Toukosiunaus ja Wärtsilän musta

Värtsilän kirkolla toimitettiin toukosiunaus tiistaina 10.5., jolloin siunattiin myös kirkon pihamaalle istutetut kolme perunanmukulaa. Nämä perunat ovat Wärtsilän musta -lajiketta ja peräisin Erkki Lintusen kasvattamista perunanmukuloista, Toivon kappelin vierestä.

Muuttoliike ennen sotia toi mustan perunan Värtsilään. Karjalan musta -niminen peruna yleistyi Värtsilässä ja toiseksi viralliseksi nimeksi vakiintui Wärtsilän musta.

Wartsilan_musta

Lisää Wärtsilän musta -perunasta ja lajikkeen ”palaamisesta kotiin” Värtsilään: Wärtsilän musta.

Jonna Hyttinen

9 comments for “Toukosiunaus ja Wärtsilän musta

 1. Kiitos Eiralle! Railin kommentti oikealla paikalla.
  Raili
  18.5.2016 at 18:46

  Koska tuota toukosiunausta ei voi sinne kommentoida niin teen sen tänne. Ja toimitus poistakoon tämän jos katsoo aiheelliseksi.
  Mutta en voi kyllä ymmärtää että kirkon pihalle istutetaan perunaa. Olkoon sitten Värtsilän mustaa tai vaikka punaista. Toukosiunaus on kaunis perinne. Mutta potut muualle. Tai sitten laitetaan porkkanat ja salaatitkin.
  Ruusuja kirkon pihaan tai muita kukkia ja juurekset kasvimaalle, on minun mielipiteeni.

 2. Toukosiunausten viesti: Vaikeinakin aikoina on Suomessa selvitty. Miksi ei nytkin, rauhan päivinä.

  Eläkeliiton väki halusi rohkaista nuorempaa polvea. Ekumeeniset toukosiunaukset alkoivat Pohjois-Karjalassa vuonna 1999. Rovasti Heikki Savola ansaitsee tästä suuret kiitokset.

  Toivon tämän kauniin perinteen jatkuvan, vaikka kaikkea muokataan nyky menon mukaan.

 3. Minulla ja minun läheisilläni on kokemuksia ja juuria Pohjois-Karjalaa pohjoisemmasta elämänmenosta. Perunan jos oikea lajikeen valitsee ei ole ranttu kasvialustalleen ja sadon antaa kasvattajansa patahan porisemaan. Lapinpuikula karussa maassa myös pienen hallan kestäen antaa mäntyjen keskellä pieniä jälkeläisiään. Tämä lajike perunasta on kuin meidän mänty, honka tai petäjä millä nimellä karuissa oloissa kasvavaa puuta monella nimellä ilmaistaan.

 4. Värtsilän toukosiunauksessa oli vakallinen kauraa ja viime kesänä kasvaneet Wärtsilän mustat. Siunaustapahtumassa ne edustivat kaikkia Värtsilän kylvöjen siemeniä. Kirkon pihaan istutetut kolme mukulaa kasvoivat viime kesänä kappelini seinän vierustalla. Nyt ne ovat kirkon pihassa – siis kolme kappaletta – eivätkä ole niin julkeasti näkösällä, että kannattaa hermostua. Ei ole tarkoitus kyntää kirkon pihaa pelloksi.

 5. Ei tässä lie kukaan ole hermostunut.Olen vain tottunut että toukosiunaus on jonkun pellolla.
  Ja onpahan yksi tietokilpailukysymys kesäjuhliin. Kuka tietää minkä kirkon pihaan on istutettu perunaa..
  Jotenkin vain itselle hautausmaa ja kirkonpiha edustavat sellaista arvokasta ja pyhää. Ja siihen ei istu kasvimaa.
  Mutta ei tämä minun maailmaani kaada. Kunhan heitin kommenttini. Hyvää kesää ja kylvön onnistumista kaikille.

 6. Olen pahoillani, että olen tehnyt oikein kardinaalimunauksen. Koetan nyt oppia, että pappi pysyköön lestissään niinkuin suutarikin. Toivon, että tämän jälkeen löytyy pellonlaitoja ensi kevään toukosiunausta varten.

  Nyt myös käsitän, että ylitin minulle annetun valtuuden, kun pyydetyn puheen lisäksi menin vielä kaivamaan kirkkopihaa. En ollut hoksannut kysyä lupaa Eläkeliitolta enkä kirkkoherralta enkä ympäristö- ja kiinteistötyön johtokunnalta.

  Toivottavasti ne kolme mukulaa ja mahdollisdet perilliset eivät ole telineiden tiellä, kun Värtsilän kirkkoa maalataan. Joka tapauksessa ensi keväänä ei yhtään perunaa ei istuteta Värtsilänkään kirkkopihaan.

  Ja starii musik, izviniite!

 7. Mites Wärtsilän musta kasvoi kirkon seinän vierressä? Liekkö toukosiunaus edistänyt meidän pelolla kasvaneiden Wärtsilän perunoiden kasvua. Saimme monin kerrroin enempi kuin kylvimme.

 8. Kirkon pihassa ja Toivon kappelin kupeella kasvavista mukuloista ei ole vielä havaintoja. Mutta ihan lähipäivinä kaivetaan sato esille. Omasta kasvimaastani olen muutaman varren alta löytänyt pirteitä värtsiläisiä maatiaisperunoita. Värtsilän Kotiseutuyhdistys jatkaa suunnitelmien mukaisesti tämän perinnön elvyttämistä.

 9. Kolme mukulaa kirkon pihassa tuotti 3 x 5 = 15 mukulaa. Ovat nyt Nykandin Eskon kellarissa kevättä odottamassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *