Disney: Tuhkimo ja kekseliäs hiiri, Sanoma Media Finland 2015

Elämäntapaoppia tuhkimo-ja-keksilias-hiiri
Tuhkimon tarina
Hyvyys on tärkeää

Disney: Tuhkimo ja kekseliäs hiiri, Sanoma Media Finland 2015

Disneyn hahmot opettavat usein hyvyyttä elämäntapana. Niinpä syrjityllä Tuhkimolla on paljon ystäviä, koska hän on hyväsydäminen ja auttavainen. Toki ilkeä äitipuoli ja sisarpuolet tekevät Tuhkimon elämästä vaikeaa ja hän saa raataa pyöreitä päiviä passatessaan heitä.
Tuhkimo asustelee ullakolla, joka on talon halpa-arvoisin paikka. Mutta tyttöpä rakastaa asuntoaan, koska hänen ei tarvitse kuunnella äitipuolen ja sisarpuolten solvauksia. Kavereina Tuhkimolla ovat hiiret, linnut ja metsän eläimet, joita hän rakastaa.
Taloon tulee uusi hiiri, jonka Tuhkimo ristii Huliksi. Ensi töikseen Huli katkoo pihalta ruusuja ja vie ne Tuhkimon huoneeseen ilahduttaakseen tyttöä. Mutta ruusutpa olivatkin äitipuolen kilpailuruusut ja siitäkös soppa syntyy. Tuhkimo hankkii kuitenkin uudet ruusut tilalle ja samalla reissulla hän saa käydä kyläjuhlilla. Leipurilta pilautuu upea täytekakku, jonka hän on tehnyt kuninkaallisille, mutta hyväsydäminen Tuhkimo ystävineen tekee uudet kakut, entistä maittavammat, joita kuningas pitää aivan taivaallisina.
Tuhkimo-tarina opettaa lapsille hyväntahtoisuutta. Toki on ilkeitä voimia, jotka eivät tykkää kilteistä ihmisistä. Mutta tarinoissa on yleensä kaunis loppu ja niinpä ns. ”tuhkimotarinat” on kansan kielessä otettu malliesimerkeiksi siitä, että kovalla yrittämisellä ja lähimmäisenrakkaudella päästään hyviin tuloksiin ja usein huikeisiin päämääriin.
Tuhkimo-satu on tunnettu kansansatu epäoikeuden-mukaisuudesta ja sisarkateudesta. Samaan teemastoon liittyy esim.
H.C. Andersenin Ruma ankanpoikanen, jossa hyljeksitystä kummajaisesta tuleekin kaunis joutsen. Yleensä satujen suositellaan loppuvan idylliin ja hyvän voittoon. Niinpä Tuhkimokin sai lopulta prinssin puolisokseen. Nykyisinä aikoina usko hyvän voittoon voi joskus horjua, varsinkin aikuisten maailmassa. Koulukiusattu, hyväntahtoinen lapsi voi joutua vaihtamaan koulua, koska kiusaajaa ei haluta siirtää uuteen kouluun. Siksi satujen todellisuus hyvän voitosta voi joskus muuttua pahan voitoksi. Joskus tuntuisikin siltä, että itsepuolustus ja tietynlainen itsekkyys suhteessa pahoihin voimiin olisi myös tärkeää. Kuka sitä nyt aina jaksaa ”toista poskea” kääntää kiusaajille.

 

1 comment for “Disney: Tuhkimo ja kekseliäs hiiri, Sanoma Media Finland 2015

 1. Luulin että saunakiulun pohjalla on kuivunut lehti.
  Olin jo nappaamassa sen hyppysiini kun huomasin, että
  sillähän on häntä! Aito naiselliseen tapaan kiljuin kun luulin sitä hiireksi.
  Ei se ollutkaan hiiri, vaan
  ilmeisesti päästäinen. Päästäinen oli päässyt hengestään
  kun oli keksinyt kurkata tyhjään kiuluun. Ei ole muuta mahdollisuutta,
  kuin että se on tullut ilmastointikanavan kautta. Eli on ollut kekseliäisyys
  huipussaan.

  Tää nyt meni hieman sivuun alkuperästekstistä,mutta en malttanut
  olla kertomatta kun sattui just tänään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *