28 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 22

 1. Kyllä minä niin mieleni pahoitin
  kun Luppotuvalla ei ole polttopuita..

  En tiedä kenelle asian hoitaminen kuuluisi, kenties Pitäjäyhdistykselle, mutta polttopuut ovat viimeistä kalikkaa myöten poltettu.

  Kesä turisteineen on tulossa ja näihin vähiin Värtsilän turistirysiin toivoitaan vierailijoita. Kukkolampi ja Luppotupa tarjoaa hienoja elämyksiä Värtsilän luonnossa. Tulentekopaikka, jossa ei ole polttopuita on mielestäni häpeä. Rantaa rumentaa vielä kevytpeitosta tehty rakennelma, joka on ilmeisesti telttasauna. Rakennelma saattaa olla vaikka maanomistajan sauna, joten minulla ei ole oikeutta arvostella sen olemassaoloa.

  Kuitenkin syy polttopuiden loppumiseen lienee juuri tämä ”sauna”. Siinä on palanut lammen pohjasta talkoona nostetut uppopuut ja kuutiokaupalla lahoitettuja pilkkeitä.

  Omat tulipuuni jaksan kantaa vaikka repulla, mutta saunapuita en mielelläni kanna.

 2. Se taitaisi sitten olla talkoiden paikka – että saadaan luppotuvalle polttopuut tehtyä. Onko puuta mistä klapeja
  tehdään ?

 3. Ne ketkä käyttää kotaa niin talkoisiin ja muut vapaaehtoiset mukaan..kuka kodan omistaa?

 4. Lupptupaa hallinnoi Pitäjäyhdistys. Se on aikanaan talkoilla rakennettu puuha joukkueet olivat Partiolaiset, Saunamiehet ja lopun rakenteli Pitäjäyhdistys.
  Luppotupa on Lintusen Kallen maille ihan luvalla rakennettu. Luvallisia rakennelmia ovat siis itse tupa liitereineen ja nuotiopikka. Lienee muut rakennelmat luvatta tehtyjä ja laittomia, kun kukaan ei tunnusta omistavansa niitä.
  Noeasti on kyllä polttopuutkin hävinneet, ettei olisi kulkeutuneet jodenkin kävijöiden omiin tarpeisiin.

 5. Kaivelin Värtsistä esiin reilu neljä vuotta vanhan jutun, jossa muun muassa keskusteltiin Luppotuvan puuhuollosta. Siiloinhan on luvattu, että kunta kuittaa omalta osaltaan tienkäyttömaksun toimittamalla mainittuun paikkaan vuosittain neljä (4) heittomottia valmista polttopuuta. Onko näin sitten tapahtunut, sitä en minä pysty arvioimaan kun en kuulu tuvan vakiokäyttäjiin?!

 6. Säätiedotuksia kun katsoin niin totesin, että on paras mahdollinen aika mattojen pesuun. Monta päivää on luvattu poutaa ja paksutkin karvalankamatot kuivavat. Nykyään meillä matonpelu on takapihalla tämän kaltaista. Matot mäntysuopa liemeen muovisaaveihin likoaamaan päiväksi niin vaikeat tahrat ”liottuvat”. Siitä kun ne mattotelineen päälle nostaa ovat valmiita ne painepesurin suihkun alla valmiit luopumaat talvella keräämistään lioista ja pöyistä. Kuivatus tarvii tuulta ja armaan auringon paistetta paripäivää ulkona ja raikkaan tuoksuiset matot lattiaa koristaa.

 7. Asiasta tietämättömänä en osaa sanoa, mutta uskallan epäillä että Jussin mainitsema ”tienkäyttömaksu” on kunnalta saattanut unohtua…voisi kai sen jostakin tarkistaa? Eipä silti, neljästä motista ei kovin pitkään riitä jos siellä oikein pitkällä kaavalla ollaan. Jonkinlaiset talkoot varmaan helpottaisi, mielestäni aika kohtuutonta Pitäjäyhdistykseltä odottaa puita kun tuntuu vähillä henkilöillä olevan tekemistä riittämiin muutoinkin eikä siellä kassassa liene puuostoihin ylimääräistä. Muutaman kerran olen paikalla käynyt, omia puita en polttanut sen enempää kuin valmiitakaan.

 8. Tais nuo puut olla aika vähissä jo viime kesänä ja telttasaunakin oli aikamoinen raato, tuskin oli vähään aikaan käytetty.
  Luulisin että puupula ollut jo muutaman vuoden. Turisteille kyllä mainitaan että on laavuja jne. mutta pettymys voi tulla jos tuonnekin eksyy. Tosin eipä taida makkaraakaan saada kylältä mistään.

 9. Puolenkymmentä vuotta sitten kun lammin vesi karkasi niin tuli paljon näkyviin uppopuita. Niistähän talkoiltiin liiterit täyteen ja lahjoituksena tuli lisäksi kaksi röykkiötä pressujen alle ulos. Olen käynyt Kukkolammella joka kesä muutaman kerran ja aina on ollut puita ihan kiitettävästi. Kasat ovat vajuneet aivan maltillisesti kunnes sauna ilmestyi rantaan osittain veden päälle. Kiuas ei ole mikään pihi puulle, onhan siinä 200 litran tynnyri täynnä kiviä. Olen nähnyt paljonkin pienempiä savusaunan kiukaita.

  Jussi mainitsi aikaisemmin jutun, jossa mainitaan kunnan lupaukset pilkkeistä. Juttu on nimellä ”Luppotupa sai puita” päivämäärällä 1.11.2011. Juttu on polveillut tyylikkäästi ja siinä on käsitelty kulkuoikeudet, tiemaksut, venepaikat, jne.. Alla linkki juttuun.

  https://www.vartsi.net/2011/11/01/luppotupa-sai-puita/

 10. Ei kyllä viime kesänäkään ollut kovin isot kasat uppopuita eikä muitakaan. Ei kannata syyttelemään ruveta. Puut on poltettu ja sillä siisti. Nehän on kulutustavaraa. Osa istuu kodalla vähän aikaa, osa koko yön. Palaa sitä puuta. Talkoot pystyyn tai sitten kuka menee niin vie puut mennessään. Ei tosin turistien kannalta mukava, mutta liekö moni turisti eksyy kodalle , ainakaan vahingossa.

 11. Vuosikymmeniin en ole kuullut ruisrääkän ääntä
  täällä Kaustajärvellä. Tänä aamuna perennapenkkejä kastellessani
  jäin kuulostelemaan mikä ihmeen ”metakka” kuuluu matalan
  näreikön reunamilta? Ruisrääkkähän se siellä intoutui laulamaan
  kilpaa järveltä kuuluvan veneen puksutuksen kanssa.
  Näinköhän jää tänne pesimään vai oliko vain ohikulkumatkalla?
  *
  Jokunen aika Värtsissä keskusteltiin kaakkurista. Lomalaisemme
  sanoi bonganneensa sellaisen eilen laiturimme portailla.
  ”Jostain se vain siihen ilmaantui!” Ilmeisesti tunnisti linnun, se
  on kuulemma pohjanmaalla melko yleinen.

 12. Itse olin viime kesänä töissä pitäjäyhdityksessä, kävimme tekemässä Luppotuvalle halkoja. Rannassa nuotiopaikan katos tuli täyteen puita ja ylhäällä kodan takana oleva katos noin puoliväliin tai jotain sinne päin suunnilleen jotakuinkin. Ropsia ja vähän paksumpaakin oli siellä maassa joita pätkittiin ja tehtiin haloiksi osa puutavarasta oli kyllä jo hieman pehmeää mutta suurimmaksi osaksi ihan kovaa puuta. Hieno paikka hyviä muistoja paikasta olen siinä rannassa kerran perannut jäniksen ja läheisestä lepikosta putosi pyy. Muutaman kerran paistanut makkarat ja keitellyt kahvit siinä rannassa. Sitä en tiedä mistä sinne saataisiin puita lisää. Pieni logistinen ongelma siinä on koska viereen ei pääse millään kulkuneuvolla.

  Mutta jos parkkipaikalle tuo kasan halkoja ja ottaa kymmenen halkoa käsiin ja saman kun toistaa sata kertaa niin se tekee jo tuhat halkoa ja jos sitä samaa tekee kymmenen ihmistä. Niin se tekee jo kymmenen tuhatta halkoa jne…

  Mutta ei harmitella sitä, että halot on poltettu sehän on vain merkki siitä, että paikkaa on käytetty ja eikös se ole tarkoituskin.

  Se telttasauna on kyllä ruma hökötys joka joutaisi purkaa pois, sen sijaan olisi hyvä idea rakentaa paikalla oikea kunnon sauna. Kaikkien kyläläisten käyttöön. Vaikka pientä maksua vastaan.

 13. Täällä on pari havaintoa että viime kesänä oli puut vähissä mutta sitten niitä oli kuitenkin tehty runsaasti. Onko ne tosiaan poltettu syksyn/talven aikana vai onko joku tarvinnut niitä muualle?

  Vaikea turistin on puita tuoda tullessaan kun on totuttu että laavuilla on toimiva puuhuolto.

 14. Olokeete huoleta puita huomena tulossa. KIITOS Majoisen Matile,joka on asian kunnan kansa huolehtina. Näihä se homma toimii.

 15. Mahottomasti kiitoksia. Hienoa että joku osaa tehdä jotain.. myö muutamat vain valittaa..

  Esittäisin sellaisen toivomuksen, että jos on sekapuuta, niin kodan liiteriin vain sellaista mikä ei räisky eli koivua ja leppää.

  Ilmoitelkaa klapien kantotalkoista

 16. Ketä lienevätkään ne naiset, jotka ovat tänäkin
  kesänä tuoneet ruukut kukkineen Niiralan
  risteykseen silmäniloksemme? Heille siitä
  kiitos kaunis.
  *
  Kesäasukkaille kerrottakoon, että paperinkeräyspiste
  on muutettu koululta Kauppatien osoitteeseen. Itse
  en sitä muistanut, enkä ensin sitäkään missä on
  Kauppatie. Vaan kysyvähän ei tieltä eksy.

 17. Koululla on edelleen Värtsin Takojien paperinkeräyspiste vihreässä rakennuksessa,pariovien takana. Partiolaiset ovat kiitollisia papereista,joita sinne toimitetaan. Paperinkeräys on tärkeä rahanhankinta keino Värtsin Takojille,joten laitetaan paperit kiertoon.

 18. Olin 60-vuotisjuhlissa ja ruokaillessamme tapasin keskustelukumppanin, joka on myös 60v. Hän kertoi, että oli mielensä pahoittanut paikallispankissa. Hän oli mennyt nostamaan 500€ ja näyttänyt pankkikirjaa pankin kassalla. Pankin toimihenkilö oli kysynyt mikä tämä on. Hän vastasi, että pankkikirja, ja kaikki merkinnät ovat ajanrasalla. Teidän pitää hakea käteistä pankkikortilla automaatista, toimihenkilö vastasi.. Kysenen mielensä pahoittaja kysyi toimihenkilöltä, mihin automaattiin tämä kirja soveltuu. Virkailija oli sanonut, ettei se käy automaatteihin. Mielensäpahoittaja pyysi pankinjohtajan paikalle ja pyysi nostamaan tilin hänelle käteisenä. Pankinjohtajan kanssa keskustelu tuotti tuloksen ja vanha-aika ja nyky-aika löysivät yhteisen sävelen ja mielensäpahoittaja poistui pankista hakemiensa 500 euron kanssa.

 19. Paulan infon lisäksi tiedoksi seuraavaa: Kirkon takapihalla talkooporukka Oiva Tikan johdolla raaputti varastorakennuksen seiniä. Seuraavaksi koemaalaus, joka antaa osviittaa kirkon maalaukselle.

  Myllymuseolla kävi Jetinan ja ely-keskuksen ihmiset katsastamassa, miten rakennuksen kuntoa aiotaan kohentaa. Suunnitelmat saivat hyväksynnän. Niin että jossain vaiheessa kesää pannaan töpinäksi ja siihen tarvitaan talkootyötä. Myllymuseo on säilyttämisen ja kehittämisen arvoinen kappale Värtsilän pitäjää Tohmajärven kunnassa.

  Talkoolaiset ahertavat myös kesäteatterin näytelmän kimpussa. Ja Kisan aktivistit tahollaan.

  Niin että ei sitä olla ihan tumput suorina sivusta tarkkailemassa!

  Värtsilä-päivätkin lähestyvät. Monet talkoolaiset ovat jo omilla tahoillaan valmistelemassa yhteistä vuotuista juhlaa. Kaustajärvellä on siltajuhlan toimikunta on laatimassa ohjelmaa. Ja tietysti Kaustajärvi-kirjan toimitus.

  Mielelläni annan uudelle takojalle reviirin Värtsilän rakentajana.

 20. En ole koskaan käynyt luppotuvalla, mutta panee miettimään eikö suurempia huolenaiheita ole olemassa synnyin kotikontuni läheisyydessä kuin luppotuvan puuhuolto. Jos suurin huoli löytyy pilkkeistä silloin elämä relaa ihanasti.

 21. Eihän Luppotuvalla tosiaan ole pakko käydä ja onko sitä Värtsilä-päivilläkään tarpeen ajella joka vuosi, puhumattakaan bensan hausta rajan takaa?

 22. Esko on ihan oikessa siinä, että Luppotuvan pilkkeet on todella niin pieni huoli ettei siitä kannattaisi palstamillimetrejä Värtsiin tuhlata.
  Minä ajattelen niin, että Luppotupa ei ole vain rakennus vaan se on alue kauniin lähdelammen rannalla, jonne jokaisella on ollut mahdollisuus mennä retkeilemään.

  Vaikka koti on useimmiten ihmisen paras paikka, niin miksi hän kuitenkin haluaa joskus sieltä pois, haluaa ”ulos”. Monille tämä tarkoittaa pääsyä luonnon rauhaan.

  Toisilla on asumuksia kauniilla rannoilla, mutta toisilla ei. Kukkolammen Luppotuvan ranta saattaa olla Värtsilän seudun viimeinen vapaa retkeilypaikka. Se kannattaisi säilyttää sellaisena, että sitä kehtaisi mainostaa ohikulkijoiillekin.

 23. Mainostan tässä Tohmajärven Kirkkoniemen
  pitäjätupaa. Kuinka rauhoittavaa siellä oli istuskella
  kiireisen ostosreissun jälkeen. Tarjolla oli tuoreita
  piirakoita, raparperipiirakkaa ja itsetehtyjä vesirinkeleitä.
  Pellavaliinoilla katetuilla pöydillä oli runsaskukkaisia ruusunoksia.
  Tämän kertainen emäntä sanoi tuoneensa ne omasta
  pihastaan. Ja kun hetki jutusteltiin, kyllä hän tiesi
  Kaustajärvenkin. On ollut täällä uimakoulunopettajana
  muutama vuosikymmen sitten…..

 24. Viitaten Tellen kommenttiin tuossa edellä, niin on se pitäjäntuvan viihtyisyys parantunut melkoisesti siitä kun siellä katekismusta päntättiin päähän Hopian johdolla 60-luvun alkupuolella.

  Asiasta viidenteen; Olikos joku eilen Joensuun laululavalla laulamassa kesää alkaneeksi? Jos ei, niin tilaisuuteen voi osallistua Areenan välityksellä 30:n päivän ajan.

  http://yle.fi/uutiset/tuhannet_ihmiset_lauloivat_kesan_alkaneeksi_joensuussa__katso_suomen_suven_avauksen_taltiointi/8930682

 25. Kyllä ainakin me Värtsilän koululaiset olimme Laululavalla laulamassa äänemme käheiksi. Tohmajärvi oli muutenkin hyvin edustettuna. Värtsilästä lähtiessä tuuli, satoi ja vähän ukkosti, mutta Joensuuta lähestyttäessä pilvet hälveni ja perillä aurinko paistoi! Oli siis kaikki kesäiset säät ja onneksi tässä järjestyksessä.

 26. Kynäni on teroitettu ja hyppää viikon puhenaiheesta kauaksi. Keuhkokuumeni taki jouduin keuhko-osastolle, jossa näyte otettiin taudinkuvan määrittämiseksi.
  Siellä köhiminen ja rään sylkeminen hengityksentieltä oli jatkuvaa kuultavaa, joka huoneessa. Moni veti viimesiä henkäyksiä tätä meidän maapallomme happirikasta ilmaa.
  Iltapäivä-lehden kannessa luki, että Riki Sorsa oli menehtynyt tupakan aiheuttamaan syöpään. Ylilääkärin kanssa kun keskusteli hän sanoi, että Riki Sorsa suorapuheisuudellan tupakoinnista oli suurlähettiläs kertomalla oman tarinan.
  Monet varmaan muistavat miten tupakkaa mainostettiin miehisyyden mittana. Muista muutaman mainos tekstin: Bostoni mainos oli lehdessä sarjakuva muotoinen ja mies teki eri asioita jokaisessa kuvassa, joiden teksti loppui sanoihin ja ” Boston paloi”. Muita mainos tekstejä mitkä muistiin palaavat: Nord State iskee miehen makuun. Miehet jotka näkevät vetävät ne väkevät Nord State. Oli Monenlaisi maisemakuvia mainoksissa, joissa nuori ihannoi merkkisavuke mannekiinina. Maailma muuttuu ja monessa asiassa oikeaan suuntaan.

 27. Vielä tuohon Tellen kommenttiin Tohmajärven Kirkkoniemen pitäjätupaan. Olimme tänään käymässä ja satuimme ikoninäyttelyn alkajaisiin. Taiteilija Kostamo oli siellä kertomassa harrastuksestaan vuosikymmenien ajalta.
  Miten ihania ikoneja! Hirsiseinillä kauniisti aseteltuina. Ja vielä oli suunniteltu sinne gregoriaanista musiikkia taustalle. Lämpimästi suosittelen! Värtsiläisten viikko on elokuun toisella viikolla, kesän viimeinen aukioloviikko.

 28. Esko palautti menneenajan mieleen. Nortin eräs iskulsuse 60 luvulla: MIEHET JOIHIN LUOTETAAN—NORT STATE.
  Mainosta epäsuorasti Sponsoroi Rajavartiosto.
  Siinä kuvassa rajapartio oli Kivijärven partiomajan rappusilla kevät illan hämyssä suksiaan muka voitelemassa Nortit huulessa.
  Itsellä on samainen kuva vanhoissa albumeissa. Tosin silloin poltin kyllä itsekin Norttia tai piippua.
  Molemmat merkit on jääneet ja tupakointikin ikävä kyllä jossain määrin vielä päiväohjelmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *