Yksin Marsissa

TheMartian2015Matt Damon ja huumori pelastavat elokuvan
Tieteiselokuva Marsin maisemissa
Sympaattinen roolisuoritus Damonilta

Yksin marsissa, DVD, tieteiselokuva, ohjaaja Ridley Scott, pääosissa: Matt Damon, Jessica Chastain, Michael Pena, Kate Mara, Jeff Daniels, Finnkino 2016

Amerikkalainen retkikunta on Marsissa suorittamassa tutkimuksia, kun avaruusmyrsky yllättää ja heidän on palattava alukselle. Mutta yksi porukasta; Mark Watney, joutuu myrskyn lennättämäksi ja katoaa ennen lähtöä. Muut luulevat miehen kuolleen ja kun aluskin alkaa kallistua, he tekevät päätöksen lähdöstä paluumatkalle ilman Markia. Mutta Mark ei suinkaan ole kuollut. Hän heräilee ja huomaa kammottavan totuuden: hänet on jätetty kuolemaan. Mutta onneksi Marsin pinnalla on tukikohta, jossa on ruokaa ja huoltoa alkuhätään. Mark ei muutenkaan ole niitä huonohoksaisimpia tyyppejä. Hän alkaa oitis huolehtia omasta ruokahuollostaan istuttamalla perunoita omaan ulosteeseensa ja Marsin hiekkaan.

Elokuvassa on paljon avaruusaiheista spekulointia ja se jopa vähän pysähtyy kohokohtien puutteessa. Mutta pian maasta saadaan yhteys Markiin ja omintakeisen koodisysteemin avulla
päästään jopa viestittämään. Amerikkalaiset ovat tietysti tapansa mukaan koko kansakuntana kirittämässä Markia kestämään ja kun vielä saadaan hullunrohkeita lähtijöitä parin vuoden matkalle, niin pelastusoperaatio on puissa. Turvaudutaan jopa kiinalaiseen avaruustietämykseen.

Matt Damonin hahmo on elokuvassa kahtalainen, ensinnäkin hän on joskus epätoivon partaalla, mutta ei koskaan menetä toivoaan.

Hirtehishuumori pelastaa paljon katsojan tunnelmaa. Myös muille näyttelijöille on annettava vähintään kaksi tähteä suorituksestaan.

En yleensä ole Sci-fi – fani, mutta tässä elokuvassa on sen verran vapauttavaa keveyttä, että se ei mene surulliseksi pakkopullaksi. Elokuva kestää pari tuntia ja tuon ajan voi hyvinkin viettää näissä maisemissa, jotka ovat todella upeita ja tietysti vielä 3D-versiona elokuva on mahtava kokemus.

Yksi asia pisti minut miettimään, nimittäin amerikkalaisten tapa tehdä tällaisia kärsimysnäytelmiä, kuten oli mm. miespääosan oscarin napannut filmi The Revenant ( Di Caprio). Lieneekö niin, että päähenkilön pitää olla jotenkin sairas tai vajaakykyinen, että
hänestä saa kunnon elokuvan ( Kuninkaan puhe, Sademies, jne…). Mutta tietysti koskettava teema ja juoni on tärkeä niin kirjallisuudessa kuin elokuvissa. Romanttiset komedit ovat sitten luku erikseen.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *