitään pikkueläinten jälkiä. Ainoastaan pari uutta teeren kieppiä. Jos hiiret eivät piiperrä pitkin hankia niin ei saalistajatkaan. Tai mistä sen tietää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *