Hetki elämää

Hetki elämää, Valitut palatUusi iskelmä kertoo elämästä
Hentoja kuiskauksia suuria tunteita
Kauniita rakkauslauluja

Hetki elämää, Valitut palat

Joskus vanha jäärä joutuu toteamaan, että nykyiskelmä ajaa monella rintamalla ohi vanhoista rillumarei-ajan tekeleistä. Niinpä Hectorin lauluissa on syvää tunnetta ja naisesta hän laulaa kuin madonnasta, jos toisaalta maalailee myös paholaista esille. Yhtä kaikki, nainen on hienovireinen ja rakastettava, panee miehen pään sekaisin, niinkuin ennenvanhaan savotan Santra.

Itseäni viehätti tässä viiden cd:n koosteessa lauluntekijöiden rehellisyys, kun he puhuvat elämästä. Poissa on karrikointi, joka kuului niihin 50-luvun tekeleisiin. Nyt halutaan ymmärtää pieniä tunteen virtoja, joista kasvaa suuria asioita, rakkautta tai rakkaudettomuutta. Juice Leskien on kiteyttänyt asian seuraavalla tavalla: ”Laulussa on kolme aihepiiriä, ihmisen suhde toiseen ihmiseen, suhde yhteiskuntaan ja suhde Jumalaan”.

Jos haluaisi vielä etsiä ulottuvuuksia tämän kokoelman lauluista, niin niissä puhutaan löytämisestä, menettämisestä, kaipauksesta, toivosta, täyttymyksestä ja surusta. Ihmisyyden perustuntoja etsivät Olavi Virran aikalaisetkin. Nyt homma on muuttunut. Kitarat, bassot ja syntetisaattorit jauhavat kuitenkin samaa elämän karttaa.

Ihmisääni on tietysti tärkein osa iskelmän kokonaisuudesta. Nykyiskelmä on etääntynyt vanhoista tangoista ja tunteen palosta ja pyrkii enemmän analyysiin, joka haastaa myös kuuntelijan.
Kuuntelin kokoelmaa tietylla hartaudella. Anna Puut, Aki Sirkesalot, Laura Närhet ja Egotripit vaihtuvat kuuntelun myötä Rauli Baddingiin, Maaritiin, Loiriin ja Carolaan vain muutamia mainitakseni. Kokemus oli koskettava ja myös viihdyttävä.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *