Puolustusvoimain lippujuhlan päivä

Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä on Suomessa vuosittain 4. kesäkuuta vietettävä puolustusvoimien juhlapäivä ja virallinen liputuspäivä. Lippujuhlapäivänä jaetaan myönnetyt kunniamerkit ja ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä.

Ylipäällikkö Mannerheimin täyttäessä jatkosodassa 75 vuotta 4. kesäkuuta 1942 Suomen valtioneuvosto antoi hänelle Suomen marsalkan arvon ja määräsi syntymäpäivän puolustusvoimain lippujuhlaksi. Päivä oli myös vahvistettu asetuksella viralliseksi liputuspäiväksi ja järjestettiin Ruokolahteen silloin kuuluneessa Immolassa, jossa oli myös asevoimien ohimarssi.

Valtioneuvoston määräyksestä huolimatta juhlapäivän yleisenä nimenä oli Suomen marsalkan syntymäpäivä, kunnes sen tilalle tuli nykyinen nimi 1950. Kun Mannerheimin syntymästä tuli kuluneeksi 85 vuotta ja itsenäinen Suomi oli täyttämässä 35 vuotta 1952, juhlistettiin puolustusvoimain lippujuhlaa paraatilla Helsingin Senaatintorilla. Siihen osallistui puolustusvoimista ja rajavartiolaitoksesta neljäkymmentä osastoa ja runsaat kaksituhatta henkilöä. Paraatin vastaanotti tasavallan presidentti J. K. Paasikivi puolustusvoimain komentaja Aarne Sihvon kanssa. Paraatijoukkoja johti komentopäällikkö, kenraalimajuri Väinö Oinonen ja hartauden suoritti kenttäpiispa Johannes Björklund.

Näin alettiin puolustusvoimain lippujuhlan päivää viettää paraatein, joita järjestetään eri paikkakunnilla. Kun Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi tasan viisiä tai kymmeniä vuosia puolisen vuotta myöhemmin vietettävänä itsenäisyyspäivänä, paraati järjestetään aina Helsingissä (vuodesta 2007 lähtien).

Teksti: Wikipedia

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään 4.6.2017 Helsingissä.

Paraatin teemana on: Maanpuolustus kuuluu kaikille.

Paraatiin osallistuu joukkoja ja kalustoa kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta, sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1300 henkilöä ja 50 ajoneuvoa. Ohimarssissa on mukana 19 ilma-alusta.

Paraatin vastaanottaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindbergin kanssa.

Kenttähartauden pitää kenttäpiispa Pekka Särkiö, ja paraatijoukkoja komentaa Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Petri Hulkko.

Päivä tarjoaa katselmuksen ja ohimarssin lisäksi myös muuta mielenkiintoista ohjelmaa eri puolilla Helsinkiä.

Lippujuhlan päivän ohjelma 4.6.2017:

8.00 Merivoimien juhlallinen lipunnosto, Eteläsatama
9.00 Seppeleenlaskutilaisuus, Hietaniemi
10.00 Juhlajumalanpalvelus, Tuomiokirkko
9.00 – 15.00 Alusesittelyt, Eteläsatama
10.00-18.00 Kalustonäyttely, Kansalaistori
10.50-11.30 Lentonäytös, Kaivopuisto
12.00 Paraatikatselmus, Senaatintori
13.30 Ohimarssi, Mannerheimintie
15.00-18.00 Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue 2017, Kansalaistori

Lähde: Puolustusvoimat

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *