Aikamiehet

Aikamiehet aikamiehen iässä /
Iltatuulen viestistä Miljoonaan ruusuun/
Levytyksiä 50:ltä vuodelta

Estradilla Lauluyhtye Aikamiehet, Valitut Palat

Kun Aikamiehet levytti Musta Rudolf/Iltatuulen viesti – koosteen, oli vastaanotto kylmäkiskoista. Oli nimittäin totuttu odottamaan kuoroilta enemmänkin arvokasta materiaalia ja hengellistä musiikkia. Mutta radio-ohjelma ”Lista” nosti Aikamiehet kovaan kurssiin ja levyä myytiin määriä, johon singlelevyt ovat päässeet vain harvoin. Iltatuulen viesti – laulu pysyi listalla kokonaiset 92 viikkoa.

Kuuntelin laulukoostetta mielenkiinnolla. 50 vuoden aikana kuorolta on ilmestynyt levy jos toinenkin ja usein miehet laulavat rakkaudesta. Nuotiolla tuijotetaan hehkuvaan hiileen ja rantakoivun alla säkenöivät tyttöjen silmät kuin tähdet. Myös merimiesromntiikka on lähellä kuoron sydäntä.

Mukaan mahtuu iskelmätähtien kanssa tehtyjä lauluja. Dannyn taustakuoronakin Aikamiehet esiintyi ja levytyksiin kuuluu myös Junnu Vainion klassikoita ja Georg Otsin tunnetuksi tekemiä kappaleita sekä sota-ajan lauluja.

Kooste on kavalkadi Aikamiestan 50-vuotiselta taipaleelta ja sellaisena merkittävä. Joskus tietysti tuntuu siltä, että materiaali on hivenen naiivia. Mutta niinpä se lienee, että iskelmien aiheet ovat lueteltavissa yhden käden sormilla. Suurin ja suomalaista sielua koskettava aihe on tietysti rakkaus ja eron haikeus. Toisaalta luonnon helmassa vietetyt hellät hetket jäävät parhaiten mieleen.On vielä sankaritarinoita, joista kokoelmassakin on esim. Rosvo Roope- mukaelma, jossa Roopen poika kertoo oman ja vähemmän mairittelevan totuuden isästään.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *