Hengellinen elämä

Metropoliitta opettaahengellinen
Venäjän kirkon suurimpia kirjailijoita
Vältä siiveettömiä ajatuksia ja himoja
Kuuntele toisia ja löydät heidän sisimpänsä

Pyhä Dimitri Rostovilainen: Hengellisen elämän aakkoset, Valamon luostari

Pyhä Dimitri Rostovilainen, Rostovin metropoliitta (1651-1709) oli syntyisin ukrainalainen. Teologisen koulun opintojen jälkeen hän vihkiytyi munkiksi. Myöhemmin hän toimi useankin luostarin johtajana ja julkaisi kirkkovuoden pyhien elämänkerrat. Vuonna 1701 hänet vihittiin Tobolskin piispaksi Siperiaan. Vuotta myöhemmin hän siirtyi Rostovin hiippakunnan piispaksi. Dimitri Rostovilainen oli lahjakas ihminen ja kuuluisa saarnaaja, Venäjän kultasuuksikin mainittu. Valamon luostari julkaisi Dimitri Rostovilaiselta Hengellisen elämän aakkoset, jota on luonnehdittu hengelliseksi perusruuaksi, joka ravitsee jokaisen hengellisesti nälkäisen sielun.

Kirjassa puhutaan eettisistä asioista, lihan himon ja siveettömien ajatusten välttämisestä. Maallista rikkautta ei arvosteta. Kirjoittaja on sitä mieltä, että maallisesta rikkaudesta ja kunniasta tulee mätää ja löyhkää. Kirjoittajalla on maalliseen elämään skeptinen asenne. ”Tämä maailma on täynnä surua eikä iloa. Tässä maailmassa ei ole mitään iloitsemisen tai riemuitsemisen arvoista.” …

Tässä ajassa ei saa iloita mistään hetkellisestä tai ajallisesta. Lohdutus tulee yksin Herralta. Ilo Herrassa on iankaikkinen, mutta maallinen ilo haihtuu ja muuttuu suruksi.

Kirjassa painotetaan myös vaatimattomuutta ja ylpeyden karttamista. Myös toisten tuomitseminen on pahe, josta olisi pyrittävä eroon. Vain yksi on tuomari, Herra Jumala, joka tuomitsee eläviä ja kuolleita.

Olen lueskellut kirjaa kuukausikaupalla iltalukemisena ja todennut, että huolimatta siitä, että kirjoittaja ei anna paljon arvoa tämän maailman kauneudelle ja ulkoisille arvoille, hän pureutuu myös elämän eettisiin sisältöihin ja toistaa ehkä maneerinomaisesti oppejaan, niin että ne väkisinkin uppoavat lukijaan. Tietysti pitää siteerata kirjoittajaa: ”Ihminen, älä nuku tässä elämässäsi äläkä koskaan ole huoleton, vaan ole aina valpas ja varovainen, aina järkevä ja huolellinen. Sillä sinun on valittava toinen näistä vaihtoehdoista: joko sinun on voitettava vihollinen taikka alistuttava hänelle, joko sinun on liityttävä Jumalaan tahi luovuttava Hänestä, joko olet pelastuva tai joudut kadotukseen.” …

Jouko Varonen

3 comments for “Hengellinen elämä

  1. Ko0vin menee elämä ankeaksi Rostovilaisen ohjeiden mukaan.Kyllä on lupa iloita Luojan antamista ilonaiheista. Muutoin taitaakin ohjeet olla asiaa, näin ajattelen kirjaa lukemattomana.

  2. Arkkimandriitta Sergei antoi palautetta, että olisi pitänyt etsiä iloisempia aiheita kirjasta, sillä tällaiset näköalat eivät edistä kirjan myyntiä. Lieneekö ortodokseilla hivenen vaikea lähestyä ihmistä samalta tasolta. Monenmoiset rituaalit ja arvoasteikot nousevat heillä tärkeimmiksi.

  3. Ei aina kannata lukea ja toimia toisten tekemien teosten mukaan. Omalla järjellä voi myös maailmaa hahmottaa. Parempi, kuin synkistely on vanhanhan sanonnan viesti: Ilo pintaan vaikka sydän märkänisi. Myös vanhan iskelmän viestissä on sanomaa: Hymyhuulet suukon saavat hymy huulet huomataan ja niin edelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *