Vares nousukiidossa

Vares pysyy ja paranoo
Kun poliisimies katoaa
Mummo ja rahakassi

Reijo Mäki: Hot dog, Otava 2016vares

Mäen kirja alkaa jännitteisesti vaikka episodi ei ole niitä kirjan tärkeimpiä aihelmia. Mummo köpöttelee rahakassin kanssa ja tapaa miehen, joka on huumepaukun jälkeen, melkoisessa nosteessa ja vaikuttaa luotettavalta. Niinpä mummo uskoutuu hänelle. Mummolla on mukanaan kassi, jossa on satojen tuhansien omaisuus, rahaa, koruja ja arvoesineitä. Niinpä ”luottomies” sanoo vievänsä mummon paikkaan, jossa rahat saadaan turvaan.
Mennään kuitenkin ensin miehen verstaalle, jossa mies nappaa käteensä vasaran.

Kirjan pääjuonteita on kadonneen poliisimiehen arvoitus ja jengipomon murhakin tuottaa Varekselle päänvaivaa. Reijo Mäki kuuluu Suomen dekkarikirjailijoiden kärkikastiin ja Vares-sarja on niitä Mäen parhaita luomuksia. Monelle Vares on tullut tutuksi filmeistä, mutta kirjan sivuilla Mäen humoristinen, joskus antisankarityyppinen virittely pääsee parhaaseen vauhtiinsa.

Tosi tietysti on, että Vares tykkää muustakin kuin murhamysteerien selvittelystä, esimerkiksi naisista ja viinaksista, sekä iloisista bileilloista. Mäki on myös juonen punojana varsin taitava. Yleensä tarinaan sisältyy melkoinen määrä sivujuonteita ja niinpä kokonaisuudesta tulee melkoinen alamaailman kuva.

Mäkeä tietysti tekee mieli siteerata:
” Se on niinku lempinimi. Suomalaista laatutekoa, Tikkakosken tuotantoa…olisko jostain sodan loppuvaiheista. Ryssä-koopeen kelpo kopio, parempi kuin alkuperäinen, Vitun kevyt, kun melkein kaikki osat on läkkipeltiä. Ihan höyhen se on, kun vertaa johonkin Suomi-koopeehen…”

Näyttää siltä, että Vares-sarja on saanut taas arvoisensa jatko osan, jonka parissa lukija viihtyy huolimatta pikkusielujen närkästymisestä, josta Mäki viis veisaa.

Jouko Varonen

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *