Harmonikkamestareiden seurassa

Harmonikka – Suomen ”kansallissoitin”
Harmonikkamestareiden kavalkadi
Moni-ilmeinen harmonikka

Harmonikkamestareiden seurassa, Valitut Palat 2015harmonikka mestarien seurassapieni

Se oli sitä 60 – lukua kun seurantalon esirippu aukesi ja esiin astui pari pelimannia, Olisko toinen ollut Onni Laihanen ja toinen Taito Vainio, en muista niin tarkkaan. Mutta tunnelma oli käsin kosketeltava. Kun ensimmäiset soinnut vaihtuivat Illaksi Välimerellä tai Säkkijärven polkaksi, oli lasten ja aikuisten piirissä hiljaisuus käsinkoskelteltava.

Välillä lavalle ilmestyi myös laulajia, kuten sen ajan tähti Arttu Suuntala Ievan polkan keralla. Taas tulivat pelimannit ja harmonikoista kaikui Varisevat lehdet ja Elämää juoksuhaudoissa. Konsertin päätyttyä, kun tähdet katosivat väliverhon taa, oli jokaisella mielessä, että on koettu tärkeä elämys, josta riittää muistelemista koko iäksi.

Tähän kokoelmaan ( kolme CD:tä) on koottu 63 kappaletta eri soittajilta. Onni Laihasen säveltämä Rantakoivun alla, Lasse Pihlajamaan Nuoruusmuistoja, Vili Vesterisen Säkkijärven polkka, Esko Könösen Yölintu, Ivanovicin Valssi menneiltä ajoilta ja Tonavan aallot, Taito Vainion Ilta välimerellä. Siinähän sitä repertuaaria varsinkin 50- – 60 – lukujen faneille.

Toisella levyllä siirrytään kansainvälisiin tunnelmiin ( Pariisin taivaan alla, Tico tico, jne…). 2000 – luvulla musiikkiperformansseja esittänyt Kimmo Pohjonen esiintyy kokoelmassa Kielo – kappaleella.

Kolmannella levyllä esitellään uuden ajan ”tanssittajia”. Oma mielenkiintoni suuntautui tietysti lapsuudesta tuttuihin
sävellyksiin. Harmonikalla kikkaileminen, jota nykymuusikot harrastavat, ei niinkään itseäni viehätä. Kokoelma on hyvä kooste näistä molemmista tyylisuunnista.

Itse otan joskus juhannuksen seutuun esille haitaripelin ja soittelen vanhoja valsseja Rantakoivua ja Metsään on tullut jo syys, jne… . Silloin on tunnelma kohillaan.

Jouko Varonen

2 comments for “Harmonikkamestareiden seurassa

  1. 1957 Harmonikan soiton Suomenmestariksi tuli Veikko
    Ahvenainen.Neljänneksi sijoittui Teuvo Ihannus entinen
    Tohmajärveläinen.
    Teuvo Ihanus oli yhtyeineen 1991 soittamassa tyttäremme
    häissä.

  2. murfa heikki turusella oli velimies tahvo jolla 3 kersaa ,saimi,toisen tyttären nimi ei ny muistu ja teuvo -teppo niminen poika.teppo vaimonsa kaa touhusi varietee ja kupletti kiertueita eri porukoilla vuosikausia ympär maata.50-60-luvuilla järjestettiin mestaruuskisoja kyseisen alan piirissä ja hänkin saavutti mestaruuden joskus ,olikohan 50-loppupuolta `kupletin suomen mestari`.viihdyttivät kansaa ravintoloissa ,seurojentaloilla ja vastaavissa.60-luvun kiertueen nimi oli renki-jussin riemuriihi.viimesimmät ajat teppo oli jonnimoisella sopimuksella joensuun kaupunginteatterissa. ja hanuri soi….soi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *