Teppo Kulmala&kuntokomppania, Radio Tuupovaara 4

radio-tuupovaaraTuupovaarasta kajahtaa
Radio Tuupovaara elää ja voi hyvin
Neljäs keskusteluromaani

Teppo Kulmala&kuntokomppania, Radio Tuupovaara 4

Radio Tuupovaara keskusteluromaani on edennyt jo neljänteen osaan. Tuupovaaran taiteilijaresidenssissä asuva Teppo Kulmala on saanut keskustelukavereikseen Tiina Pystysen, Marku Karpion ja Kari Levolan.

Paljon lukeneen Kulmalan kirjailijasuosikkeja ovat Goethe, Dostojevski, Rilke, Kafka, Mann ja Hesse.

Entinen kirjailijaliittoa luotsannut kirjoittaja Kari Levola on Kulmalan ohella aktiivisimpia keskustelijoita tässäkin kirjassa, jota tekee mieli siteerata:

” Kun on Tuupovaarassa, kun on rakkaassa kylämiljöössä tapellut ydinvoiman jälkeen onnettomimman asiaan kuuluvan keksinnön kanssa, tuskin voi kuvitella sijaitsevansa muualla kuin Beckettin absurdissa näytelmässä, vaikka ympärillä on luonteva, realismille altis, ihmeellinen ja jännittävä sadun- ja elämänarvoinen tila ja olemisen mielen kieli. Se on käsin siivitettäväksi, sydämen kosketettavaksi se on ja hengityksen raikastumiseksi on tämä kosteikko, vanhan tuvan ovesta kirkkaalle lähteelle läpi lumen ajava olo, tämä säkeiden odotus, tämä tämä kuin ulkotuulen sisäisyys.”
( Teppo Kulmala)

Ihan käy kateeksi, kun lukee näitä tuupovaalaisen miljöön rikastuttamia ajatuksia. Jokaisella taiteilijalla, ei vain kirjailijoilla, pitäisi olla oma maalaisresidenssi, jossa he voivat aistia luonnonläheisyyden ja luonnonrakkauden. Siinähän sitä olisi vanhoille autioituneille maalaiskouluille käyttöä.

Kirja on tietysti romaaniksi enemmän kulttuurijutustelua ja sen sisältö on öisinä hetkinä tuotettuja helmiä, joista moni lukija nauttii. Itse aion vielä palata kirjan pariin vaikka vietin sen
tiimoilta tuntisotalla henkisesti rikastuttavaa aikaa. Huikea kirja!

Jouko Varonen

3 comments for “Teppo Kulmala&kuntokomppania, Radio Tuupovaara 4

 1. Artikkelin otsikosta tuli pari mielleyhtymää.

  Sanasta ”radio” se, että eilen oli YLE radio ykkösellä
  suora lähetys Helsingin Musiikkitalolta. Siellä laulettiin
  jouluisia yhteislauluja. Ainakin yksi Värtsin väkeen kuuluva
  oli mukana laulamassa, ehkä saamme kuulla siitä tarkemmin
  häneltä itseltään. Ehkä moni kuuntelikin ko lähetyksen.

  Sanasta ”Tuupovaara” ajatus lennähtää Hoiloan kirkkoon,
  siellä lauletaan huomenissa kauneimpia joululauluja.
  Tarkempaa aikaa en muista kun olen hävittänyt Kirkkotien
  jossa siitä oli ennakkoilmoitus.

 2. Ke 14.12. Eläkeläisten iltapäivä srk-talolla klo 12 alkaen, Karttunen, Happonen. Naisten toimintaryhmä kokoontuu klo 12 hartauteen Toimintakeskuksessa (Kirkkotie 6) ja sen jälkeen klo 13 Vienon kammariin srk-talolla. Lähetysmyyjäiset Värtsilässä srk-kodilla klo 17.30 (ennen laulutilaisuutta). Kauneimmat joululaulut-yhteislaulutilaisuus Värtsilän kirkossa klo 19, Perälä, Kaiku-kuoro, Värtsilän miehet, puhe Lappalainen.

  Tellen mainitsema Kauneimmat joululaulut Hoilolan kirkossa on ke 14.12.klo 18.00. Kati-Mari Huotari ja Tuupovaaran kuorolaiset.

 3. Minä olen se Tellen mainitsema ”ainakin yksi Värtsin väkeen kuuluva”, joka oli eilen ehtoolla yhteislaulutilaisuudessa Musiikkitalossa. Laulattajina olivat Mestaritonttu Juha Lappalainen, Tähtivyö-yhtye ja Jousenkaaren koulun (Tappiolasta) musiikkiluokkien kuoro.

  Juotiin ensin kakkukahvit Musiikkitalon kahvilassa siskon ja lapsuudenystävän kanssa ja sitten laulettiin oikein sydämen kyllyydestä kaikki ihanat joululaulut yhdessä tuhannen muun osallistujan kanssa.

  Nämä tilaisuudet ovat kovin suosittuja. Eilen oli kaksi tilaisuutta peräkkäin ja jälkimmäinen, jossa olimme, radioitiin.

  Tilaisuus on kuunneltavissa Yle Areenasta 29. päivän ajan.

  http://areena.yle.fi/1-3771247?autoplay=true

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *