Hyveet ja paheet

Pyhä Paisios opettaa
Itserakkaus on paheiden äiti
Ortodoksien oppeja

Pyhä Paisios Athosvuorelainen, Kristityn kilvoitus, Hyveet ja paheet, Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari 2015396px-Kristityn_kilvoitus_kansi

Olen vähitellen tutustunut ortodoksien oppeihin ja todennut, että ortodoksit, kuten myös tämän kirjan kirjoittaja, ovat paitsi hartaita kristittyjä, myös huumorintajuisia. Kirkossa aistii läheisyyden ja lämmön, jota ei usein tapaa.

Pyhä Paisios Athosvuorelainen siirtyi ikuiseen elämään vuonna 1994 ja hänen oppejaan Lintulan luostarin nunna Kristoduli pääsi kuulemaan kasvotusten ollessaan Kreikassa nunnana. Kristoduli auttoi myös tämän kirjan koostamisessa.Paisioksen kirja ei ole ensimmäinen. Hänen kuolemansa jälkeen on ilmestynyt muitakin teoksia.

Paheista pahimpana Paisios pitää itserakkautta, joka on hänen mukaansa kaikkien muiden paheiden äiti. Myös ylpeys on pahan juuri ja sitä vastaan on kristittyjen iskettavä kaikella voimallaan. Myös tuomitseminen on suuri vääryys, kuten kateus, viha ja sielua vahingoittava murehtiminen.

Hyveistä ensimmäiselle sijalle nousee nöyryys, sillä ”nöyrille Jumala antaa armon”. Nöyryys on myös hengellisen elämän suuri voima. Toisaalta hengellinen rakkaus on tärkeä. Jumalan rakkaus meitä kohtaan on määrätön ja niin on oltava myös meidän rakkautemme Jumalaan. Muista hyveistä Paisios mainitsee mm. jalomielisyyden ja auliuden, joka näyttäytyy kiitollisuutta täynnä olevana rakkautena. Vielä on mainittava Paisioksen hyveistä yksinkertaisuus, puhtaus, kärsivällisyys, hengellinen ilo ja harkintakyky, joka on hyveiden kruunu.

Tämä käsissäni oleva kirja on taitoltaan, sisällöltään ja tekstuurin kooltaan lukijaystävällinen ja suosii myös vanhempaa lukijaa, joka tarvitsee usein ”apuja” esim. perinteisen ”Pyhän Kirjan” teksteihin tutustuessaan.
Pyhää Paisiosta tekee mieli myös siteerata:
” …Meidän tulee asettua mielessämme paitsi muiden ihmisten, myös eläinten, jopa käärmeen asemaan, jotta sydämemme pehmenisi. Meidän tulee ajatella: ” Olisiko minusta mukavaa olla käärme? Kun menisin hetkeksi lämmittelemään aurinkoon, tulisi joku lyömään minua murskatakseen pääni.”

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *