Tunnistatko tämän laitteen?

ERÄS LAITE UKKINI JÄÄMISTÖSTÄ.

Kuvissa on laite jonka käyttötarkoituksen tiedän, mutta tuleeko sinulle mieleen mihin sitä on käytetty. Jos tiedät tai luulet tietäväsi, niin toisitko sen julki kommentoimalla. Yhden viikon kuluttua tämän julkaisusta kommentoin ja kerron tuon käyttötarkoituksen.

Mutta itse laitteen tarinaan. Kuten aiemmassa kirjoituksessani (Lapsuuteni Värtsilässä …) kerroin ukkini harjoittaneen sepän ammattia Pälkjärven Makariin kylässä ja meidän Värtsilässä. Tuon laitteen on valmistanut seppä pajassaan.

Yleisesti kai luullaan, että sepät takoivat vähän suurpiirteisempiä esim. kärrynpyörien raudoituksia, rekien ja kärryjen rautaosia, maatalouden käsityökaluja ja jne. Lapsena ihmettelin ukin suuria kouria ja niiden erityisen pitkiä ohkasia sormia aina peukaloa myöten. Eläkkeellä ollessaan ukki käytti lukulaseja mutta eihän niitä voinut pitää kuin lehteä lukiessa. Hän ei enää oikein nähnyt taskukellon viisareita niinpä valmisti pellistä paremmin näkyvät viisarit mutta kellosepän tehtäväksi jäi asentaa ne paikoilleen.

Kuvassa 1. laite on ns. käyttökunnossa.
Kuvassa 2. on laitteen toinen puoli missä näkyy liipasin jolla jousi laukaistaan ja terä tunkeutuu pintaan jolla laitetta pidetään.
Kuvassa 3. laite on alapuolelta (terän puolelta) katsottuna.
Kuvassa 4. laite näkyy päästä ja siinä kolo johon jousi viritetään ja liipasisimella työnnetään jousi kolosta ja se laukeaa terän päälle.
Kuvasta 5. käy selville tekninen toteutus ja laite on viritettynä.
Kuvassa 6. laite on laukaistuna.

Teksti ja kuvat: Leo Hukka

Kuva_1

Kuva_2

Kuva_3

Kuva_4

Kuva_5

Kuva_6

Share

14 comments for “Tunnistatko tämän laitteen?

 1. EOS
  4.1.2018 at 19:28

  Mukava “pulmapeli”.
  Vastaan ohi.

 2. 4.1.2018 at 21:32

  Mukava laite ,öhöm nojoo…..Vähän aik.pähkäilin ,” ratkaisematon”. en luovuta vielä.(nyt olevinnaan kiireitä).
  t:Kalle

 3. Hemppa Turunen
  4.1.2018 at 22:16

  Liplaattorihan se on selvästi. Siinäon jousikin, kuten ennen vanhaat pajamestarit totesivat masinan hyydyttyä, että liplaattorin kannatin jousi on varmaan pettänyt.

 4. Sakari H
  5.1.2018 at 0:44

  Kupataanko täällä vastauksen kanssa?

 5. Irene peuhkurinen
  5.1.2018 at 9:40

  En kleksi yhtä hyvää sanaa kuin liplaattori. Olisiko kapustin?

 6. Poikamies kolmannessa polvessa
  5.1.2018 at 10:30

  Hilavitkuttaja huohotinletkuineen:-)

 7. 5.1.2018 at 10:43

  Kuuluisikohan tämä kupparin varusteisiin?
  Ei näy, onko miten terävä tuo iskuri, joka jousen avulla kimpoaa.

 8. Tarja
  5.1.2018 at 11:42

  Villi veikkaus.Isketäänkö sillä suonta?

 9. Alpoaatos
  5.1.2018 at 12:35

  Suoneniskentävekotin se on. Meillä on ollut samannäköinen. Kokeiltiin sitä pöydän kannella niin millin verran uppoaa puuhun. Tehokas iskuri.

 10. 5.1.2018 at 18:55

  Kupparin työkalu iskentärauta suoneniskuun ja kuppaamiseen

 11. Sakari H
  5.1.2018 at 21:03

  Harmi, että pitkä vastaukseni katosi samalla, kun aivastin kännykkä kourassa. Muutankin vastaukseni taas vääräksi ja ilmoitan, että laitteella saa tehtyä nenäänsä reiän, johon saa laitettua aivastusta estävän kauneusrenkaan läpi koko nenän, mikäli se kolho tolho mahtuu normaalista oviaukosta.

 12. Leo Hukka
  7.1.2018 at 11:46

  Sakari H tuolla ensimmäisessä kommentissaan (Kupataanko täällä vastauksen kanssa?) oli aika kivasti piilottanut tuota käyttötarkoitusta. Eikä tuo muillekaan ihan tuntematon ollut. Lapsuudessani sitä sanottiin suonenlyöntiraudaksi. Kupparin kalustoon se siis on kuulunut. Kiitokset värikkäistä vastauksista.
  Leo Hukka.

 13. Sakari H
  8.1.2018 at 9:47

  Kiitos Leo hyvin laaditusta ja vaikeasta kysymyksestä. Oma vastaukseni olisi pitänyt lähettää nimimerkillä ”epävarma”, mutta näytti moni tietävän oikean vastauksen myös varmuudella ja perusteluineen.
  Jäämme odottamaan uusia, lottoriviä helpompia haasteita.

 14. Esko Taivainen
  9.1.2018 at 19:32

  Saattaa olla että tämä on sen aikaisen kellonjousen stoppari. Silloin mekaniikka eli huippuvuosiaan. Tuli ja kehitys anturitekniikkan myötä joka ohjaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa ja käyttävien moottorien toimintaa on nykypäivää. Itse se perusmekaniikka pitää pyörät pyörimässä tänäkin päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *