Seurakunnalle tuumattavaa

Kirkollisissa ilmoituksissa kerrotaan, että su 1.11. jumalanpalveluksen jälkeen on tuumaustalkoot luottamushenkilöille. Mitä mieltä, värtsiläiset, olette, voisimmeko tarjota valoaihetta tuumattavaksi. Se sopisi tilaisuuteen, jonka tarkoitus on tuumailla piispantarkastuksessa esille tulleista asioista, ja olihan piispantarkastuksen merkittävä osuus Värtsilän kirkossa. Ei varmaankaan sattumalta!

Tuumauksen aihe: Värtsilän kirkon valaistus kahdella led-valolla ja Leminrinteen hautausmaan keskusristin kolme valolyhtyä. Olen ymmärtänyt, että niiden käyttö lähes lopetetaan.Vain pyhäinpäivän ja joulunpyhien aikoina ne palavat. Päätös on merkittävä Värtsilän seurakunnan aikaisen käytännön muutos. Luottamushenkilöiden on syytä harkita asiaa uudelleen.

Kysymys ei ole taloudellinen. Nyky tekniikalla voidaan saada aikaan varsin halpaa valaistusta. Ledvalo ja ajastin tai hämäräkytkin. – Nyt on asennettu uusi valo seurakuntakodin portaiden päälle ja samalla valo palaa myös eteisessä. Se palaa yötä päivää! Ei siis säästöä. Silloin kun kaksi ledvaloa vielä paloivat kirkon etupihalla, valaistiin aivan turhaan myös kirkon takapiha. Ei silloinkaan säästöä.

Seurakunnan on syytä muistuttaa siitä, että kirkkorakennus seurakuntakotineen on tärkeä. Hautausmaan kolme valoa eivät ole hautausmaan valaistusta, vaan sen keskusristin valaistusta, varten. On arveltu, että ne houkuttelisivat luvattomaan liikkumiseen yöaikana. Tällainen on haettua perustelua. Niiden monien vuosien aikana, jolloin nuo valot ovat kertoneet Pyhästä Kolminaisuudesta ristin ympärillä, ei ole tapahtunut mitään ilkivaltaa. Monet ovat kuitenkin tiellä ohi kulkiessaan voineet nähdä, että haudoilla olevien kivien keskellä on sovituksen ja lunastuksen risti. Ehkä jollekin on alkanut korvissa soida tuttu virsi: ”Sun ristis olkoon ainoa tienviittaajani matkalla, ain aurinkona päivällä ja yönä kuuna, tähtenä… Se olkoon turva tuskissa, varustus vahva vaaroissa, maan päällä suurin iloni ja kuollessakin toivoni.” (virsi 79).

Valojen sammuttamista on perusteltu tuumailulla, että paikkojen valaisu on nyt linjassa Kirkkoniemen ja Tikkalan käytäntöjen kanssa. ”Miksi Värtsilä olisi tässä asiassa erityisasemassa?” ihmetellään. – Kysymys ei ole erityisasemasta, vaan hyvän ja taloudellisesti kohtuullisen perinteen säilyttämisestä. Ei kaikkea pidä tasapäistää. Elämä on rikasta ja moni-ilmeistä, jos sellainen sallitaan.

Olisi hyvä, jos tätä kommentoitaisiin. On turhauttavaa yksin paasata.

35 comments for “Seurakunnalle tuumattavaa

 1. Olen kyllä sitä mieltä että samalla linjalla Tikkala, Kirkkoniemi ja Värtsilä. Jos Valot Värtsilään niin sitten kaikkiin kirkkoihin ja hautuumaille
  Tuumaustuokioon ylipäänsaä sanoisin että tänä päivänä meillä sata kertaa suurempiakin haasteita kuin yhdet tai kahdet valot. Ja palaahan se sentään juhlapäivinä, jolloin paljon haudallakin käydään. Sitä paitsi kynttilän liekit kaunis valaistus myös keskusristille. Ristin pyhyys ei riipu valaistuksesta. Eikä kirkon merkitys valoista. Uskonliekki palaa aivan muualla kuin materiaaleissa.
  Tunnelmallista pyhäinpäivää.

 2. Mie oisin valojen kannalla. Aina talvisinkin tulee käytyä haudoilla
  ja kolkkoahan se on, kun ei valot pala. Kirkko taas on kylän
  tärkeitä paikkoja myös turisteille ja siksi valo saisi palaa.
  En kyllä tiedä sitä, olisivatko kustannukset liian suuret.

 3. Kustannuksista en tiedä, mutta joku valo saisi kyllä tuikkia Värtsilän raitilla, Ja kun tämä kirkkorakennus on ainoa (?) ns,julkinen rakennus alueella ,mielestäni siellä valojen pitää palaa! Ja tasa-arvohan ei saa tarkoittaa sitä, että ”kun minulla ei ole niin ei saa olla sinullakaan”.

 4. Lapinjärven Porlammilla 2 valonheitintä valaisee Hilda Käkikosken patsasta pimeällä.
  Pururadalla paloi valot hämäräkytkimellä syttyivät illalla, ja 9 jälkeen sammuivat ajastimella illalla. Yöllä eivät palaneet. Vanhanaikaiset lamput ja niitä oli paljon.
  Nyt eivät valot pala enää, ne tulivat tiensä päähän, pururadalla.

 5. Ledi valaistus on valotehokas ja vie varmasti vähemmän sähköä kuin halogeeni lamput.. mutta jäitä hattuun lajitoverit.

  Eräässä Isossa taloyhtiössä pääkaupunkiseudulla vaihdettin osoitevalolamput ledeiksi kun oli muutaman euron sähkönsäästö tiedossa. Sähköä ja rahaa säästyi kunnes satoi lunta tai pakkasen kuura peitti numeron näkyvistä. Osoitenumerothan pitää tuolla asutussa maailmassa näkyä joten ledilamppujen puhdistajat saavat työtä. Sillä palkkarahalla hehkulamppuja polttaisi koko kesän.

  Uskon että seurakunta käyttää asiantuntijoita apunaan tässäkin asiassa.

 6. Tasapäistääköhän ne Värsilän SRK :lta imasiks saaman metsäomaisuuden hakkuurahat nyt.
  Riittäsköhän niistä ees Vartsilän Kirkolle ja hautuumaille valoja.
  Ne nuo kirkon isännät opetteloo vasta mitä se tuo moraalinen vastuu tarkoittaneen.
  Myö Värtsilän lapset opittiin se jo alakoulussa aikanaan opettajina mm Vatanen ja Eronen

 7. Teuvo Vatanen oli minunkin opettaja. Taisi olla sotainvalidi. Hänellä oli toinen jalka puusta, siis puujalka.
  Se oli sitä aikaa.

 8. Kävin tuossa illalla kynttilöitä sytyttämässä Värtsilän hautausmaalla ja samalla tutkin ne ristillä olevat lamput. 8w led lamppuja ovat.Laskekaa kuka osaa paljonko niiden polttaminen maksaa? Saadaan jotain faktaa tähän hommaan.

 9. Ne nuo faktat on Kirkkovaltuuston tiedossa

 10. ”Omien valojen” kanssa menimme Pyhäinpäivänä
  Kaustajärven hautausmaalle. Kuinka kauniisti sinne tuodut
  lukuisat kynttilät valaisivatkaan kaustajärveläisten ja
  kenraalinkyläläisten viimeisiä leposijoja.

  Itse olin haikealla mielellä, sillä olin juuri saanut tiedon,
  että yhdeksänkymmentävuotias Katri, jonka kesäkoti
  on ollut vuosikymmeniä Kaustajärvellä, on siirtynyt Tuonpuoleisiin.
  Soitin hänelle keväällä ja kysyin haastattelusta Kaustakirjaamme.
  Katri sanoi iloisesti: ”Katsotaan sitten syksyllä mikä on tilanne.”
  Nämä jäivät viimeisiksi sanoiksemme.

  Nyt on siis syksy ja tilanne on tämä. Katrin valoisa muisto
  siivitti askeleitani kotimatkalla. Mökillä veimme muistelukynttilän
  tonttimme rajalla olevalle rautaristille. Ristiin on hakattu
  puolisoni isovanhempieni nimet joiden hauta jäi Vanhaan Värtsillään,
  mutta hautaristi tänne Suomen puolelle. Mietin, että he ovat
  tehneet elämäntyönsä öljylampun valossa, nyt heidän hautapaikastaan
  ei ole edes tarkkaa tietoa. Valaiskoon kynttilänvalo heidänkin
  muistoaan – ainakin muutaman kerran vuodessa.

 11. Ei taida valojen polttaminen Värtsilän hautaasmaan ristillä olla rahakysymys kun siellä on jo ledit,8W/kpl

  PKS sähkönsiirtomaksu 6.92 sent/kwh,kulutus PKS optimi sopimuksella 4.86 sent/kwh yht. 11.78 sent/kwh
  Tehon tarve 3X8W/h yhteensä siis 24W/h eli 0,024 kw/h.
  0,024kwhX11,78 sent on 0,28272 sent /h pyöristettynä 0,3 sent eli jos valoja poltetaan 10 h vuorokaudessa kustannus on 10 hX 0,3 sent siis 3 sent./pv

  10pv on 30 sent ja 30 pv on 90 sent

  Summa summarum:

  Jos valot palavat 10 tuntia päivässä tämä maksaa seurakuntalaisille noin1 euron kuukaudessa

  Seurakunnan matemaatikot oikaiskoon viheeni jos olen sellaisen tässä laskelmassa tehnyt.

 12. ”Seurakunnalle tuumattavaa” -kirjoitukseni on tuottanut tähän päivään mennessä 12 kommenttia, niinkuin oli Jeesuksella 12 opetuslasta. Into Värtsilän kirkon puolesta on romahtanut, jos vertaa sitä siihen keskusteluun, joka alkoi Eira Varosen kirjoituksesta 26.9.2013. Se kesti vuoden ja kaksi kuukautta ja tuotti 176 kommenttia. Luin ne kaikki, myöskin omani, joita kieltämättä oli aika paljon, ehkä liikaakin, ja ehkä juuri siitä syystä varsinkin värtsiläiset ovat kyllästyneet. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että Värtsilän kirkkoa on kohdeltu sen arvoa ja merkitystä vastaamattomalla tavalla, ja tämä näyttää jatkuvan. Aikanaan sitten historian kirjoittajat arvioivat toimenpiteiden viisauden ja – toimettomuuden syyt. Esimerkkinä ja ikäänkuin väliotsikkona valojen sammuttaminen kirkon pihasta.

  Olen edelleen varma siitä, ettei kysymys ole taloudellisista esteistä, vaan seurakunnan toiminnan kokonaissuunnittelusta ja tavoitteiden sisällöistä, enkä niissä kysymyksissä ole virkaurani aikana ollut mikään harrastelija, en palkkalaisena enkä monissa kirkon luottamustoimissa. Tämän huomioiden ilmoitan, että pelkään pahaa.

  Kiitän monia, monia entisiä värtsiläisiä ja Värtsilän ystäviä mukana olosta kirkkomme pelastamiseksi. Erityisesti olen kiinnittänyt huomiotani siihen, miten ”Papit made in Värtsilä” on levinnyt ympäri maata, enemmän kuin tänne Värtsilään! Vaan ei ole ollut myöskään Värtsilä-viirillä kysyntää! Kunta kuitenkin palautti kirkkotienviitan Via Karelian varrelle, kun se oli jonkin aikaa poissa, vaikka seurakunta oli lopettanut tiekirkkotoiminnan.

 13. Erkki Olen kanssasi samaa mieltä. Kysymys ei ole taloudellisista esteistä.Seurakunta pelaa aikaa, mm kyselemällä
  faktoja,jotka heillä on tiedossa ja löytyvät mm Kirkkovaltuuston tehtävistä. Esim henkilöstökulut ja kiinteistö asiat,sekä perustaa ja lakkauttaa seurakunnan virkoja.
  Varmistakaa,että kirkon korjaukseen kerätyt varat eivät mene tohmajärven SRK:lle mikäli SRK ei toteuta Värtsilän Kirkon korjausta nyt saaduista papintila metsärahoista.
  Pyytäjänä 800-900e lahjoittanut Värtsilän Kirkonkorjaukseen osallistunut
  Mieluimmin rahat Värtsilän vanhuksille jouluksi esim ruokaan.
  Arive Dertsi

 14. Lisää valaistusta Värtsilän kirkon ja hautausmaan valojen säilyttämisen puolesta: Klikkaa netissä: valaistus risti. Kun laskeudut ruudulla alaspäin, tulee vastaan: LED Valaistus Halvalla.

 15. Mihinkähän tulokseen Luottamusmiehet tulivat neuvonpidossa, sammuuko led- valot.
  Kirkon valaistus 2 led-valoa ja Leminrinteen keskusristi 3 led-valolyhtyä.
  Kuten laskelmat osoittavat kyse ie ole taloudellinen.
  Kovin on hiljaisia luottamusmiehiä edes Värtsilässä asuvat eivät kerro.
  Eli entinen käytäntö jatkuu.(salailu) päätöksistä.

 16. Tohmajärven seurakunnan kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunta on kokouksessaan 01.09.2015 tehnyt aiempana mainitun päätöksen koskien Värtsilän kirkon ja Leminrinteen valaistusta. Kyseiseen viisijäseniseen johtokuntaan ei kuulu yhtään värtsiläistä jäsentä. Päätös on kuitenkin valitettavasti juridisessa mielessä pätevä, koska viidestä jäsenestä kolme on ollut paikalla. Rimaa hipoen siis on menty, mutta kuitenkin.
  En malta olla kysymättä, kuka on väittänyt päätöksen perustuvan varsinaisesti taloudellisiin seikkoihin? Lisänähän se on tietenkin rikka rokassa tässäkin asiassa, mutta periaatteestahan nyt on puhtaasti kysymys. Asiahan voi toki tulla uuteen keskusteluun, mutta ehken tällä hetkellä on kirkkomme kohdalla tähdellisempääkin mietittävää.

  Ensimmäinen valtuustovuosi siirtyy pian historiaan. Kylillä ei ole kukaan hihasta nykinyt, mutta muutama puhelinsoitto ja sähköposti on tullut. Niissä on keskusteltu varsin asiallisesti, mutta myös selkeää provosointia ja hiillostamista on ollut kylläkin tarjolla tämän verkkolehden myötä. Jopa niin, että ehkä totuudenmukaisempaa olisi ajatella olevansa seurakunnan epäluottamushenkilö. Mikäpäs siinä, annetaan sanan säilän suihkia; mikä ei tapa se vahvistaa! En ryhdy kinastelemaan, mutta pyydän Peraa ja kumppaneita kertauksen vuoksi lukemaan mm. aiheeseen liittyviä kommenttejani seuraavista Värtsin jutuista:
  26.11.2014 Värtsilän kirkon kohtalo
  14.01. ja 21.01.2015 Viikon puheenaiheet, vko 3
  20.10 ja 21.10.2015 Viikon puheenaiheet, vko 43

  Miettikää myös, mitä teille oikeasti merkitsee Värtsilän kirkko ja yleensäkin seurakunta / seurakuntayhteys? Saako elämäänne johtaa ylimpänä auktoriteettina Raamattuun kirjoitettu Jumalan Pyhä Sana? Oliko teistä kukaan paikalla esim. viikko takaperin Pyhäinpäivän messussa Värtsilän kirkossa ja seuraavana päivänä sanajumalanpalveluksessa Kemien seurakuntatalolla? Voin kertoa, että molemmissa mainituissa jaettiin todellista elämän evästä!
  En kuulustele sillä, että pystyisin kenenkään uskoa mittaamaan, kun en pysty omaanikaan mittaamaan. Herättelen vain näillä kysymyksillä, koska meiltä jokaiselta tullaan kerran kysymään kuka oli Sinun Herrasi? Asia on ehdottoman tärkeä, koska se ja vain se määrää iankaikkisuutemme suunnan!

 17. Kiitos asiallisesta kirjoituksesta, Tuohon voi vastata vain aamen. Olen tarkoituksella nyt seurannut esim hautausmaiden valaistuksia. Kyllä ne kauneimmillaan on kynttilänvalossa. Ja ehkäpä ne valot ovat pieni juttu myös niillä ketkä niitä penäävät. Periaate sielläkin. Risti on turvana ja tienviittana ilman valojakin. Ja se virren kohta rististä..maan päällä suurin iloni ja kuollessani toivoni ei toivottavasti kellekään tuo esine, risti hautausmaalla. Tai ainakin on silloin usko esineellistä ja pinnallista. Eiköhän haudata ajatus ja siirrytä tärkeämpiin aiheisiin.
  Mukavaa tulevaa viikkoa, ristillä tai ilman ristiä.

 18. Kiitokset Jussille kun välität totuudenmukaista tietoa.
  Ja mielipiteeni noista valoista; Ristin arvo ei siitä muutu onko se valaistu vai ei. Luultavasti Golgatan ristikään ei ollut valaistu.

 19. MIKSI NE VALOT EI SAA PALAA???
  MIKÄ SIIHEN ON SYYNÄ???
  KUOLEVA KYLÄ!!!

 20. Siksipä juuri, kuoleva kylä ei valoja tarvitse. Valot palaa siellä missä ihmiset liikkuu eli kaupungit ja kylät valaistaan. Ja voihan sen oman ledilamput hankkia jos pimeällä tiellä kulkee.

 21. Näyttää nyt siltä, että Värtsilän kirkon ulkovalaistuksen ja Leminrinteen hautausmaan keskusristin valaistus on päätetty toteuttaa kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunnan päätöksellä.

  Seurakunnan päättäjien ja heidän tukijoidensa mieltä ei kiinnosta, että Värtsilän kirkkoa kannattaa pitää esillä ja että ristin valaiseminen kertoo (julistaa, saarnaa) siitä, mitä (ja miksi) ristillä kerran tapahtui. On typerää edes vihjailla siihen suuntaan, että valaisemisen varsinainen tarkoitus ei olisi valaista ristin SANOMAA. Ei ole kysymys vain ristin rautapinnan valaisemisesta. Luterilaisenkin kirkon olisi jo lopulta käsitettävä, ettei me olla vain kuuntelemassa, vaan myös näkemässä. Emme vain istumassa, vaan myös kävelemässä.

  Ristin valaiseminen on saarna, vaikka pappi ei olisi aidan sisäpuolella hautaansiunaamista toimittamassa. Tässä on kysymys aivan samasta asiasta kuin on siinä tavassa, että arkkua hautaan kannettaessa kulkueen edessä kannetaan ristiä. Sellaiseenkin mahdollisuuteen on Värtsilässä mahdollisuus. Liiterissä on kulkueristi – jos ei sitä ole kaatopaikalle heitetty.

  Hyvät Värtsin lukijat, tämä on minun viimeinen puheenvuoroni tästä aiheesta. Ehkä myös kaikesta, mikä liittyy rakkaaseen Värtsilään, synnyinpaikkaani, jonne – ikävä kyllä – erehdyin paluumuuttajana vuonna 1991 tulemaan. Minäkin lasken nyt rukkaset lonkalle.

 22. Mielestäni tämän(kään) asian vuoksi ei kenenkään meidän kannata laskea rukkasia lonkalle tai heittää niitä naulaan. Jos kirkon ja ristin valaiseminen olisi vain minusta kiinni, niin toteuttaisin sen mielihyvin. Ymmärrän mielestäni varsin hyvin Erkki L:n perustelut tähän asti vallinneelle käytännölle. Arvostan muutenkin henkilökohtaisesti erittäin paljon hänen työtään Värtsilän kirkkomiljöön ja seurakuntapiirin elävyyden säilyttämiseksi, joskaan en voi olla täysin ihmettelemättä aika ajoin pintaan pullahtanutta ehkä liiankin katkeruuden sävyttämää ja kiivasluontoista tapaa asioiden hoitamisessa.

  Niin tai näin, luovuttaa ei siis kannata. Erkin ja muidenkin Värtsilää koskevaan seurakuntatyöhön sitoutuneiden asiantuntemusta tarvitaan ehdottomasti jatkossakin mm. siitäkin syystä, että Tohmajärven seurakunnan kirkkoneuvosto perusti ja nimesi 27.10.2015 pitämässään kokouksessa Värtsilä-työryhmän. Mainitun ryhmän toimikausi alkoi 01.11.2015 ja sen määriteltynä tehtävänä on ”toimia Värtsilän alueella toiminta- ja idearyhmänä, jossa käsitellään seurakunnan toimintaan liittyviä asioita entisen Värtsilän seurakunnan alueella”. Ryhmällä on luonnollisesti aloite-, esitys- ja lausunto-oikeus kirkkoneuvostolle. Ainakaan näin ensi vaiheessaan ryhmällä ei ole käytössään erillistä talousarviota. Kerrottakoon vielä, että olen itse yksi tämän pienen kokoonpanon jäsenistä.

  Muistutan myös siitä, että yksityisillä seurakuntalaisilla on joko aivan yksinkin tai mieluummin tietysti useamman henkilön voimin mahdollisuus tehdä aloitteita. Tämä valaisua koskeva asia voisi esimerkiksi olla aivan hyvin sellainen. Kuinka käsittelyssä sitten kävisi, en lähde sen kummemmin arvailemaan; demokratian säännöillä kun kaikesta huolimatta yhteisessä päätöksenteossa pelataan. Ei siinä ole välttämättä kysymys sinänsä mistään ”mielen kiinnostuksesta”, vaan eri ihmiset vain näkevät ja kokevat asiat eri tavalla.

  Edelliseen liittyen vielä julkisesti eräs kysymys, johon toivon Sinun Erkki myös julkisesti vastaavan:
  Kun Värtsilän seurakunta tuomiokapitulin / kirkkohallituksen pakkopäätöksellä lakkautettiin ja pidettiin ensimmäiset yhdistyneen Tohmajärven srk-vaalit, olit myös itse ehdokkaana. Pääsit myös ”heittämällä” läpi muistaakseni vielä melko mukavalla äänimäärällä. Miksi homma jäi kuitenkin jo miltei alkutaipaleella kesken omaan eronpyyntöösi perustuen? Eikö siinä olisi ollut ns. tuhannen taalan paikka tuoda pöytään oma asiantuntemus ja neuvottelutaito, kun seurakuntalaisten tunnemyrskyjenkin sävyttämää hektistä aikaa kuitenkin elettiin?
  Lakkauttamis / yhdistymisneuvotteluissa Sinulla oli kuitenkin muistaakseni huomattavasti positiivisempi asenne tulevaa isäntää kohtaan kuin meillä päättäjillä!

 23. Jussille vilpitön kiitos asiallisesta kirjoituksesta! Värtsilä-työryhmä olisi alun perin jo pitänyt asettaa eikä hallinnollista toimikuntaa. Olen tähän osasyyllinen.

  Miksi jätin luottamustoimen yhteen kauteen, siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin se, että olin jo aika paljon antanut seurakunnalle, varsinkin Värtsilän. Tilaa pitää luovuttaa nuoremmille. Toiseksi, olin Jumalanpalvelus- ja musiikkitoimikunnan puheenjohtaja, mukavana jatkeena – niin kuvittelin – sille mitä olin tehnyt sillä sektorilla kirkon kolmella tasolla (kokonaiskirkko – hiippakunta – seurakunta). Mitä tapahtui? Emme koskaan päässeet itse asiaan: Me päätimme mm. kirkkoherran ja virallisen apulaisen prosentuaalisista osuuksista eri tehtävissä, esimerkiksi hautauksissa. Jne. Jonnin noutavaa hallinnollista byrokratiaa, joka tuli pöydälle seurakunnan toimivan johdon taholta. Aikaa ei jäänyt esimerkiksi keskustelulle messun kehittämisestä meneillään olevan ns. jumalanpalvelusuudistuksen periaatteilla. Asia unohtui, eikä minulla – silloin – ollut pontta käyttää luottamushenkilölle kuuluvaa oikeutta kutsua kokoon toisenlaisten esityslistojen äärelle. Tätä olen monena unettomana yönä katunut. Olisi jo silloin pitänyt kirjata ylös uudelleen ne syyt, miksi valot Värtsilän kirkon pihassa ja hautausmaan ristin ympärillä. Syythän ovat sellaisia, jotka nimenomaan kuuluvat jumalapalvelus- ja musiikkityön johtokunnalle paljon perustellummin kuin kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunnalle.

  Mutta nythän on Värtsilä-työryhmä. Ehkä sillä on mahdollisuuksia sytyttää Värtsilässä sekä valoja että toimintaa. Toivon niin.

 24. Kiitos Erkki vastauksestasi!
  Ei luovuteta vielä vaan pidetään kaikesta huolimatta lippu korkealla!

 25. Palautan parin vuoden takaisen jutun ja siihen kirjoitetut kommentit, kun satuin lukemaan päiväkirjamerkintöjäni. Niistä seuraa vat:

  6.10.1967. ”Eilen oli mikkelinpäivä. Tänään kaivettiin hautausmaahan sähkökaapelit ja asennettiin kolme valopistettä keskusristin ympärille Pyhän Kolminaisuuden kunniaksi.”

  10.11. ”Eilen sytytettiin kolmen lampun valo Leminrinteen hautausmaan keskusristille!”

  Voisiko seurakunta palauttaa kymmenen vuotta sitten sytytetyt valot? Myös kirkon pihassa? Niiden sammuttaminen toteutettiin Kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunnan aloitteesta. Kirkkoneuvoston toimenpidettä on perusteltu yhdenvertaisuusperiaatteella: kun ei ole muualla Tohmajärvellä moisia valoja, niin ei saa olla Värtsilässäkään. Mainittu periaate on käytössä ihmisten välisten suhteiden määrittelyssä, mutta ei sillä lailla kuin seurakunnan päättäjät sitä käyttävät.

  Seurakunnan pitäisi pikemminkin suosia erilaisuutta kuin panna kaikki samaan muottiin. Erilaisuus on rikkautta kokonaisuudessa. Sitäpaitsi noita valoja voidaan perustella teologisilla näkökohdilla. Ne ovat erityisvaloja. Ne näyttävät silmille samaa kuin papit saarnaavat. Niiden sammuuttaminen on vaientamista.

  Tehdään tähän kommenttien sarja adressiksi seurakunnan päättäjille. Nimi näkyviin. Se tallentuu pilviin ja on sieltä paperille tulostettavissa. Toimiiko kirkossamme seurakuntalaisten mielipiteen kunnioittaminen?

 26. Eipä tuosta mennytkään kuin tovi niin sama ralli taas alkaa.... sanoo:

  Taasko ne valot alkavat häiritä normielämää ?
  Eipä tuosta mennytkään kuin tovi niin sama ralli taas alkaa….

  Ei mitään rajaa itsekkyydellä ja kunnioituksen puutteella muita puutteenalaisia ihmisiä kohtaan
  Minä, minä, minä, minä, minä ja ensin tarpeineni tottakai!

  Ajatelkaapa että monella ihmisellä ei ole varaa tai mahdollisuutta edes
  kotona saada sähkövaloja arjen pimeiksi tunneiksi.

  Meillä on varaa valittaa ettei saada valaistuksi pilkkopimeää paikkaa ulkona, jossa
  ei edes ole kukaan siitä hyötymässä kuin satunnaisesti ja ruuhkahan ei ole kova sillä
  paikalla,

  Hävetkää , eikö ole vakavampia puutteita itse kunkin elämässä ?
  Jos tuo on se suurin niin kesä jatkuu ja valoja ei tarvita pitkään aikaan.
  Nauttikaa nyt siitä luonnon valosta.

 27. Kyllä on hävytöntä kirjoittelua tältä nimerkkitehtailijalta.
  Asia kuin asia, aihe kuin aihe, niin kaiken kehtaa vääntää asiattomaksi.
  Ihmettelen suuresti, kuinka aikuinen mies ilkeää tökkiä ja rääpiä.
  Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin OLE HILJAA!

 28. nimimerkin ”Eipä tuosta mennytkään kuin tovi niin sama ralli taas alkaa….” kommentti on todellakin epäasiallinen!

  Viittaukset minä, minä.. menevät ns. rajan yli.

  Eihän Lintunen itselleen mitään ole pyytänyt!

  Hävetä saisi ko. kirjoittaja itse!

  Eikä asiayhteyksiä pidä rinnastaa ns. varallisuuteen, ns. köyhyyteen tai muiden puutteisiin. Ihme ettei maailmanrauhaa siteerannut myös ko. yhteyteen… =)

  Mitenkä meni .. omasta mielestään tuo.. ? Tekisi mieli poistaa moinen kommentti suoraan…

  Jätän naurettavaksi.. ja nautitaan kesästä ja kesän valosta!

 29. Tänä aamuna radion aamuhartaus rohkaisi minua jatkamaan tästä aiheesta. Toimittaja Kaisa Raittilan kolmas selviytyjä on kirkko. Kirkko joka ei sammuta valoja, ei myöskään kirkkorakennuksen seinien edestä eikä ristin ympäriltä haurtausmaalla. SE kirkko tekee kaiken mahdollisen, jotta Raamatusta löytyvä sanoma kuuluisi ja NÄKYISI. Ks. Johanneksen evankkeliumin 1. luku jakeet 1-5 ja 14.Ja vielä Joh.8:12-20 ja Joh.9:5.ja Joh.12:35-36 – Apostoli kuvailee valon käsitteellä kristityn elämää: Kirje efesolaisille 5:6-20.

  Ajaessani pimeällä Värtsilän kirkon ja Leminrinteen hautausmaan ohi palautan mieleeni apostolin sanat Kristuksesta: ”Hän on kukistanut kuoleman ja tuonut valoon elämän ja katoamattomuuden lähettämällä maailmaan evankeliumin.” 2 Tim.1:10. Tätä sanomaa kirkko julistaa valoilla kirkon pihalla ja hautausmaan ristillä eikä vain saarnatuolista. Myös evankelisen kirkkomme Tohmajärven seurakunta???

  Led-valot eivät maksa paljon eikä niiden sanoman kertomisesta tarvitse maksaa matkakorvausta. Kolehdiksi voi sitten valita vaikkapa yhteisvastuukeräyksen järjellisen jumalanpalveluksen saralla. Room.12:1-2. Kannattaa lukea ,myös jakeet 3-21.

  Voisiko joku jolla on taitoa laittaa tähän kuultavaksi e.m. aamuhartauden? Kuuntelisin sen uudestaan, kaksikin kertaa.

 30. Masa Niemi ,eliPätkä Sanoi aikanaan että asiahan ei minulle kuulu,mutta kuka hoitaa lapset.Luin pitkät kommentit asiastanne.Tulin samaan tulokseen että kaikki Suomalaiset ovat samanlaisia,niin siellä kuin täälläkin.Kuuluin vuosia suomalaiseen helluntai seurakuntaan,siellä seurakunnan kokouksessa kiisteltiin kuukausia asiasta Että hommataanko papille oma postilaatikko pappilaan, vai joutaahan se kävelemään kaupoilta hakemaan postinsa.Ainakin evankeliumin työssä on tärkeää tällainen kinastelu,Vihollinen nauraa kirkon orsilla teidän touhuille.Siitä rististä,useina aamuina läksin ennen 5 ajamaan kolmen sadan kilometrin matkaa vuorille,marketille.Sumua tiellä ja joskus vain pimeää.Mutta odotin noin puolessa matkassa olevaa kirkkoa,siellä oli valaistu risti tien varressa,valo oli punainen,se näkyi kauaksi.Minulle tuli aina hyvämieli kun sen näinTiesin olevani oikealla tiellä.Hyvää kesän jatkoa.Reino

 31. Olet oikeassa Kalevi,ei asiat selviä kiistelemällä.Haluan kertoa kuitenkin ajasta,jolloin meidän rakas kirkkomme oli käytössä,sinne kokoontui kansaa kuulemaan Jumalan sanaa,jota Leino Hassinen julisti.Kävimme yhdessä salo mökeissä pitämässä seuroja.Yhdessä mökissä ei ollut valoja liikaa, yksi öljylamppu oli Leinon pöydällä, ja minulla oli kynttilä matkaharmoonin päällä.Tupa oli täynnä sakkia, silmiä kiilui joka nurkasta,kansalla oli sanan nälkä,ei siellä messuja pidetty,oikeata Jumalan sanaa julistettiin kansalle.Leino ilmoitti joulun jälkeen kerätyn kolehdin,en muista summaa enää mutta sen muistan että hän sanoi kolehdissa olleen turkin napin.Jeesus puhui vertauksessa kuinka rikas pani liiastaan ja köyhä leski laittoi vain kaksi ropoa.Oliko tämä napin laittaja vielä autuaampi kuin leski vaimo .Kun käyttäännymme niinkuin Jumalaa ei olisikaan, ja varsikaan Jumala ei näe huonosti valaistussa kirkossa mitä me teemmeJokainen meidän tekomme on kirjattu kirjaan ,ja sinut tuomitaan sen mukaan mitä kirjaan on kijoitettu.Tässä ei auta oletko kirkkovaltuuston johtaja ,tai jäsen näissä yrityksissä joiden pää tehtävä on saada näyttää kaikille kuinka meillä on valta sulkea kirkonkonkin ovet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *