Värtsilän historia ajankohtaistui hetkeksi keskiviikkona 28.3. kun Jaana Juvosen johdattelemina muisteltiin ja keskusteltiin Värtsilän historiasta kylätalolla. Tämä kokoontuminen kuului kansalaisopiston ohjelmaan nimikkeellä Historiankirjoittajan avoimet ovet. Jo syksystä alkaen Jaana on pitänyt Tohmajärven virastotalolla kerran kuussa näitä tilaisuuksia, joissa hän on kerännyt muistitietoa ja vanhoja valokuvia . Kyseiset tilaisuudet liittyvät Tohmajärven ja Värtsilän historiateoksen kirjoittamiseen. Kylätalolla pidetty keskustelutuokio oli tämän kevään viimeinen ja aiheena oli erityisesti Värtsilän historia.
Asiasta kiinnostuneita oli paikalla toistakymmentä muistelijaa. Historiankirjoittajaa kiinnostivat tietyt aiheet, joista hän halusi kuulla mukana olleiden muistitietoja ja keskustelu polveili laajemmista kokonaisuuksista pienempiin yksityiskohtiin ja henkilö historiaankin. Arppe jätettiin tällä kertaa rauhaan, mutta Wahlfors oli useankin muistelun aiheena. Enimmältään muistelut liikkuivat itsenäisen Värtsilän kunnan ajassa, sotien aikaisissa tapahtumissa ja evakkoajassa. Vankileirejä ja valtioiden välistä rajankäyntiäkin muisteltiin. Oman osansa saivat myös Tohmajärven ja Värtsilän kuntien väliset kipupisteet, Värtsilän eroaminen emokunnastaan 1920, Patsolan kylän liiittäminen Värtsilään 1951 ja Värtsilän paluu emäpitäjänsä osaksi 2005. Tulkoon muistelujen aiheena vielä erikseen mainituksi Värtsilän valkoinen talo, alkuaan kunnan maatilan yhteyteen rakennettu kunnalliskoti jolla on hyvin värikäs historia, ja josta joillakin paikalla olleilla oli hyvinkin henkilökohtaisia ja koettuja muistoja.
Parituntisen tilaisuuden aika tuntui menevän sukkelasti. Kiitos Jaanalle ja paikalla olleille muistelijoille kuin myös pitäjäyhdistykselle kahvitarjoilusta.
Mites tuo vanha totuus menikään: ”Jos ei tunne menneisyyttä ei myöskään hallitse nykyisyyttä, eikä kykene arvioimaan tulevaisuutta.”
Kiitos hyvästä selostuksesta!
Tarkoitus oli tulla kyseiseen tilaisuuteen
kuulemaan Värtsilän historiasta ja suunnitteilla
olevan Tohmajärven historian syntyvaiheista, mutta
sus’ söi evväät.
Vuosi takaperin Kaustajärven historiikki oli hektisessä
vaiheessa, mutta kuten tiedätte, se valmistui
suunnitelmien mukaan kesään mennessä.
Mahdotonta lienee tuohon laajaan Tohmajärvi-Värtsilä historiankirjaan
koota/saada/mahduttaa tietoa kaikista Värtsilän pikkukylistä, mutta jos
joku vielä joskus sellaisenkin koostaisi…..
Sepolle kiitokset selventävästä selonteosta.