Kyläasiamiehet Värtsilässä

Valtakunnan kyläasiamiehet kokoustivat tällä kertaa Tohmajärvellä vuotuisessa tapaamisessaan 9. -10. kesäkuuta 2015. Tuomo Eronen Pohjois-Karjalan kylien edusmiehenä toimi paikallisena isäntänä ja oppaana.

Vierailulla olivat edustettuina Hämeen Kylät ry, Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry, Keskipohjalaiset Kylät ry, Satakylät ry, Kymenlaakson Kylät ry, Itä-Uudenmaan Kylät ry/SILMU ry, Pirkan Kylät ry, Pohjois-Savon Kylät ry, Lappilaiset Kylät ry, Uudenmaan Kylät ry, Keski-Suomen Kylät ry, Varsinais-Suomen Kylät ry, Pohjois-Karjalan Kylät ry, Järvi-Suomen kylät ry, Kainuun Kylät ry, ja Suomen kylätoiminta ry.

Ennen Värtsilään tuloaan kyläasiamiehet olivat jo tutustuneet Kiteellä Potoskavaarassa Kyläparin toimintaan sekä Kaurilan kylätaloon ja kylän toimintaan. Värtsilässä tämä kuudentoista kyläasiamiehen joukko majoittui Hotelli Jokeen.

Pieni joukko vieraita oli jo hyvissä ajoin ennen sovittua aikaa odottelemassa Hotelli Joen ulkopuolella illan ohjelmaa.

Pieni joukko vieraita oli jo hyvissä ajoin ennen sovittua aikaa odottelemassa Hotelli Joen ulkopuolella illan ohjelmaa.

Ensimmäisen vierailupäivän illan ohjelmassa oli Värtsilän kylätoiminnan  esittely.
Pitäjäyhdistyksen puheenjohtaja, kyläpäällikkö Matti Jaatinen kertoi vieraille Värtsilän yhdistysten toiminnasta ja erityisesti Pitäjäyhdistyksestä, joka toimii Värtsilässä paikallisten yhdistysten kokoavana voimana.

Matti Jaatinen (vasemmalla) kertomassa kyläasiamiehille Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toiminnasta. Taustalla Arppenpihaa ja Värtsilän kylätalo.

Matti Jaatinen (vasemmalla) kertomassa kyläasiamiehille Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toiminnasta. Taustalla Arppenpihaa ja Värtsilän kylätalo.

Pitäjäyhdistyksen toimita keskittyy Värtsilän kylätalon ylläpitämiseen ja työllistämistehtäviin. Kylätalon yhteydessä toimii kirpputori ja kylätalon pihapiirissä Arppenpihan alueella toimii myös kierrätystori ja kesäteatteri.

Pitäjäyhdistyksen merkittävintä toimintaa on pitkäaikaistyöttömien työllistäminen. Matti Jaatinen kertoi pitäjäyhdistyksen työllistävän yhteensä 19 työtöntä, joista palkkatuella on työssä kymmenen henkilöä, kuusi työtöntä on kuntouttavassa työtoiminnassa ja kolme on työkokeilussa. Lisäksi Värtsilän eri yhdistykset työllistävät kesäaikana Pitäjäyhdistyksen kautta yksitoista nuorta työntekijää. Työllistämistoiminnalla Pitäjäyhdistys on saanut näkyvyyttä ja hyväksyntää. Työntekijöistä osa on kylätalolla ja kierrätyskeskussessa, osa on maalaamassa kunnan rivitaloa. On pyritty myös auttamaan yksin asuvia vanhuksia erilaisissa tehtävissä. Kyläasiamiehiä kiinnostivat monet yksityiskohdat työllistämistoimien hoidosta ja esimerksi se miten palkanmaksu hoidetaan. Myös maahanmuuttajien asiat ja yhteydenpito rajan taakse Venäjälle kiinnostivat kuulijoita.

Matti Jaatinen kertoi myös Värtsilän tapahtumista mm. Värtsiläpäivistä, Rajan Rysäyksestä ja Joulu alkaa rajalta tapahtumasta. Jaatinen painotti yhteistyön merkitystä tapahtumien järjestelyssä. Esille tuli mm. Tohmajärven Potsipäivien järjestelyt. Mikä on potsi? kysyttiin. Ja sekin tuli selvitetyksi. Kun kyläasiamiehiä oli eri puolelta Suomea, tarvittiin välillä sanaselitystäkin.

Jokainen vieras sai käteensä nettilehti Värtsin paperiversion.

Jokainen vieras sai käteensä nettilehti Värtsin paperiversion.

Nettilehti Värtsiä luettiin illan hämyssä.

Värtsiä luettiin illan hämyssä.

Vierailevia kyläasiamiehiä kehotettiin tutustumaan myös nettilehti Värtsiin ja kukin sai käteensä Värtsin paperiversion.

Kyläasiamiehet tutustuivat myös kesäteatterin tällä kertaa tyhjiin tiloihin,

Matin johdolla käytiin myös kesäteatterin tällä kertaa tyhjässä ”salissa”,

Kylätoiminnan esittelyn jälkeen Tuomo Eronen johdatteli kyläasiamiesten joukon öiseen luontoon tutustumaan yön lintuihin.

Tuomo kokoaa joukkoa öiselle linturetkelle.

Tuomo kokoaa joukkoa öiselle linturetkelle.

Teksti ja kuvat: Seppo Pusa

2 comments for “Kyläasiamiehet Värtsilässä

  1. Hienoa!!! Kolmannen sektorin merkitys suomalaisessa yhteiselossa on nousemassa yhä enemmän tietoisuuteen. Tämän huomaa Sepon raportista. Saman koin myös 10.6.15 Joensuussa seminaarissa ”Miun yhistys nyt ja huomenna”. Kerroin Värtsilän touhuista ja palautteesta v oi päätellä, että meillä on paljon sellaista, mistä voidaan ottaa mallia muuallakin.

    Seminaarin jälkeen olin mukana myös Värtsilän Nuorisoseuran vuosikokouksessa. Suomen vanhimpiin nuorisoseuroihin kuuluva yhdistys toimii mallikkaasti. Erityisesti sen teatteritoiminta on esimerkillistä. Kuuntelin vuoden 2014 toimintakertomusta ihmetellen. Puuhaihmisille korkea hatunnosto!!!

    Monta asiaa on työn kohteina eri yhdistyksissä. Yksi seikka kaipaisi huomiota: yhdistysten välillä voisi olla nykyistä enemmän yhteistyötä. Monikin tapahtuma ja tilaisuus voisi olla helpommin toteutettavissa, jos niitä puuhattaisiin yhteistyönä. Mehän olemme jäseninä ja osallistujina itse kukin monessa mukana. Miksei sitten joskus voitaisi pitää myös ”nyyttikestejä”?
    – Esimerkiksi ”Kakarakekkerit” Arppen pihassa, järjestäjinä työryhmä, johon kuuluu edustajia MLL:n Värtsilän yhdistyksestä, Värtsin Takojista, Värtsilän Nuorisoseurasta, seurakunnan päiväkerhoista, Värtsilän ala-asteelta jne.

  2. Jatkan edellä olevaa. Värtsilä-viiri on myynnissä. Otan vastaan varauksia. Puh. 050-3224727 tai tiellä tavattaessa. Viiri nostetaan virallisesti salkoon Värtsiläpäivillä heinäkuussa, minkä jälkeen värtsilähenki voi liehua ilmassa kaikissa kylissämme. Hinta on 75 euroa. Jos haluat markkinaetua, niin liity Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen jäseneksi. Jäsenmaksu on 1 euro / vuosi. 75 ensimmäiseksi jäsenyyteen liittyneen kesken arvotaan yksi viiri!!! Jäseneksi voi ilmoittautua kylätalossa.

    Kuka sitä issan häntää nostaa, ellei kissa itse. Kuka Värtsilän viiriä liehuttaa, elleivät värtsiläiset itse! Pannaan siis hihat heilumaan ja nostetaan tumput lonkalta hommiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *