27 comments for “Viikon puheenaiheet, viikko 11

 1. Hyi, millaisiksi on mennyt otsakkeen VÄRTSILÄ alla olevat kirjoitukset!

 2. Pojat on poikii, onpa ne minkä ikäisiä ikäisiä tahansa. Oma hiekkalaatikko olisi joskus tarpeen.

 3. Luin Aamulehden jutun. Suosittelen!

 4. Värtsilän koulun kuntotutkimusraportti, melkoinen itiöpesäke, lukekaa ! sanoo:

  Laitan tämän tänne viikon puheenaihjeisiin, ettei Värtsilä osio saastu ainakaan homeesta lisää.

  Värtsilän koulun tutkimusraportti on hienosti yleisesti luettavissa
  Tohmajärven kunnan nettisivuilta:

  http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Tohmajarvi/kokous/20171081-3-3.PDF
  Sieltä löytyy myös sisäilmaraportti 20.02.2017, kannattaa lukea sekin, ketä kiinnostaa koulun kunto.

  Vaikka onkin rankkaa luettavaa, niin tällainen avoimuus päätöksenteossa on kannatettavaa kaikkialle muuallekin. Jokainen saa tehdä huomionsa ja päätöksensä tositietojen varassa eikä arvailemalla miten asiat mahtanevat olla ?

 5. Ei saanut Tikkalan koulukaan puhtaita papereita!?

 6. Niin… Tutkitteko te tuota raporttia yhtään syvällisemmin? Mikrobivaurioita löytyy jokaisesta rakennuksesta joka on rakennettu 80 luvulla. Itiöpesäke meidän koulu ei todellakaan ole, siitä kertoo jo tutkimuskohteet. Luokkatiloista ei tutkimusta tehty, koska sieltä ei löydy mitään. Äärimmäisen provokataiivista väittää että koulu olisi jotenkin laho, tai että se on terveysriski. Älkää hyvät ihmiset menkö lankaan, tässä halutaan viedä kylältä koulu, tekaistuin syin ja johtopäätöksin, ja jos se koulu lähtee, lähtee myös suuri osa liikuntamahdollisuuksista, ja yhteisistä tiloista.

  Liikuntatila pitää korjata, samoin puukäsityöluokan lattia, joka on se ainoa ilman betonilaattaa oleva tila koulussa. Viemäröinti sadevesille kuntoon, ja mahdollisesti katon rakenteille pitää tehdä jotain, mutta siinä suurimmat varsinaiseen koulutilaan liittyvät remontit. Puolella miljoonalla valmista. Typerintä maailmassa on tappaa tämä koulu ja alkaa rahdata lapsia yli 20 kilometrin päähän, linnuntietä, mutta lapsethan eivät Kemieen linnuntietä, tai edes lyhintä reittiä kulje, vaan bussit kiertää kaikki kylät, mennen tullen. Aikaa vaikkapa koululta tulevalle Kemien koululle tulee kulumaan vähintään 30 minuuttia. Molempiin suuntiin. Tervavaaran kulkijoilla enemmän, samoin Patsolan alueen mukuloilla. Se eskarilaisen päivä venyy 6-7 tuntiseksi ja lasten vanhetessä 8-9 tuntiseksi. Minun mukulat ovat poikki jokaisesta kolmen päivästä, nyt tämä uudistus tarkoittaa sitä ettei yhdelläkään penskalla tule olemaan alle kolmen päivää.

  Kunnan johto tai luottamusmiehet eivät ole tehtäviensä tasalla, jos tämä päätös näkee päivänvalon. Taistelkaa koulun puolesta, älkääkä tyytykö päätökseen joka ei perustu faktaan. Jos astmalapsi ei Värtsilässä tarvitse lääkkeitä käyttää, on koululla toivoa. Näin se vaan on. Menkääpä uurnille kun aika tulee, ja äänestäkää valtuustoon mahdollisimman monta Värtsilän ehdokasta. Vielä me voidaan tämä päätösehdotus muuttaa. Ilman tuota koulua kun ei ole kylääkään.

 7. Ihan helekatin mukava lukea Värtsilä-myönteinen kommentti. Ja vielä asiallista asiaa! Kiitos Mika Piiroinen.

 8. Kiitos Mikalle perustellusta kannanotosta; juttuhan on juuri näin!
  Silmäilin itsekin koulumme kuntoraportin pikaisesti läpi. En pysty sinällään näin äkkiselti myöntämään enkä kumoamaan siinä esille tulleita seikkoja. Minun on kuitenkin aivan pakko kysyä että kenelle näitä pitää todistella, onpa asia sitten niin tahi näin? Koulu on tähän saakka kelvannut ja kelpaa edelleen hyvin meille värtsiläisille. Provokatoristen kommenttien takana häärivät nimimerkkinikkaritkin voisivat tulla vaikka muutamaksi päiväksi tutustumaan paikkaan ja tekemään itse johtopäätöksensä, mikä mättää vai mättääkö oikeasti mikään?!
  Huomiotani kiinnitti tietyllä tavalla erityisesti raportin sivun 4 viimeinen lause: ”Alapohja-, sokkeli- ja seinärakenteissa todettiin mikrobivaurioita, joiden kuntoon saattaminen vaatii laajoja korjauksia, joissa riskirakenteet puretaan ja rakennetaan nykymääräysten mukaisesti uudelleen.”
  Voi hyvänen aika; juuri tämä nykymääräysten mukainen rakentaminenhan on yleensäkin nimenomaisesti ollut ja on edelleen syypää näihin home- ja sitä kautta hengitysongelmiin. Kaikki pitää rakentaa tiiviiksi kuin pullo ja sitten koneellisella ilmanvaihdolla vedetään alapohjasta huoneilmaan kaikki mikrobit ja muut pöpiäiset. Energiansäästöstä on valitettavasti tullut eräänlainen uususkonto, jonka varjolla suoritetaan rakennusasioissa mitä hupsumpia ratkaisuja!

 9. Ja sama vaiva koulussa, piilosokkeleita tehty joka paikkaan.
  Nyt kun asia on tutkittu ja viat todettu on päättäjät pahan paikan edessä. Koulu on korjattava tai suljettava. Muuten sairastuneen lapsen vanhemmat laittaa jonkun tiilenpäitälukemaan.

 10. Viat on tiedetty. mitään uutta ei tuo tutkimus meille kertonut. Niitä ei oltu jostain syystä aiemmin korjattu, joten nyt olisi korkea aika. Koululle ei kuitenkaan ole mikään pakko tehdä heti mitään. Mutta toki voisi. Jos tämä täällä kommentoinut koulunlakkauttaja viitsisi paneutua asiaan, eli koulun tilaan, hän yllätyisi koulun hyvästä sisäilmasta ja toimivuudesta. Mutta joillakin vaan on tarve provosoida, ja ehkä päteä, siinä sivussa sulkea kylän ydin, koulu. Olisi hyvä edes tietää mistä puhutaan. Nythän on niin että lapset ollaan siirtämässä sisäilmaltaan huonompaan Kemien kouluun jo ensi vuonna. Ehkä idioottimaisin päätös koskaan nykyhalliukselta ja sivistystoimelta. Jota muuten johtaa Värtsiläläinen, Marita Vilen.

 11. Tässäpä olisi sopivia juttuja palstalle VÄRTSILÄ. Mutta käyhän se näinkin. Siispä muutamia näkökulmia, joista ei ole juurikaan puhuttu.

  Ensinnäkin Värtsilän koulun pedaginen (opetuksellinen) puoli. Kuinka paljon olemmekaan saaneet lukea kertomuksia siitä, mitä kaikkea lasten kasvun kannalta merkittävää juuri Värtsilän koulussa tapahtuu. Ei näytä siltä, että olisi homeongelmia.

  Toiseksi onko lasten vanhempien taholta tullut valituksia, että koulutilat aiheuttaisivat terveysongelmia? En ole kuullut.

  Kolmanneksi, ne kuljetukset! Autot kiertelevät matkalla enemmän kuin yleensä tiedetään. Kuljetuksista haja-asutusalueilla ei millään elämän taholla voi välttyä, ei edes Helsingissä, niinkuin ukkina tiedän. Mutta lasketaan kuitenkin kuljetusten kustannuksia laaja-alaisesti, esimerkiksi mitä lastemme hyvälle kasvulle kannattaa sijoittaa. Kaikki keskelle vaiko hajasijoitetusti!

  Neljänneksi: Tikkalaa markkinoidaan kunnan kehityksen kannalta tärkeänä. Toivotaan uusia asukkaita, kaavaa uudistetaan. Mutta yksi valttikortti heitetään pöydältä: koulu! Samaa voi myös sanoa Värtsilästä. Niiralaan panostetaan. Mutta ei siihen, että sinne ja muuallekin koulun lähiympäristöön saataisiin uusia – koteja. Jänisjoen rantamien kaavoittamisella voisi saada uusia asukkaita, joiden lasten koulumatka ja koulun koko olisivat inhimillisiä. Isukki ja äiti voisivat ajella työpaikoilleen hyvällä mielellä, jos tietäisivät, että lasten koulunkäynti on kaikin tavoin hyvää ja turvallista. Heidän kasvuympäristönsä kohtuullisen kokoisessa koulussa olisi kehittävää. – Hajasijoitettu koulu voi olla todellinen kilpailuvaltti, ainakin lasten vanhempien mielestä. Olenkohan väärässä?

  Viidenneksi: Pöydälle muutakin kuin purkamisen ja uudelleen rakentamisen vaihtoehtoja. Esimerkiksi kasvatuksellisia arvoja lasten ja nuorten kehityksessä. Lopultahan me kuitenkin rakennamme tai puramme tulevan sukupolven kohdalla!

  Kuudenneksi: Työpaikkojen keskittäminen on perustellumpaa kuin ihmisten asumisen keskittäminen.Työmatkojen ja koulumatkojen merkitystä on arvioitava ennen muuta asumisen – ja asumuksissa – kodeissa – kasvavien lasten kannalta. Koulumatkat eivät saa jäädä sivuseikoiksi, kun lasketaan todellista kustannustehokkuutta.

  Seitsemänneksi: Katsokaa päättäjät tarkoin, millaisen rakentajan verovaroilla palkkaatte töihin. Kyllä nykyisen tieteelliseen tutkimukseen perustuen voi rakentaa ilman homeongelmia. Kun osasivat isämmekin ennen meitä. Onko tosi vanhoissa rakennuksissa homeongelmia? Eipä juuri. Mutta uudemman tuotannon jälki on surullista – ja kallista. Rakentajan tulee saada palkkansa. Mutta ei homeella höystettynä!

 12. Asiaa puhut Erkki. Kyllä tässä on ainakin yksi puoli vielä on eli työpaikat. Kunta varmaan lupaa 10 hyvää ja yhtä monta kaunista mutta ainakin avustajien, keittäjän ja osan opettajista työt loppuu koulun myötä. Iso osa näistä töistä tehdään paikallisin, eli Värtsiläläisin käsin.

 13. Olen yrittänyt saada luettavaksi Värtsilän koulun kuntotutkimusraporttia, johon edellä annetaan osoite. Ei ole auennut minun koneelle, niinkuin aukesi Aamulehteen ja moneen muuhun Värtsissäkin annettuun osoitteeseen. En ole löytänyt muuta mystiikka osoitteiden välillä kuin PDF. Silti olen esittänyt mielipiteitäni. Jos joku neuvoisin, voisin vaikka tarkistaa niitä? Naapurissa ei ole sellaista ovea, että sen takaa saisin apua. Voisiko joku neuvoa?

 14. Kyllä minulla aukeaa kyseiset linkit, pystyn ne lukemaan.

  Erkille tiedoksi. En tiedä onko olettamukseni oikea, vaatiiko lisäosa Adobe Reader DC, että kyseinen PDF aukeaa luettavaksi?
  Varmaan Eira voi siitä antaa varmistuksen.

 15. Näyttäisi kunnalla olevan toistakymmentä kaavatonttia myynnissä Värtsilässä. Niistä pari rajoittuu Jänisjokeen.
  Onkohan lähivuosina yhtään uutta taloa näille kunnan tonteille noussut. Kovin ovat edullisia mutta jostain syystä ei taida uusia asukkaita löytyä.

 16. Näissä asioissa politikointi sivuun ja asiat asioina. Ollaan tulevaisuuden kanssa tekemisissä. Terveet lapset ja nuoret tekevät terveen tulevaisuuden.

 17. Esko T., asioita hoidetaan länsimaisissa yhteisöissä tavalla, jota nimitetään politiikaksi. Edessä olevat kuntavaalit on tarjolla oleva mahdollisuus vaikuttaa. Vai onko Sinulla jokin parempi vaihtoehto?

 18. SUOMALAINEN: Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä, Kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään, sellainen joka eksyy tieltä, huutaa rannalla ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen: metsä raikuu, kaikuu, hongat humajavat. Tuolta tulee suomalainen ja ähkyy, on tässä ja ähkyy, tuonne menee ja ähkyy, on kuin löylyssä ja ähkyy kun toinen heittää kiukaalle vettä. Sellaisella suomalaisella on aina kaveri, koskaan se ei ole yksin ja se kaveri on suomalainen. Eikä suomalaista erota suomalaisesta mikään, ei mikään paitsi kuolema ja poliisi.

  JORMA ETTO näin määritteli meidät ja hyvin täsmää verkkovärtsin kommentoijiin ja lukijoihin.

 19. Ja suattaapa tuo assii olla nuinnii, vuan suattaa se olla toisinnii:-)

 20. Minä lapsena opin, että kirkko ja kirkkoherra on politiikan ulkopuolella ihmisen asialla. Panee miettimään onko asiat sillä mallilla tänäpäivänä.
  Säilyykö uskottovuus, jos tehdään ja puhutaan toista.

 21. Näin Värtsilän vinkkelistä katsoen tein tänään ensimmäisen muuttolintuhavainnon:
  Yksinäinen laulujoutsen ruokaili iltapäivällä Sääperillä Haponojanlahden sulassa. Lähipäivinä lienee siis odotettavissa myös ainakin harmaalokki, mustarastas ja -varis sekä mahdollisesti töyhtöhyyppä. Tämä mainittu Top 5 on yleensä muuttumaton keväästä kevääseen!

 22. Keventelen tässä jutustelua, kun puhdistan pilkillä saamiani Saimaan körmyniskaisia ahvenia. Huommenna meinaan ahvenista tehdä kalapihvejä. Otan kymmenen vuotta sitten lapsiltani saamani erämiehen riistaruokakirjan esille ja maustan lihamyllyllä jauhetut kalat sen mukaisesti. Pilkki ahvenet ovat mitä mainiointa lähiruokaa.

 23. Esko Tarvaisen kommenttiin viitaten sanoisin, että politiikkahan se juuri on ihmisten asioitten hoitamista. Valitettavasti tapahtuu useimmiten niin, että muut asiat menevät YHTEISTEN asioitten edelle. Niinhän se usein käy sielläkin seurakuntien puolella. Henki on altis, mutta liha heikko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *