Pilkkipajassa

Kukapa olisi uskonut, että Päivistä, jonka nimi löytyy usein talvisten pilkkikilpailujen tuloslistan alkupäästä tulee ihan oikea pilkkiseppä. Niin kuitenkin on käynyt ja nyt Peijonniemen entisellä koululla valmistuu Pohjois-Karjalan suosituimpia talviongintavieheitä Väre-pilkkejä.

Kesäkuun alkupuolen päivänä Päivi Purmonen istuu juotinkolvi kädessään tinaamassa mormuskoja ja hypähtää siitä välillä myymälän puolelle palvelemaan ostoksille tulleita asiakkaita.

Tässä valmistuu mormuskoita.

Tässä valmistuu mormuskoita.

Päivin asiakkaat saavat asiantuntevaa ja yksilöllistä palvelua.  Monet ovat tulleet tutuiksi kalastustapahtumissa.

Päivin asiakkaat saavat asiantuntevaa ja yksilöllistä palvelua. Monet ovat tulleet tutuiksi kalastustapahtumissa.

Mitä mahtaa intohimoinen pilkkijä tehdä kesällä, kun ei pääse pilkille? Päivillä on vastaus heti valmiina. Hän sanoo valmistavansa ennakkotilauksia seuraavalle talvelle.

Tässä niitä on. Pohjoi-Karjalan suosituimpia Väre-pilkkejä. Menekkiväri on kupari ja punainen.

Tässä niitä on. Pohjoi-Karjalan suosituimpia Väre-pilkkejä. Menekkiväri on kupari ja punainen.Väre-pilkkejä on kolme eri kokoa.

Näppärästi  Päivi opastaa asiakasta liukupilkin käyttöön.

Näppärästi Päivi opastaa asiakasta liukupilkin käyttöön.

Vetoustelussa käytettävän täkyraksin osatajakin saa opasatusta raksin käyttöön.

Vetoustelussa käytettävän täkyraksin osatajakin saa opasatusta raksin käyttöön.

Päivin pajan tuotannossa on kahdeksan erilaista pilkkimallia, mormuskoja, pilkkikukkaroita, pilkkivapoja, styroksisia täkyrasioita, ja täkyrakseja. Aivan uusina tuotteina on erityisesti lapsille suunniteltu pilkkivapa ja täkyraksisinko.

Uutuustuote on singon muotoinen kotelo täkyraksien kuljetukseen ja varastointiin.

Uutuustuote on singon muotoinen kotelo täkyraksien kuljetukseen ja varastointiin.

Osan tuotteista Päivi valmistaa alusta pitäen itse. Myytävänä on myös muiden valmistamia kalastustarvikkeita ja osittain alihankintana teetettyjä tuotteita.

Värikoukkuja voi käyttää kesäonginnassakin.

Värikoukkuja voi käyttää kesäonginnassakin.

Vain oikein innokkaalle kalastajalle saattaa käydä kuin Päiville. Kalaan pitää päästä ja se on kuin mikä tahansa himo, jostakin Kenraalinkylän lampien rannaltako lie tarttunut. Sitten sitä haluaa tehdä itse kalastusvälineitä omaan tarpeeseen ja kavereille niin kuin monet muutkin tekevät. Kun Päiville tuli tilaisuus ryhtyä tekemään itse kalastustarvikkeita, tässä tapauksessa erityisesti pilkkejä, tarttui Päivi mahdollisuuteen, osti Väre-pilkin liiketoiminnan Martti Korhoselta ja perusti pilkkipajan ja myymälän Peijoniemen koululle. Korhonen opasti ja kursitti alkuun ja niin tulivat tutuksi tarvittavat hankinnat ja työvälineet, kuin myös peltien stanssaukset ja muotoilut, tina- ja hopeajuotokset, maalaukset, täkyrasiamuotit ja niiden valmistus. Tekemistä riittää.

Styroksia käsitellää erillisessä huonetilassa. Tässä esillä täkyrasioiden muotteja.

Styroksia käsitellään erillisessä huonetilassa. Tässä esillä täkyrasioiden muotteja.

Alakerran pajanurkkauksessa  tehdään vaativammat hopeajuotokset. Tällä kertaa juotin on esillä vain rekvisiittana.  Meneillään olevat työt olivat toisaalla.

Alakerran pajanurkkauksessa tehdään vaativammat hopeajuotokset. Tällä kertaa kaasujuotin on esillä vain rekvisiittana. Meneillään olevat työt olivat toisaalla.

Kesän aikana Päivi kartuttaa varastoa tulevan talven varalle ja myy liikkeestään kesäkalastuksen välineitä. Tarpeen mukaan opastaa vaikkapa täkyraksin käyttöä kädestä pitäen. Joillekin kalastajille tehdään yksilöllisiä uniikkeja tilaustuotteita. Kesän aikana järjestetään asiakkaille uistelumatkoja Saimaan vesistöön Heinonniemelle sekä myös Puruvedelle ja Pyhäjärvelle. Verkkokauppa toimii ja Päivi nähdään Värtsiläpäivilläkin esittelemässä täkyraksin käyttöä.

Kireitä siimoja!

Teksti ja kuvat: Seppo Pusa

11 comments for “Pilkkipajassa

  1. Toivotan vain menestystä Päiville ja mikä olisi, ettei menestyisi onhan hän itse mitä mainioin tuote-esittelijä käydessään pilkikilpailuissa.

  2. Muutaman kerran tuli asioitua Väre-pilkissä
    silloin kun se oli Korhosen omistuksessa
    Rantakylässä.

    Pari kertaa olen tapautunut tähän ”Päivin pajaankin”,
    mutta kummallakaan kerralla liike ei ole sattunut olemaan
    auki. Ehkä kolmas kerta toden sanoo….

    Menestystä tietenkin toivoisi yrittäjälle!

  3. Tohmajärveläisestä kaupasta ostamallamme ruskeasävyisellä
    uistimella sain 90- luvun loppupuolella Jänisjärvestä elämäni
    suurimmat kalat: Kuha painoi 4.400 kg ja hauki 7.700 kg.

    Kuha iski kiinni elokuun alkupuolella ison Jänisjärven puolelta,
    aivan läheltä suvulle kuuluneita entisiä rantoja. Hauki tuli
    vanhaan virveliin Selkäsaarien läheltä. Oli äidin syntymäpäivä.

  4. Näinhän siinä sitten kävi. Kun kävin jututtamassa Päiviä tuota juttua tehdessäni ostin samalla muutaman sellaisen vieheen, jota en ollut aikaisemmin käyttänyt ja menin heti samana iltana kokeilemaan siimojen kireyttä. En kerinnyt soutaa viittä minuuttia kauemmin kun jo vapa jo notkahti pahanlaisesti. Ja tässä tulos, noin kahdeksan kiloa.

    Ja nyt sitten kysytte, että millaisella pelillä tuommoisia saa. Virvelin siiman päässä oli noin 15 sentin mittainen punainen jigi. Päivi niitä myy.

  5. Kelpaa tuota esitellä noin jutun teon tueksi, että ottavia vieheitä sieltä Päivin pajalta lähtee kalastajille. Oliko Värepilkki tulossa Värtsiläpäiville tuotteitaan esittelemään. Voisi vaikka tulla tärppejäkin ja kalastusta harrastaville ystäville mitä mainioin lahja ja vihje hyötyliikunnan kohteeksi.

  6. Päivi on lupautunut Värtsilä-päivillä lauantaina esittelemään Väre-pilkkituotteita sekä pitämään Jigi- ja Täkyraksi-opetusta. Tervetuloa kaikki kalastamisesta kiinnostuneet ja miksipä ei muutkin tutustumaan Päivin ”kalastusoppeihin”!

  7. No huh huh.Ota Päivi niitä täkyjäsi riittävästi myytäviksi mukaan.

  8. Onpa iso jytky Sepolla käsissä! Pitää kyllä käydä Päiviä moikkaamassa. Mene ja tiedä, vaikka Kaustajärvenkin vonkaleet iskevät kiinni.

  9. Melkoinen vonkale. Ja onhan kalakin komea! Sekö tuo Päivin uistin tietää napata aina järven suurimpaan kalaan. Mainiota!

  10. Kalastus on taidetta vieheen muodossa ja ranneliike on ratkaiseva. Ei Antti anna ahvenia eikä Pekka pieniä kaloja, jos ei näitä saa houkuteltua ottamaan. Päivi ihailen rohkeuttasi kädentaitajana esiin tulemalla. Kädentaitajaa tarvitaan. Kaikki mitä näkyy ihmisen tekemänä ympärillä on kädentekijän tekemää ei ne ole vale ammattilaisen luomia.

  11. Kiitos ihanista kommenteista ja Sepolle kiitos hyvästä jutusta ja kuvista.
    Olen Värtsilä-päivillä oppia antamassa ja otan vieheitä mukaan. Opetan kuinka kalastetaan jigillä ja täkyraksilla. Otan ottivehkeitä mukaan ja lisäähän niitä saa sitten myymälästä.
    Nähdään lauantaina Värtsilä-päivillä, sunnuntaina lähden itsekin kalaan:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *