Pianotaiteilija 2/3 Musiikkipedagogi

Elämäntyönsä Tarmo Huovinen teki Turussa, sinne 1962 perustetun musiikkiopiston, myöhemmin konservatorioksi muuttuneen oppilaitoksen pianonsoiton opettajana.
Professori Eero Heinonen, pianotaiteilija ja Sibelius-akatemian opettaja, muistelee oman pianistiuransa alkua Tarmo Huovisen oppilaana Jenni Lappalaisen 2008 tekemässä haastattelussa:
”Vuonna 1962 Turkuun perustettiin musiikkiopisto, jonne pääsin 11-vuotiaana Tarmo Huovisen oppilaaksi. Hän oli konsertoiva pianisti ja opiskelu oli tavoitteellisempaa.
Vuonna 1968 Tarmo Huovinen valmisti minut ensikonsertteihini Turussa ja Helsingissä. Niihin aikoihin minulla ei ollut mitään käsitystä pianistin ammatista.”
Pari vuotta ennen näitä konserttejaan Eero Heinonen oli v.1966 Huovisen oppilaana jo voittanut Maj Lind kilpailun. Samassa kilpailussa neljänneksi sijoittunut Antti Jula oli hänkin Huovisen oppilas.
Tuohon vuoden 1966 kilpailuun viittasi myös joensuulainen sanomalehti kertoessan Huovisen tulevan konsertoimaan Joensuussa.
”Tarmo Huovinen on nykyisin eräs arvotetuimpia nuoria pianistejamme (mm.erinomaiset arvostelumenetykset Helsingissä 1964 ja -66). Tämän lisäksi hän on kunnostautunut myös pedagogina: kaksi hänen oppilastaan menestyi vuoden 1966 Maj Lind -kipailussa sijoittumalla I ja V sijoille.”
Kilpailun jälkeen Seppo Heikinheimo kirjoitti tästä kyseisestä Maj Lind kilpailusta näin:
”Tarmo Huovinen oli se, joka nyt lopullisesti tuli yleiseen tietoisuuteen meidän oloissamme pokkeuksellisena kykynä, johon on paitsi pianistina syytä kiinnittää mitä suurimmat toiveet myös pedagogina.”
Heikinheimon Huoviseen kohdistuneet toiveet olivat hyvin perusteltuja. Vielä edellistä suuremman, ehkä merkittävimmän pedagogisen voittonsa Huovinen sai 1973 jolloin Maj Lind kilpailun voittaja Folke Gräsback ja toiseksi sijoittunut Matti Raekallio olivat molemmat Tarmo Huovisen oppilaita. Myös v.1986 Maj Lind-voittaja Raija Kerppo on opiskellut Huovisen johdolla.

Lahjakas pianopedagogi lahjakkaiden oppiladensa seurassa. toinen oikealta. Tonen oikealta Tarmo Huovinen.

Helga Karvonen on seurannut veljensä vaiheita ja tallettanut lehtiartikkeleita. Kuvassa lahjakas pianopedagogi, toinen oikealta, lahjakkaiden oppilaidensa seurassa.

Arvioinnit Huovisen taidoista pianistina ja pedagogina ovat olleet ylistäviä. Tässä muutamia otsikkoja lehdistä poimittuina.
Tarmo Huovinen, virtuoosi
Huovisen loistelias Prokofjev konsertto
Korkeatasoinen pianokonsertti
Merkittävä duoilta Turussa
Tarmo Huovinen -Turun pianoprofeetta.

Eräässä haastattelussa vuoden 1973 kilpailun jälkeen sivutaan kysymystä oppilaan ja opettajan lahjakkuudesta ja oppilaan siirtymisestä uudelle opettajalla. Näin vaatimattomasti ja viisaasti Huovinen kommentoi asiaa:
”Näitä lahjakkuuksia on jostain syystä sattunut kertymään juuri nyt tänne Turkuun. Joskus toiste voi tulla jonkun toisen opettajan periodi jossain muussa kaupungissa.”
Pedagogi tuntee tyydytystä nähdessään, että oppilas on omaksunut likipitäen kaiken sen mitä hän pystyy antamaan. Useimmiten oivallus hakeutua toiselle pedagogille hankkimaan uusia virikkeitä kypsyy aivan itsestään sekä opettajan että oppilaan päässä, ja irtautuminen tapahtuu tuskattomasti.”

Huovisen kannustamina monet pianistit ovat jatkaneet opintojaan ulkomailla ja saavuttaneet mainetta konsertoivina pianotaiteilijoina ja pedagogeina.

(Juttu jatkuu osalla 3/3    Professori )

 

1 comment for “Pianotaiteilija 2/3 Musiikkipedagogi

  1. Tarmolla on Tarmo tarttunut pianoonsa.
    Pian on pianon salat ja pianistin taidot selvillä meillekin.
    Kiitoksen sana Sepolle, Värtsin Sana-Sepolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *