Suomi 100 Gran Canarialla

Suomen sadatta itsenäisyyspäivää juhlittiin maailmalla monin tavoin. Uutisista näin ja kuulin suurista juhlavalaistuksista Suomi 100 – juhlapäivän kunniaksi.

Itse olin sattumalta matkalla Gran Canarialla juuri Itsenäisyyspäivän aikaan. Playa del Inglesin kaupunkiin oli järjestetty juhlapäivämme kunniaksi useitakin tilaisuuksia. Poimin tähän otoksia muutamasta tilaisuudesta.

Esimerkiksi Kanarian suomalaiset ja Suomi-koulun oppilaat järjestivät lauantaina 2.12. hienon juhlan. Juhlan ohjelmaan oli poimittu asioita, jotka kuvasivat Suomea parhaiten. Sinivalkeita värejä niin pukeutumisessa kuin koristelussakin. Seinä oli koristeltu lasten Suomea kuvaavilla vesivärimaalauksilla.

Letkis

Suomalaisuutta edustivat myös piirileikit, Hula hula ja tietenkin letkajenkka

Koivumetsä

Koululaiset olivat taiteilleet palan koivua, ja niistä oli koottu suomalainen koivumetsä. Koivumetsän juurella kasvaa kieloja. Poika esittelee isälleen omia maalauksiaan.

Lapset olivat kirjoittaneet mielipiteitään Suomesta
– Suomalaiset ovat hauskoja
– Satavuotiaalle Suomelle tahtoisin antaa syntymäpäivälahjaksi rauhan
– Suomenkieli on helppoa kun on suomalainen, ja vaikeaa kun ei ole
– On mukavaa olla suomalainen koska suomalaiset ovat blondeja
– Parasta suomessa on lumi
– Suomi on neito, vaikka on jo sata vuotias

Tietysti ohjelmassa oli kuorolaulua ja muuta arvokasta ohjelmaa.

Suomi 100 vuotta juhlatilaisuus
Maanantaina 5.12. iltapimeällä Templo Ecumenico aukiolla oli arvokas juhla sekä kirkon juhlavalaistus sinivalkein värein. Kanaria TV teki koosteen, ja se näkyy linkistä ainakin tätä kirjoitettaessa. Suomen konsulaatti oli saapunut Madridista esittämään onnittelut

 

Valaistu temppeli

 

Lippukuja kirkon edessä

Suomituristi

Itsenäisyyspäivänä 6.12. oli juhlatilaisuuksia lukuisissa paikoissa. Monen hintaisia juhlalounaita ja päivällisiä. Myös hernekeittoa ja karjalanpiirakoita löytyi pienellä budjetilla.

Näin myös ilmaista ruokaa. Se ei kyllä kuulunut mitenkään tähän Suomi-juhlaan. Nimittäin suurten markettien kassojen ulkopuolella oli ruokatarvikkeiden keruupisteitä. Trukin lavoilla oleviin suuriin laatikoihin sai jättää kaupasta ostamiaan kuivia eineksiä, tölkkiruokaa, jauhoja, pastaa, jne. Joku järjestö keräsi näin köyhimmille jaettavaa ruoka-apua.

Alpo Rummukainen

1 comment for “Suomi 100 Gran Canarialla

  1. Suomen ”syntymäpäivää” oli tiedotettu tehokkaasti. Kun ”suomituristi” liikkui Suomipipo päässä tai joku pikku Suomen lipun kanssa niin vastaantulijat huutelivat ”hyvä Suomi” myös eri kielillä äännettynä.

    Tuolla ”letkis” – kuvassa näkyy pieni seikka, mikä rikkoo hiukan itsenäisyysjuhlan arvokkuutta. Nimittäin lattialla olevat pahvit, rätit ja laatikot. Mutta täytyihän sadevesi ottaa talteen, ettei juhlaväki liukastele märällä lattialla. Kukapa sateella kattoa korjailemaan.. Toinenkin kauneusvirhe on pujahtanut juttuun.. nimittäin väitin, että juhlavalaistus oli maanantaina 5.12, mutta tiistaihan se on kuulemma ollut. Pahoittelen.

    Espanjalla oli sympatiaa Suomi 100 – juhlinnassa, koska heillä on vastaava juhlapäivä myös 6.joulukuuta kuten Suomellakin. Nimittäin 6.12.1978 on Espanjan perustuslain päivä. Onnea vain Espanjallekin.

    Terveisin suomituristi Alpoaatos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *