7 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 38

 1. Cafe-Niirala on avautunut tänään 18.9.2017.

 2. Kiiitos Matti muistutuksesta. Aamukahvit on nyt nautittu uudessa kahvilassa. Kahvi oli hyvää ja munkit tuoreita. Pitänee käydä sopalla vähän myöhemmin.

  Asiasta toiseen; onko Kylätalon ruokailu toiminnassa? Siitä oli kesällä ilmoituksia. Viikon ruokalistakin oli esillä. Pieni päivitys olisi paikallaan.
  Alpo

 3. Kylätalon ruokailu lopetetiin silloin kun Hotelli Joki avautui uuden yrittäjän toimesta.Joesta saa lounasta arkisin klo 11-13 ja muuna aikana ruokailu tilauksesta.

 4. Hyvää ruokaa Hotelli Joessa ja ihan kohtuulliseen hintaan. On kokeiltu!

 5. Cafe – Niiralassa ei paikallislehden uutisen mukaan tule olemaan tarjolla mitään prosenttijuomia eikä myöskään tupakkaa. Voisin ajatella, että hyvä niin jos yrittäjällä kuitenkin siitä huolimatta asiakkaita piisaa.
  Eduskunta ryhtyy tänään sorvaamaan uuden alkoholilain lopullista sisältöä/toimeenpanoa. Asia jakaa voimakkaasti paitsi kansan niin myös päättäjien mielipiteitä, joka on mielestäni sinänsä terveellinen ilmiö; edes ryhmäkuriin vedoten ei tällä kertaa välttämättä taideta viedä ketään kuin ”pässiä narussa”.

  Käsittelyyn tulevan esityksen sisällön me jokainen suurinpiirtein tiedämme, joten sitä ei tarvinne käydä tässä kertaamaan. Alkoholin haitatkin tunnetaan ja jopa tunnustetaan niin yksilö- kuin yhteiskuntatasollakin, mutta asia ei kuitenkaan laajemmin ajateltuna ole mustavalkoinen; valmistamisesta ja myynnistä saa tässäkin maassa leipänsä vähintäänkin välillisesti lukematon määrä ihmisiä valtion verotuloista puhumattakaan. Jos meillä säädöksiä kiristetään tai paremminkin jos niitä ei löysätä niin esim. Viron tuonti kasvaa entisestään. Tarvittaisiin siis yhtenäinen ja toimiva ratkaisu vähintäänkin koko EU:n alueelle.

  Kuuntelin aamupäivän puolella tien päällä ollessani Yle Ykköseltä mainittuun asiaan liittyvää ohjelmaa, jossa mm. mainittiin yli kahden miljoonan suomalaisen kärsivän tavalla tai toisella siitä, että hänen lähimmäisensä juo liikaa!
  Kuka pitää minkäkin tason ongelmana, mutta tieto on joka tapauksessa varsin hälyttävä. Itse olen niin äärettömän huono viinamies, että koko ainetta ei tarvitsisi olla olemassakaan; saunajanokin sammuu yleensä riittävän hyvin pelkällä vedellä. Kotonani ei juotu ja myöhemminkin olen viihtynyt paremmin raittiissa seurassa. Hyvinkin ikäviä esimerkkejä olen kyllä päässyt miltei näköalapaikalta seuraamaan.

  Mielestäni siis ymmärrän asian eri puolia, mutta siitä huolimatta olisin henkilökohtaisesti valmis kiristämään sekä lakia että tuotteiden hinnoittelua huomattavasti. Voisihan sitä kokeilla vaikka jonkinlaista ostolupakäytäntöä eli poliisin lupapalvelusta olisi mahdollista roimanlaista leimaveroa vastaan saada tietylle pienehkölle alkoholimäärälle hankkimislupa. Lupa olisi voimassa säädetyn määräajan ja siinä olisi tarkoin lueteltu juomien laadut ja litrat. Myyntipaikat prosenttirajoihin nähden voisivat olla niin kuin nykyisinkin ja myös ravintola-annoksia koskevat säädökset saisivat jäädä ennalleen. Byrokratiaahan tämä kaikki tietysti lisää, mutta Suomihan on jo muutoinkin sen luvattu maa!
  Mainitun kaltainen lupamenettelyhän oli aikanaan tuttua kauraa meille metsämiehille, kun aseiden patruunat pystyi ostamaan vain ja ainoastaan nimismiehen konttorista saadun planketin avulla.

  Jotta uskonnollinen näkökulmakin tulisi edustetuksi, niin Pyhä Raamattuhan ohjeistaa meitä tässäkin asiassa mm. seuraavasti:
  ”Viini on pilkkaaja, väkijuoma remunpitäjä; eikä ole viisas kenkään, joka siitä hoipertelee.” (Snl 20:1)

 6. Olin Onttolassa siihen aikaan kun vastaavan lain päivityksestä riideltiin. Liperi oli tiukkana eikä hyväksynyt olutta kauppoihin.

  Oli mielenkiintoista seurata kun lentäen matkustavia ihmisiä oli lähdössä kentälle. Ensin Onttolan pubiin muutamalle oluelle koska lentoasemalta ei saisi kun se on Liperiä. Onttola on Kontiolahden kuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *