Pitäjäyhdistyksen kevätkokous 21.4.2017

Värtsilän Pitäjäyhdistys piti kevätkokouksensa lauantaina 21.4.2018 Värtsilän kylätalossa. Asialistalla tärkeimpinä käsiteltävinä ja päätettävinä asioina olivat toiminnan selostus ja tilinpäätös vuodelta 2017, näiden hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Pitäjätoimikunnalle ja muille tilivelvollisille.

Kokousta avatessaan pitäjätoimikunnan puheenjohtaja Matti Jaatinen totesi, että yhdistys on auttanut kuntaa mm. työllistämistoiminnassa ja kunta on taloudellisesti tukenut yhdistystä.  Menneen vuoden  taloudellinen tilanne oli välillä kuitenkin melko tiukka monestakin syystä.  Osittain syynä oli Te- keskuksen käytäntö palkkatukien maksamisessa, kun tuki tulee viiveellä ja yhdistys joutui kuukausien lopussa etsimään rahoja palkkojen maksuun. Työllistämistoiminta on kuitenkin koettu erittäin tarpeelliseksi ja mahdollisesti tällaisen toiminnan tarve tulee tulevaisuudessa korostumaan.


Pitäjäyhdistyksen toimintakertomukseen kirjattuja tapahtumia ja tilaisuuksia, jotka Pitäjäyhdistys järjestänyt tai ainakin ollut merkittävällä tavalla mukana järjestelyissä  V. 2017 aikana.

Loppiaistansssit  6.1. Peijonniemen koululla aloittivat 2017 tapahtumaketjun. Tansseja järjestettiin vuoden aikana 8 kertaa.

Värtsi-lehden palaveri 9.2.

Laskiaistapahtuma 26.2. laskiaissunnuntaina yhteistyössä Värtsilän Kisan  ja Värtsilän MLL:n kanssa järjestettiin Patsolan montulla ja laavulla.

Sääperin joukkuepilkkikilpailu 18.3. Värtsilän nuorisoseuran ja Pitäjäyhdistyksen yhteisesti toteuttamana tapahtumana.

Wärtsilä-yhtymän eläkekerhojen vierailu Värtsilässä 17.5. (n. 150 henkeä),  jossa Pitäjäyhdistys järjesti kahvituksen.

Kaatuneitten muistopäivän 21.5. seppeleenlasku  Värtsilän kirkolla yhdessä seurakunnan ja Rajavartiolaitoksen kanssa.  Kahvit tarjottiin Hotelli Joessa.

Osallistuttiin Tohmajärven Potsipäivien järjestelyhin mm. järjestyksenvalvontatehtäviin potsitorilla ja rokissa.

Värtsilä-päivät 21.-23.7. Arppenpihan alueella ja ympäristössä runsaine ohjelmineen.  Tapahtumiin osallistui yhteensä n. 1000 henkilöä.
18.-19.7. ryhmämatka Ruskeala-Sortavala-Lahdenpohja

perjantaina 21.7.
-kyykkäottelut Patsolan kentällä

lauantaina 22.7.
-avajaiset ja lipunnosto ja toritapahtuma Arppenpihassa-Pelastus- ja Rajavartiolaitos sekä Tulli esittäytyivät (huumekoiranäytös ja rajakävely)
-Assendelftien ponit ja taluttajat tarjosivat ratsastusta
-Hopeakallion lähteen ja lintutornin esittely
-Puijon Paronin taikuutta
-posliinin maalaajat esittlivät tuotteitaan
-jodokat esittelivät taitojaan
-Vesa Honkasen ja Ari Monosen musiikkiesityksen huipennuksena sadan laulajan Suomi 100-kuoro
-ehtookellot  ja laulutuokio kirkolla
-tanssit kesäteatterilla

sunnuntaina 23.7.
-messu  Värtsilän kirkossa
-frisbeegolfkisat Patsolassa
-kyläkierros linja-autolla
-laulutuokio (karjalaisaiheisia ja karjalankielisiä lauluja) kirkossa

Lisäksi oli esillä erilaisia näyttelyitä (valokuvia, maalauksia ym.) juhlaviikonlopun ajan.

Rajan Ryssäys 19.8. yhteistoimijoiden kanssa Itähuolinta Oy:n tiloissa ja pihapiirissä. Tapahtumaan liittyi myös Rokki Navetan Vintillä.

5.12. Tietäväisen koululla kunnan tarjoamassa ruokailutilaisuudessa kaikille kuntalaisille Pitäjäyhdistys hoiti liikenteen ohjauksen.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. seppeleiden lasku yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa Värtsilän kirkolla ja kahvitilaisuus Kylätalolla.

Kylän pikkujoulu 9.12. Hotelli Joessa.

Joulu alkaa Rajalta – tapahtuma 15.12.  Pitäjäyhdistys osallistui suunnitteluun ja toimikunnan jäseniä osallistui lahjojen vientimatkalle rajantakaiseen Värtsilään.

Joulumyyjäiset  16.12. Tohmajärven liikuntahallilla. Järjestäjinä  olivat Tohmajärven kunta ja Värtsilän Pitäjäyhdistys.  Pitäjäyhdistys huolehti pöytien järjestelyistä ja piti yhdistyksen myyntipöytää.

Joulupukkipalvelu  24.12.

 

Pitäjäyhdistyksen muuta  toimintaa v.2017

Yhdistys myötävaikutti Kaustajärvi- kirjan valmistumiseen ja myyntiin. Kirja julkaistiin Värtsilä-päivillä 2017.

Kylätalolla v.2017 aikana järjestettyjä kursseja;  kansalaisopiston kurssit huovutuksesta ja venäjänkielen kurssi.  Työllistävä Keski-Karjala hankkeen toimesta 1 kk:n mittainen työnhakukurssi pitkäaikaistyöttömille.

Pitäjäyhdistys piti yllä Hotelli Joen toimintaa omistajien vaihdoksen yhteydessä.

Pitäjäyhdistys pitää yllä vanhusten ystävätoimintaa (puiden kantoa, lumitöitä, kuulumisten vaihtoa ym.)

Keski-Karjalan Jetina ry:ltä saadun hankeavustuksen turvin valmistui alkukesällä 2017 uimalaituri Pappilanrantaan.

Pitäjäyhdistys hallinnoi Otto Rummukisen stipendirahastoa. Stipendien jakamisesta päättää rahaston sääntöjen mukaisesti toimikunta , johon kuuluvat edustajat Otto Rummukaisen suvusta ja Pitäjäyhdistyksestä.

 

Työllistämistoiminta on ollut mahdollista palkkatuen avulla. Tästä  toiminnasta ei ole jäänyt mainittavaa tuloa yhdistykselle.

Työllistämisasioissaon tehty yhteistyötä Ely-keskuksen ja Tohmajärven kunnan kanssa.

Palkkatuella palkattuna eripituisissa jaksoissa oli 11 henkilöä.
Nuoria kesätyöntekijöitä oli 5 henkilöä (n. kahden viikon työjakso). Kun lisäksi muiden yhdistysten käsätyöntekijöiden palkanmaksu hoidettiin Pitäjäyhdistyksen kautta (11 nuorta),kesätöitä oli yhteensä 16 nuorelle.
Kuntouttavassa työtoiminassa oli vuoden aikana 6 henkilöä.
Työkokeilussa eripituisissa jaksoissa oli 5 henkilöä.
Lyhytaikaisissa työharjotteluissa erilaisilta kursseilta oli 3 henkilöä.

 

 Yhdistyksen talouden ylläpito  liittyy kiinteästi monipuoliseen toimintaan.  Toimintatulot koostuvat kylätalon kahviosta ja kokoustilojen vuokrauksesta sekä kesäesitteen mainostilan myynnistä. Lisäksi tuloja on yhteistyöhankkeiden tila- ja laitevuokrista, toimiston koneiden ja tarvikkeiden käytöstä sekä pienistä työsuoritteista. Varsinaisesta toiminnasta saadut tulot ovat kattaneet toiminnan menot.

 

Kirjanpitäjä Lea Tikka  esitteli kokoukselle  vuoden 2017 tilit ja tilinpäätöksen sekä kuultiin toiminnantarkastajan lausunto. Yksimielisesti hyväksyttiin tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaus Pitäjätoimikunalle ja muille tilivelvollisille.

 

Pitäjäyhdistystä hallinnoi 7-jäseninen pitäjätoimikunta (yhdistyksen hallitus),  jonka johtoryhmään ovat v. 2017 kuuluneet Matti Jaatinen, Jouko Jääskeläinen ja Martti Tahvanainen. Työllistämisasioita on hoitanut Matti Jaatinen, apunaan johtoryhmän muut jäsenet.  Tapahtumatoimikuntaan ovat kuuluneet Anneli Kunnas, Matti Jaatinen ja Vuokko Väänänen. Toiminnantarkastajana on ollut Kalle Lintunen, ja tiedottajana Eira Varonen.   Pitäjäyhdistyksen toimisto, kokoustilat ja muut toimistotilat ovat Värtsilän Kylätalossa.

Pitäjäyhdistys sai  Rajaseutu ry:ltä vuoden 2017 Rajaseututoimijan tunnustuksen aktiivisesta toiminnasta kylän kehittämiseksi ja elävänä pysymiseksi sekä nuorten työllistämisestä omalla paikkakunnalla.

Pitäjäyhdistyksen kotisivut ovat osoitteessa www.vartsila.fi

Pitäjäyhdistys kustantaa ja ylläpitää Verkkolehti Värtsiä  www.vartsi.net

 

 

9 comments for “Pitäjäyhdistyksen kevätkokous 21.4.2017

 1. Kiitos ja kumarrus Värtsilän pitäjäyhdistykselle.
  Teette hyvin hyvää ja arvokasta työtä.

 2. Arvokasta toimintaa paikallisen hyvinvoinnin ja elinvoiman eteen! Intoa ja innostusta myös tämän vuoden toimintaan!

 3. Asia on juuri näin kuin Sakari sen sanoiksi pukee. Olin vaimoni kanssa myös lähdössä mainittuun kokoukseen, mutta navetassa sattunut vedenpaisumus laittoi koko iltapäivän suunnitelmat uusiin puihin!

 4. Kiitos kuuluu myös Sepolle hyvästä selostuksesta! Mielellään sitä osallistuisi, kun resurssit antais myöten. Onnea ja menestystä pitäjätoimikunnalle!

 5. Erinomaista aktiivisuutta!
  Kaustajärvi-kirjan osalta pieni korjaus, että se julkaistiin jo viikkoa ennen Värtsilä-päiviä eli Kaustajärven siltajuhlilla. Värtsilä-päivillä ja muutoinkin kirjamme sai hyvää näkyvyyttä, mistä koko kirjatoimikunta on hyvin kiitollinen. Tällaisissa projekteissa yhdistysten apu ja tuki on korvaamatonta.

 6. Pitäjäyhdistys on säilynyt elinvoimaisena. Yleensä näille käy siten, jotta alkurynnistyksen jälkeen toiminta hiipuu. Kiitokset uskollisille puurtajille ilman toimijoita ei ole toimintaakaan.

 7. Kiitän Kaustajärven kesäasukkaiden puolesta pitäjäyhdistyksen
  toimintaa.

 8. Kun Kaustajärvi -kirja nousi ”otsikoihin”, muistutan lukijoita
  vielä siitä, että voitte kannattaa Värtsilän pitäjäyhdistyksen
  toimintaa vaikkapa ostamalla kyseisen kirjan. Tuotto menee pitäjäyhdistykselle,
  kirjoja lienee vielä saatavana Kylätalolta.

 9. Pitäjäyhdistykselle hatunnosto ja kumarrus 🙂

  Olisi aika hiljaista ilman pitäjäyhdistyksen toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *