Absurdi kuvakirja

Kuvataidetta ja tarinoitaabsurdikuvakirja
Unenkaltainen arki
Stimulaatiota mielikuvitukselle

Shaun Tan: Etäisten esikaupunkien asioita, Kirjapaja/Lasten Keskus 2015

Tarinankertoja kertoo ruohikossa makailevasta vesipuhvelista, joka näyttää suuntaa eksyneille. Siitä tulee oikein maaginen olento, joka vetoaa erityisesti lasten mielikuvitukseen. Mitään ei vesipuhveli virka, nostaa vain käden osoittamaan tarvittavaa suuntaa, mihin pitää edetä.

Ulkomaalainen vaihto-oppilas Eric, joka tulee asumaan lasten kotiin, haluaa asua mieluummin komerossa kuin huoneessa. Hän on hyvin hiljainen, mutta lähtee lasten mukana tutkimusretkelle. Kun vaihto-oppilas eräänä päivänä lähtee hän jättää komeroonsa mielikuvituksellisen kukkapuutarhan ja kiitoskirjeen.

Outo nuorukainen, joka ilmestyy maisemiin, limainen ja vanhanaikainen sukelluspuku päällä, kesyttää lasten vihaaman vanhan tädin. Yleensä jos lennokki lensi naisen pihalle, se palautettiin rikottuna, mutta kun sukelluspukumies ystävystyy naisen kanssa, tapahtuu jotain erityistä. Naisesta tulee hyväntahtoinen ja sosiaalinen.

Kerran ilmestyy pihalle outo meriolento. Eräs pieni poika on tietävinään, että se on dugongi. Se lötköttää ruohikolla ja lapset käyvät kurkistamassa sen suureen mustaan silmään, joka on kuin jalokivi. Lopulta olento käydään asianmukaisin laittein varustetulla autolla ja palautetaan omille asuinsijoilleen.

Palkitun Shau Tanin tarinat loihtivat arkeen mielikuvituksellisia asioita. Kirjaa pitää lueskella mieluusti useampaan kertaan sillä osa kirjasta on kuvataidetta, absurdia, kollaasimaista, mutta paikoin hyvin kertovaa ja opettavaista.

Tan on saavuttanut maailmanlaajuista mainetta kuvallisen ilmaisunsa monisyisyyden ansiosta. Häntä on mainittu jopa mestariksi. Kirja on osin satukirjaa, osin sarjakuvaa, osin kuvakirjaa ja osin myös taidekirja. Niinpä kohderyhmääkin on vaikea nimetä. Ehkä kirja toimii parhaiten aikuisten ja lasten yhteisissä lukuhetkissä, joskin siitä jää hivenen kammottaviakin tuntoja, joten kaikki lapset eivät oletettavasti Tanin mielikuvista tykkää.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *