Viikonloppuna vietetään Värtsiläpäiviä!

Tuleva viikonloppu on heinäkuun toiseksi viimeinen viikonloppu – jo perinteeksi muodostunut Värtsiläpäivien ajankohta. Tämän kesän pitäjäjuhlien ohjelmaan etsimme ”dokumentteja” 40 vuoden takaisista ensimmäisistä Värtsiläpäivistä. Kiitos kaikille valokuva-albumeja, leikekirjoja sekä muistilokeroita kaivelleille! Tänä kesänä ohjelmassa onkin siis ”muistoja” 40 vuoden takaisista, ensimmäisistä Värtsiläpäivistä ja tietenkin tämän päivän pitäjäjuhlaa.

Värtsiläpäivät 2014. (Kuva: Värtsin kuva-arkisto)

Perjantaina 17.7. aloitetaan pyöräilyllä. ”Tour de Värtsilä”-pyöräretken voi ajella viimekesäiseen tapaan Kylätalolta Patsolan mäelle (mehua tarjolla) ja takaisin kylälle sekä Niiralaan saakka, jossa myös mehutarjoilu. Jos haluat maastopyöräilyä voit jatkaa n. 8 km pitkälle maasto-osuudelle. Kesäteatterissa esitetään ”Rikkautta, rakkautta riittämiin”. Karaokea on tarjolla Hotelli Joessa ja illan päätteeksi voit lähteä yölintukävelylle Kylätalolta Hopeakallion lintutornin suuntaan. Oppaana toimii linnuista varmaankin kaiken tietävä Hannu Kivivuori.

Lauantaina 18.7. tapahtuu monenlaista Kylätalon ja piha-alueen tuntumassa.
Avajaisissa nostetaan lippu salkoon ja lasketaan kukkalaitteet Arppen patsaalle. Avajaispuheen pitää Vuoden 2014 Takoja Erkki Lintunen.
Aamusta avautuvan markkinatorin lisäksi päivän aikana on erilaisia toimintanäytöksiä; Purmosen Päivi Väre-pilkistä tarjoaa jigi-ja täkyraksikoulutusta, Palohaka esittää näyttävän pelastusnäytöksen, Tullin huumekoira lienee paikalla ja esittää omaa osaamistaan sekä paikalliset, taitavat judokat esittelevät lajia ja sen liikkeitä.
Taikuri Alfrendo esiintyy Kesäteatterilla kaksi kertaa, klo 11 sekä klo 13. Luvassa lienee upeita taikatemppuja sekä ilmapallojen puhaltelua ja taivuttelua erilaisiin muotoihin.
Tikan perheen miehet ovat luvanneet tarjota moottoriveneajelua Jänisjoella, mahdollisesti kirkkoveneellä. Rajavartiolaitos tarjoaa mahdollisuuden lähteä kävellen valtakunnan rajalle. Varaa kävelyretkelle sopivat kengät ja mahdollisesti juomaa mukaan. Jos tulee tämä lauantaiksi tilattu auringonpaisteinen päivä.
Puolen päivän jälkeen julkistetaan Värtsilän viiri nostamalla se salkoon ensimmäisen kerran. Tämän jälkeen jokainen voi hankkia viirin (Kotiseutuyhdistykseltä) ja nostaa salkoon Hemppa Turusen suunnitteleman komean Värtsilä-viirin. Juhlallisuuksia luvassa!
Erilaisia näyttelyitä on Kylätalolla. Otto Rummukaisen elämästä ja tuotannosta kertovassa näyttelyssä on esillä Otolle ja hänen kirjoittamisuralle tärkeitä esineitä kirjoituskoneesta polkupyörään! Kylätalon yläkerrassa on näytteillä vanhoja karttoja sekä Värtsiläpäivät 40 vuotta – valokuvanäyttely. Värtsiläpäivistä on lisäksi lehtileikkeitä vuosien varrelta.
Perinnepeli kyykkä on esittelyssä ja haasteottelukin luvassa Värtsilän Kisan toimiessa haastajana. Myös lapsille on varattu kyykkään omat pelivälineet. Kesäteatterissa selviää taas rikkauden ja rakkauden kuviot.
40 vuoden takaisesta ohjelmasta on poimittu saunomismahdollisuus, joka toteutuu nyt Hotelli Joessa. Varaudu saunomiseen muutaman euron (5 €) pyyhemaksulla.
Ehtookellot soivat kirkolla klo 18 ja pieni laulutuokio järjestetään.
Illan päätteeksi tanssitaan Navetan vintillä. Musiikista vastaa Teo Turunen, Kuisma Lipponen sekä Kari Tolvanen (liput 10 €). Iltaa voit jatkaa vielä Hotelli Joessa.

Sunnuntaina 19.7.
Sunnuntaina aamuvirkut lähtevät Kylätalolta bussimatkalle Venäjän Värtsilään. Kirkossa järjestetään Messu, johon kaikki ”Papit made in Värtsilä”- papit ovat lupautuneet osallistumaan. Myös em. kirjaa on myynnissä kirkolla. Saisikohan kirjaan kaikkien pappien nimikirjoitukset?
Kesäteatteriesitys on iltapäivällä ja 40. Värtsiläpäivät päättyvät illalla Ninni Poijärven konserttiin Värtsilän kirkossa.

Tarkempi ohjelman aikataulu löytyy mm. Pitäjäyhdistyksen sivuilta, vartsila.fi

Tervetuloa Värtsilä-päiville!

Teksti: Värtsilän Pitäjäyhdistys ry, Vuokko Väänänen

3 comments for “Viikonloppuna vietetään Värtsiläpäiviä!

  1. Tähän asti Värtsiläpäivillä kaikki hyvin.. Venäjän puolella satoi kovasti mutta rajan tällä puolella oli hieno sää ja pyöräilijät kirmasi matkaan. Kärkijoukko keulilla Ehdin näkemään osan pyöräilijöistä.

    Navetan vintti oli melkein täysi teatteri yleisöä. On se niin hieno juttu kun jotkut jaksavat touhuta meille muille viihdykettä.

    Hotelli Joessa saatiin viihdyttää itseämme ja kenties toisiakin karaoken kiemuroissa

  2. Värtsilä-päivien juttua ja kuvia tulossa. Mutta jos joku ehtii laittakaa vaan toimitukseen Värtsilä-päivien tunnelmakuvia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *