Agents eilen ja tänään, CD-boxi, Valitut Palat 2016

Fender-soinnilla ja osaavilla solisteilla
Agents on suomalainen ilmiö
Vanhaa ja uutta Pulliaisen tallista

Agents eilen ja tänään, CD-boxi, Valitut Palat 2016

Esa Pulliainen ( s. 1957) taisi olla viiden ikävuoden paikkeilla, kun ihastui sen ajan rautalankabiiseistä. Erityisesti viehättivät Emma ja Mandshurian beat ja the Sounds-yhtyeen biisit. Myöhemmin tulivat kuviin englantilainen The Shadows ja yhdysvaltalainen The Ventures. Siihen aikaan suomalaiset nuoret tekivät rautalankaa vaikka putkiradioista viritetyillä laitteilla.

Agents aloitti toimintansa vuonna 1979 ja kohtapa palkattiin yhtyeen laulajaksi Rauli ”Badding” Somerjoki, jonka karisma puri suomalaisiin, vaikka esiintymisessä oli jonkinverran arkuudesta ja epävarmuudesta johtuvia vaikeuksia. Niinpä Agents otti Somerjoen keikkataukoja paikkaamaan Topi Sorsakosken ( Pekka Tammilehto). Topi Sorsakoski-hahmo syntyi keikkareissuilla pienestä pilailusta, mutta kohta huomattiin, että Topilta taittuivat esim. Olavi Virran biisit ennennäkemättömällä taidolla ja karismalla. Seuraava solisti, Jorma Kääriäinen omasi myös taitoa ja tarttuvaa musiikillista osaamista.

Levy sisältää paljon myös Agentsin instrumentaalimusiikkia, jossa innoittajina ovat kitaristit Jimi Hendriksistä lähtien. Fender teki myös ”esapulliainen” -tyyppisen kitaramallin, jota tehtiin rajoitettu erä ja se on nykyisin harvimaisuus, jos niitä yleensä eksyy markkinoille.

Agentsin musiikissa elävät sulassa sovussa rautalanka, varhainen rock´n roll, 60-luvun beatmusiikki, sekä perinteisempi vanhan kansan tanssimusiikki slaavilaisine kaihoineen tai euroiskelmän popahtavuuksineen. Resepti on tepsinyt 37 vuoden ajan ja on voimissaan vieläkin.
Jouko Varonen

agents

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *