Timo Klemettinen/Tuula Korolainen: Laulua kuonoon, Joulua tassuun.

Uusia joululaulujalaulua-kuonoon-joulua-tassuun
Joulun tunnelmaa laulaen
Joulukukasta uravalintaan

Timo Klemettinen/Tuula Korolainen:

Laulua kuonoon, Joulua tassuun,

Lasten Keskus 2016

Tuula Korolainen ( s.1948) tunnetaan palkittuna lasten- ja nuortenkirjailijana, kirjallisuustoimittajana, kriitikkona ja suomentajana. Timo Klementtinen on Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry.n puheenjohtaja ja Suomen musiikkineuvoston hallituksen jäsen.

Yhteistyö tekstintekijä Tuula Korolaisen ja musiikintekijä Timo Klemettisen kanssa on poikinut tällaisen kirjan, jossa on nuotteja ja sanoituksia uusiin joululauluihin, ja ohjeet kokonaisuuden produsoimiseksi jopa musikaaliksi asti. Korolaisen teksti kertoo perheen jouluvalmisteluista ja siitä ihmeestä kun näkösälle tulee ihan oikea joulutonttu. Mukana joulupuuhissa on kuusen hakua, laulelua ja tietysti myös maukas jouluateria. Perheen joulun aineksista ryyditetty juttu ei nyt ihan kanna musikaalin ainesosana, mutta kotona voi kuunnella kirjan mukana tulevaa musiikki- CD:tä ja lukea koiramaistakin juttua vaikka jatkosatuna.

Yleensä on niin, että uusia joululauluja on vaikea istuttaa suomalaiseen jouluun. Soittelin näitä laulelmia pianolla ja totesin, että niissä olisi ainesta vaikka nuoren polven suosikeiksi. Kun joulun vietto etenee viimeiselle viikolle, kuuntelevat suomalaiset mieluusti kuitenkin klassikoita, jotka tekevät sen ”oikean joulun”.

On kunnioitettavaa, että uusia joululauluja saadaan esille ja toivoisin tietysti menestystä näillekin sävelmille. Aina joku uutuus putkahtaa esille ja liittyy klassikkojen joukkoon. Näistä voi mainita vaikka Katri Helenan, Suvi Teräsniskan ja Kisu Jernströmin laulut. Joululaulujen kohdalla on tietysti sama asia kuin runoissa ja kirjallisuudessa yleensä, että todellisia helmiä on harvassa, niitä jotka kansa hyväksyy pysyväksi kulttuuriperinnöksi.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *