Kalle Viherpuuta muistellen

 

Joitakin aikoja sitten luin Värtsistä mielenkiintoisen, naishenkilön lähettämän pienen kirjoituksen, joka koski Malmin hautausmaalla olevaa Kalle Viherpuun uutta muistokiveä. Jäi silloin panematta muistiin lähettäjän nimi ja aika. Asia jäi kaivamaan mieltäni ja niinpä sitten ryhdyin tuumasta toimeen kyselemään sieltä ja täältä ja lopulta onnisti! Hyvä ystävämme, värtsiläiset sukujuuret omaava Värtsilä seuramme jäsen Kalervo Kontkanen, toimi työtehtävissä Malmin hautausmaalla (nyt jo eläkkeellä). Hän se kertoi meille Viherpuun hautapaikasta ja uudesta kivestä.

Kalle Viherpuu

Kalervon kautta alkoi homma pyöriä. Sain sen henkilön puhelinnumeron, jonka hoidossa Kallen viimeinen leposija on. Voitte arvata, että jännitti kun painelin puhelinnumeron. Reipas miesääni vastasi ja esitin asiani. Hän kertoi olevansa Kalle Viherpuun serkku ja vastaa nyt haudan hoidosta seuraavat 40 vuotta. Hän kertoi muun muassa, että Kalle kävi hänen mummia tapaamassa hanuri mukanaan. Hyviä ystäviä olivat olleet. Kallehan filmasi muun muassa sellaisenkin kotimaisen elokuvan kuin ”Isäntä soittaa hanuria”. Elokuva on tullut televisiosta muutamia kertoja. Monessa muussakin elokuvassa Kalle oli mukana. Tukkijoella filmissä hän oli hellyttävä tukkipoika, samaa roolia näytteli Värtsilän työväen näyttämöllä.

Kalle Viherpuu Nummisuutarin Eskona, lähdössä silmin nähden tyytyväisenä kosiomatkalle.

Reilut kolme vuotta Kalle johti Värtsilän teatteria. Esitettiin paljon tuohon aikaan muodissa olevia kotimaisia näytelmiä, sotilasfarssit olivat juttu erikseen. Niinpä alettiin puhua Värtsilän teatteri-ihmeestä kautta koko Suomen. Katsojaluvut olivat jatkuvasti korkealla. Itselleni teatterityö oli jännää aikaa, niin pikkutyttö kuin olinkin.

Hienot muistot siltä kolmevuotiskaudelta pysyvät mielessäni ikuisesti. Suuri kiitos kuuluu tietenkin Kalle Viherpuulle, vahvalle ohjaajapersoonalle. Kansantalosta, jossa teatterimme toimi on jäljellä enää syvä monttu. Sodan aikana tykistökeskitys oli tehnyt tehtävänsä lopullisesti.

Hilkka Partanen

5 comments for “Kalle Viherpuuta muistellen

 1. Hilkalle tiedoksi!

  Jos googletat asiasanalla
  Kalle ja Irja Viherpuu/Värtsi
  löydät Sirpa Lehtisen kommentin 4.9.16.
  Hän mainitsee silloin tuosta uudesta
  hautakivestä.
  *
  Kalle Wiherpuun vaikutus ylsi Kaustajärvelle
  saakka. Hän kuului mieheni tädin tuttaviin.

 2. Kalle Viherpuu oli kapteenin roolissa höyrylaiva Prinsessa Armadalla kun seikkailivat Kippari kvartettina siellä jossain Saimaalla. Kallella oli se persoonallinen ”jumbada jumbabba… ” ääni. Taisi olla lainattu ääni joltain toiselta. Hannes Häyriselläkin oli lauluääni harvinaisen korkea tenori.
  Kuuntele vaikka
  https://www.youtube.com/watch?v=qZN3AW-9jXo

 3. Viime keväänä sain esittää samaa roolia Tukkijoella-musiikkinäytelmässä Anjalankosken teatterissa.Kallen rooli toimi esikuvana.Enpä tiennytkään hänen Värtsilä kytköksistä.Tänä vuonna jatkamme samoin teemoin Kaunis Veera näytelmässä.

 4. No nyt kun Olli Pekka tiedät Viherpuun Värtsilä kytkökset niin varmaan sinunkin pitää rintaa röyhistellä kun sinullakin on kytköksiä Värtsilään. Opettelet näytöksiin ”oikean” Viherpuu – soundin.

  Wikipedia ei näköjään tiedä mitään Viherpuun Värtsilän vaiheista, mutta onneksi Värtsi tietää. Kolme erittäin aktiivista vuotta Värtsilässä

  http://www.vartsi.net/2013/09/03/kalle-ja-irja-viherpuu/

 5. Tuohon Kalle Viherpuun juttuun pyydän suhtautumaan hiukan epäillen.Kaikki ei ole ihan aina sitä mitä kerrotaan.Hauta on kyllä hänen hoidossaan mutta onko hän Kallen serkku se on jo toinen juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *