Niiralan Yritystien ensimmäinen osa on valmis

Kurvasin mielenkiinnosta katsomaan missä vaiheessa Niiralan Yritystien ensimmäisen osan kehitysvaihe on. Risteysalue ja liittymät ovat nyt valmiit.  Odotellaan vaihetta 2.

Katso alla oleva video.

 

T:Eira Varonen

Alla lainaus Tohmajärven kunnan sivuilta 4.8.2016

Kuva: Tanja Perkkiö

Kuva: Tanja Perkkiö. Yle uutiset 11.8.2016 Venäjän rajalle pikkukunnan toinen keskusta? – Kunnanjohtaja: ”En olen ennustaja, mutta toivon niin”

Niiralan kauppakeskusalue rakenteille – tien teko käynnistyi

Niiralan rajanylityspaikan läheisyydessä Tohmajärvellä on käynnistynyt Yritystien rakentaminen valtatien 9 eteläpuolelle. Samalla rakennetaan liittymä valtatielle 9. Yritystien liittymä erkaantumis- ja kiihdytyskaistoineen sijoittuu Niiralan ns. lisäkaistojen alkupäähän.

Tien rakennuttajana toimii Tohmajärven kunta ja toteuttajana Kreate Oy. Hankkeen on määrä valmistua lokakuun aikana. Tohmajärven kunta on budjetoinut Yritystien rakentamiseen liittymäjärjestelyineen sekä yritystonttien kunnostamiseen 460.000 euroa.

Tiehanke on ensimmäinen osa Niiralan kaupallisten palveluiden alueen toteuttamista. Alueen asemakaava mahdollistaa palveluiden rakentamisen hyvälle paikalle vilkasliikenteisen rajanylityspaikan välittömään läheisyyteen valtatien 9 varrelle.

Pohjois-Karjalan maakuntakaavan vahvistumisen myötä alueelle on mahdollista rakentaa myös vähittäiskaupan ja tilaa vaativan kaupan suuryksikkö. Kaavoituksen ja tierakentamisen tavoitteena on, että Niiralan alueelle tulisi erityisesti rajanylittäjiä houkuttelevaa kaupallisten palveluiden tarjontaa ja sitä myötä työpaikkoja.

Niirala on portti itään ja länteen. Tällä teemalla on Keski-Karjalan kehitysyhtiöllä käynnissä kehittämishanke, jonka puitteissa alueen kehittämistä ja markkinointia toteutetaan. Hankkeessa on mm. juuri valmistunut Niiralan master plan 2025 (ks. linkki) eli alueen kehittämissuunnitelma, jonka aikajänne ulottuu vuoteen 2025.

Tonttikauppoja tai neuvotteluita ei ole juuri nyt käynnissä. Kiinnostusta Niiralaan kaupallisten palveluiden investointikohteena on kuitenkin olemassa.

– Venäläisten ostosmatkailun hiipuminen öljyn hinnan laskun ja ruplan heikon kurssin myötä on hiljentänyt mielenkiintoa investointeihin. Mikään ei ole taloudessa pysyvää, joten olemme nyt varautumassa joskus tuleviin parempiin aikoihin. Uskomme, että on helpompi markkinoida aluetta investointikohteena, kun ei tarvitse esitellä pelkkää umpimetsää, sanoo Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen.

Niiralan kansainvälinen rajanylityspaikka Tohmajärvellä on itäisin EU:n ja Venäjän välinen maaraja-asema. Rajanylityksiä Niiralasta tehtiin viime vuonna noin 1,5 miljoonaa ja jokseenkin sama tahti on myös tänä vuonna. Niirala on henkilöliikenteen rajanylityspaikoista nyt kolmanneksi vilkkain Vaalimaan ja Nuijamaan jälkeen.

Tammi-heinäkuussa on rajanylittäjiä Niiralassa ollut Rajavartiolaitoksen mukaan yhteensä 891 881, mikä on noin 10 500 ylittäjää vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Suomalaisten rajanylittäjien osuus on ollut 67,6 prosenttia, kun taas venäläisten osuus 31,5 prosenttia ja muiden maiden kansalaisuuksia alle 1 prosentti.

Linkki Tohmajärven kunnan tiedote sivuille.

Lue myös Karjalaisen verkkolehden artikkeli aiheesta 4.8.2016:
Tohmajärvelle rakennetaan kauppakeskusaluetta – yhtään tonttia ei ole vielä kaupattu

Lue myös Yle uutiset 11.8.2016
Venäjän rajalle pikkukunnan toinen keskusta? – Kunnanjohtaja: ”En olen ennustaja, mutta toivon niin

10 comments for “Niiralan Yritystien ensimmäinen osa on valmis

 1. Isot ovat suunnitelmat ja budjetit! Lähes 1/2 miljoonan euron investointi kunnalta!
  Vanhaa mummon markkaa ( 6×5) 30 miljoonaa markkaa!

  Monet ovat olleet sitä mieltä että ko. investointi tehdään aika pahasti myöhässä!

  Parempi myöhään, kun ei milloinkan… ! Pitäneekö sananlasku paikkansa?

  Toivotaan parasta!

 2. Edellisen kommentaattorin markkamuuntimessa on yksi nolla liikaa; puoli miljoonaa euroa on n. kolme (3) miljoonaa markkaa! Se ei tietystikään muuta miksikään sitä tosiasiaa, että summa on kaikesta huolimatta suuri; toivotaan että tontit täyttyvät!

 3. Ukrainassa sopu ja Syyriassa rauha on tämän hetkisen yhteisymmärryksen edellytys maailmanrauhan tae ja lähi tulevaisuudessa pitää sodan loitolla. Toivon järkeä suurvaltojen päätjiltä. Pallo on pieni se tuhoutuu vallanhimossa. Pallon voi pelastaa ihmiselle asuttavaksi myös omilla toimillamme.

 4. En ymmärrä millaisilla laskelmilla tällaisiin investointeihin on päädytty. Ja mitkä ovat tavoitteet? Pelkään idean lähteneen liitoon yhden ihmisen aivoista vastuuta tuntematta, sillä vastuuhan on niillä, jotka voivat jäädä valtuustosta jo muutaman kuukauden päästä.

 5. Kyllä minä ainakin toivon, että kauppakeskus syntyy! Ja uskon myös. Mitä pikemmin, sen parempi
  Aika tavaran kaupittee, sanoo sananlaskukin.

  Pitäs muutenkin ja muuallakin päästä pois ajatuksesta ”ei se mitään kannata, ei kannata, ei kannata”..

  Vauhtia markkinointiin..

 6. Hyvä ois ku jotain suatas aikaseksi..ja pian.
  Ei tarvihteis lähtee merta edemmäs kalaan!!
  Niiralan pikkukauppakin on (ollut) myynnissä.

 7. Älkää hyvät ihmiset nyt heti ampuko hyvää yritystä alas nurinalla ja murinalla, toivon että kunnassa on jotain pientä toivoa yritystien toiminnan alkamiseen. Jokainen voi omalla asenteellaan ja puheillaan vaikuttaa asian hyväksi ,murinat pois ja positiivisuutta kehiin!!!!

 8. Olisi mielenkiintoista tietää, onko aluetta markkinoitu miten ja missä?

 9. Milloinka vaihe nro 2 käynnistyy? Onko jollakin tietoa? Mitään ei ole tapahtunut tänä kesänä.

 10. Rajapysäkin lopettamisesta ei ollut Värtsissä valitettavasti juttua tai uutista!

  Karjalainen uutisoi asiasta 30.3.2017:
  Niiralan palvelut huononevat entisestään – Cafe Rajapysäkki sulkee ovensa
  https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/talous/item/136688-niiralan-palvelut-huononevat-entisestaan-cafe-rajapysakki-sulkee-ovensa

  Tilanne 7/2017: Kunta myynyt ent. Rajapysäkin.

  Niiralan alueeseen liittyvää tiedotettavaa täältä: Meretop Urakointi Oy:n ilmoitus tori.fi:ssä https://www.tori.fi/pohjois-karjala/Kahvila_38212898.htm

  Myyvät, vuokraavat ja etsivät työntekijöitä.

  Sama yritys vuokraa tiloja myös ent. Peijonniemen koululta.
  https://www.tori.fi/pohjois-karjala/Heti_vapaana_37815636.htm?ca=9&w=3

  Em. yrityksen kaikki ilmoitukset: https://www.tori.fi/koko_suomi?w=3&cg=0&ca=9&aid=191918

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *