Venäjän rajavyöhykeluvat

Venäjän rajavyöhykeluvista on herännyt vilkasta keskustelua Venäjän rajavartioviranomaisten kyseltyä lupia suomalaisilta. Kyse on ollut kuitenkin muutamista yksittäisistä tapauksista, käytännöt tuskin sen suhteen ovat yleisesti muuttumassa.

Kysessä  on kuitenkin Venäjän lakiin perustuva säädös siitä, että rajavyöhykkeellä pysähtyminen ilman lupaa tai pakottavaa tarvetta on kielletty, tähän asti tuota lupaa ei ole juuri keneltäkään kyselty. Rajavyöhyke Venäjällä on 5 kilometriä rajasta. Venäjän viranomaisilla tuskin kuitenkaan riittää resursseja, laajamittaiseen rajavyöhykelupien tarkastamiseen matkailijoilta.

Varmasti Venäjän Värtsilän ja ympäristön yrittäjien taholta tulee myös painostusta rajaviranomaisia kohtaan. Sillä taloudelliset menetykset olisivat alueelle valtavat jos suomalaiset ajaisivat pois rajavyöhykkeen ulkopuolelle tankkaamaan ja ostoksille.

Rajavyöhykelupaa voi hakea keskiviikkoisin Värtsilän rautatehtaan vieressä olevalta poliisiasemalta Sovetskaja-kadulta, tai toinen vaihtoehto on Parturi-Kampaamo Värtsilän pääkadulla ulitsa Leninalla vähän ennen keskustaa, siellä tehdään asiakkaille hakemuksia ja he toimittavat ne keskiviikkoisin eteenpäin viranomaisille. Miesten hiustenleikkuu maksaa siellä noin 450 ruplaa. Ja kun rajavyöhykelupaa on haettu niin silloin on luvallista pysähtyä rajavyöhykkeellä. Rajavyöhykelupa on ilmainen ja sen saa vuodeksi kerrallaan, hakuprosessi kestää noin kaksi kuukautta.

Eilen torstaina 17.12 illalla öljymäellä oli erittäin hiljaista Ravintola Kolmas plussan parkkipaikalla oli vain muutama Venäjän rekisterissä oleva auto. Ilmeisesti asiasta noussut kohu on vaikuttanut siten, että Suomalaiset käyvät vain pikaisesti tankkaamassa ja lähtevät pois.

parturi2

Parturi-Kampaamo Venäjän Värtsilässä

Kuva ja teksti: Sauli Lindfors

 

 

15 comments for “Venäjän rajavyöhykeluvat

 1. Tämän päivän tv:n alueuutisten uusinnassa kerrottiin, että naapurin puolella (Niiralasta mentynä) on nyt alettu sakottamaan rajavyöhykkeelle pysähtyviä, mm. tankkaajia, jos ei ole vyöhykeluvat kunnossa. Lieneekö sitten kuinka hetkellistä tai pysyvämpää toimintaa.

 2. Joensuussa ainakin yhden viisumivälitystoimiston kautta on
  mahdollista anoa rajavyöhykelupia 25 euron hintaan.

 3. Entäpä jos ennen Sakarin antamiin luvanhakupaikkoihin pääsyä saa sakot?

 4. Sauli ja Maija niitä lupapaikkoja tiesivät. Harvoinhan minua melkein kehutaan, ja suotta silloinkin.

 5. Venäjällä on kaikki mahdollista! Ihmeellistä tiedotusta ja takin kääntämistä! Eurotko ratkaisseet..? Niitä venäjä tarvitsee!

  Sanomalehti Karjalaisen verkkosivuilla julkaistu tänä iltana juttu: Suomalaisilta ei vaadita enää rajavyöhykelupia.
  Julkaistu: 18.12.2015 19:45

  Suomalaisilta ei vaadita Niiralan-Värtsilän rajanylityspaikan jälkeen rajavyöhykelupia. Asiasta kertoo Karjalaiselle joensuulainen asianajaja Irina Ilvonen, joka kertoo saaneensa vahvistuksen ”riittävän korkealta” venäläiseltä rajaviranomaiselta.
  Uusimman linjauksen mukaan rajanylityspaikan jälkeen voi entiseen tapaan pysähtyä asioimaan eri palvelupisteisiin, mutta edelleenkään Värtsilän taajamaan ei saa poiketa ilman rajavyöhykelupaa.

  Linkki juttuun karjalainen.fi
  http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/93166-suomalaisilta-ei-vaadita-enaa-rajavyohykelupia

 6. Voi hyvä ihme sitä vatulointia!

 7. Pääasia että halvalla saa! Mitä siitä vaikka 5 tuntia jonosssa olisi tai pienet sakot joskus maksaisi. Liekkö useimmilla muutakaan tekemistä tähän aikaan vuodesta kun ei tuota luntakaan meinaa tulla.

 8. Eiköhän osteta bensat ja jouluostokset Suomesta ja tueta omaa talouttamme ja kaupankäyntiämme. Aika kummallista että ns. kotiseutuhenkiset ihmiset vievät rahansa naapurimaahan.

 9. Kuulin tuttavaltani, että eräässä matkatoimistossa
  oli eilen aikamoinen ryysis, kun ihmiset hankkivat näitä
  rajalupia.

  Hesasta on helppo lähteä Tallinnaan, Turusta Ruotsiin,
  Torniosta Haaparantaan. En viitsi syyllistää itseäni, jos
  luikahdan silloin tälle Vennäin puolelle jos joku minua
  pyytää matkaseurakseen.

 10. Liisalta päivän paras kommentti.

  HYVÄÄ JOULUA!!

 11. Joulumieltä !
  Suunnatkaamme ostoksemme paikallisille kauppiaille.
  Vain sitä kautta on mahdollista pieni piristysruiske
  kansantalouteemme.

 12. Hyvää joulua…yrittäjäperheessä kasvaneena liikealalla edelleen työskentelevänä aina herättää tunteita. Niin monella liikkeellä ainakin maaseudulla joka euro tarpeellinen. Mutta joulumieltä kaikille.

 13. Uusimman tiedon mukaan rajavyöhykelupa tarvitaan ! Lupa ei maksa mitään, mutta aikaa menee reilusti kaksi kuukautta ”prosessissa” ennen kuin lupa on näpissä.

 14. Pitää olla asiaankuuluvat paperit kunnossa kun menee käymään vieraassa valtiossa. Turha valittaa ja purnata. Venäjällä on venäjän laki ja suomessa on suomen laki.
  Lakipykälät on tehty sitä varten, että niitä myös noudatetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *