Kiminkinen auttaa

Kiminkinen opastaakiminkinen
100 kysymystä Kiminkiseltä
Pelkkä valistus ei riitä

Tapani Kiminkinen: Kiminkinen vastaa, 100 kysymystä lääkärille, Tammi 2015

Kiminkinen on sitä mieltä, että kansaa täytyy kädestä pitäen neuvoa ja opastaa ja täytyy huolehtia terveyttä edistävästä lainsäädännöstä. Kansanterveys on parantunut huomattavasti viime vuosisadan puolenvälin ajoista. Kiminkinen myöntää oman rajallisuutensa tiedon jakajana: ”Otan suuren, mutta tietoisen riskin. Kykenenkö neuvomaan oikeaan suuntaan? Vaikeutta lisää esitietojen rajallisuus ja potilaan tuntemattomuus. Väärinymmärryksen vaara puolin ja toisin on merkittävä.”…

Kirjassa käsitellään sydän- ja verisuonisairauksia, luuston ongelmia, suoliston vaivoja, tulehduksia, sekalaisia sairauksia, ym…

Kiminkisen tuntee jokainen televisiota seuraillut. Hän on se lupsakka lääkäri, jolla on neuvo joka vaivaan. Niinpä hän tässäkin kirjassa helpottaa monen tuskaa, kun sanoo mm., että paikalliset pistokset rinnassa eivät välttämättä ole sydänperäisiä. Kysyjiä on aina hyttysenpuremista nivelten naksumiseen ja palelemisesta kolesterolivaivoihin.

Luulisin, että tällainen kirja puolustaa paikkaansa lääkärikirjojen moninaisessa kirjossa. Moni lukija voi löytää
”oman vaivansa” kirjeiden joukosta ja yhtä moni voi kuvitella, niinkuin usein käy lääkärikirjoja lukiessa, että tuo tauti natsaa juuri hänen oireisiinsa.

Itse olen luottanut semmoisiin lääkärikirjoihin, jotka ovat korkeintaan viiden vuoden ikäisiä. Tieto sairauksista muuttuu jatkuvasti ja niinpä vanhat lääkärikirjat on syytä viedä kirjahyllystä divariin. Yleensä suuri lääkäritiimi on turvallisempi kuin yksityinen tiedonjakaja.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *