Urheilujuttuja

Anekdootteja ja tarinoita urheilustaTekohampaita ei jätetä
Antti O. Arposen postuumit
Urheilumies tarinoi

Antti O. Arponen: Tekohampaita ei jätetä, Hai-kustannus 2016

Antti O. Arponen ( 1950-2015) oli urheilumies henkeen ja vereen. Ei hän laduilla tai kentillä kohonnut maineeseen, vaan kirjoituskoneen ja tilastojen ääressä. Vino pino kirjoja kuuluu hänen tuotantoonsa. Niissä on usein tilastoja ja senttejä sekä senkunteja, mutta onpa Arponen tehnyt vaikkapa Lappeenrannan ev.lut. seurakunnan historiikin.

Näitä hänen novelleiksi nimittämiään kertomuksia on ilmestynyt aiemminkin. Muistuu mieleen edellisestä kirjasta
reissu Juha Miedon luo. Reissulla minäkertoja oli rahasalkun
kantajana. Rahat levitettiin pöydälle, mutta Mieto tuumi, että
Fischer maksaa enemmän ja hän pysyy entisessä suksimerkissä.

Tämänkertainen juttukavalkadi alkaa jutulla, jossa turnauksen loppukilpailun päätuomarin ovikello soi. Muutama mies ilmestyy ovelle ja he menevät suoraan asiaan. Venäjän on voitettava turnaus ja päätuomarin on varmistettava se. Palkkioksi ilmestyisi tilille kaunis summa 250 000 euroa. Jos tämä tarjous ei sovi, on tuomarin perhe vaarassa joutua väkivallan uhriksi.

Herkullinen on kertomus yritysten ystävyysottelusta jalkapallossa. Nuori kesätyöläistyttö kisan ratkaisee, mutta koitos päättyy siihen että tuomari heittää pillin maahan, menee autoonsa ja ajelee kotiinsa. Siinä ei auta joukkueiden silmäätekevien kapteenien muuta kuin todeta, että tämä oli tässä.
Kalle Jalkanen oli kuulu hiihtäjä. Nyt hän on tosipaikassa
kun olympialaisten viestissä norjalainen lähtee toista minuuttia ennen finaaliosuudelle. No, kovan otatuksen jälkeen Jalkanen saavutta norjalaisen, mutta yskäisee niin, että tekohampaat lentävät hankeen. Köyhä mies kun on, kaivaa Jalkanen tekohampaat hangesta ja laskee taas norjalaisen edelleen. Mutta loppuhuipentuma on tiivistunnelmainen. Jalkanen voittaa ja nappaa vaivihkaa tekohampaat taskustaan suihin.

Vielä on juttuja mm. urheiluselostajien alkoholinkäytöstä,
Suomen nopeimmasta nuorukaisesta, joka jää sotakentille,
Doping-huuruisesta hiihtokisasta, jne…

Arponen on taitava tarinaniskijä ja hänellä on laaja tietämys alan juoruista ja skandaaleista sekä anekdooteista.
Kaunokirjallisiksi näytöiksi ei näistä jutuista ole.

Jouko Varonen

1 comment for “Urheilujuttuja

  1. Antti O. Arponen oli todella kirjoittamaansa asiaan perehtynyt kirjailija, jolla urheilusta kirjoittaminen oi intohimo. Hän sairastui vakavaan sairauteen. Hän tuli meille läheiseksi, kun hänen vaimonsa ja vamoni olivat työpareja. Myös hänen poikansa on ollut poikani pelikaveri kun pojat olivat teini-ikäisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *