Loirin ja Edelmannin levy

Tekijämiehet asialla/
Joskus menee tavulauluksi

Loiri & Edelmann: Kohtaamisia, Valitut Palat 2015

Vesa-Matti Loiri tunnetaan mm. Eino Leinon tulkkina tai Juha Vainion ja Tapio Rautavaaran suosikeiksi tekemistä lauluista. Edelmann on paremmin nuorison mieleen joskin ikääntynyt väestö on kiinnostunut miehen virsiversioista. Kuuntelin Loirin ja Edelmannin levyä pitkän automatkan aikana ja joskus teki mieli vähän ”valikoida” lauluja. Onneksi en ollut kuskina, joten tiskijukan homma ei sotkenut liikennettä.
Loirin tyyli soveltuu hyvin esim. Juha Vainion lauluihin. Samaa voi sanoa myös monista Eino Leino – tulkinnoista. Joskus homma meni kuskin mielestä Vesa-Matilla vähän tavulaulamiseksi ja niinpä kokeilin Edelmannia, joka kyllä laulaa tyylikkäästi, mutta
usein hänen taustaraitansa pukkaavat hauraan laulun päälle ja tekevät kuuntelusta tuskallista.

Edelmann ja Loiri edustavat kahta sukupolvea. Loiri täytti seitsemänkymmentä tammikuussa 2015 ja Edelmannilla on ikää 46 vuotta. Laulajat päätyivät näyttelemään samaan elokuvaankin ja siitähän tuli menestys. Kyseessä oli Mika Kaurismäen ohjaama filmi Tie pohjoiseen.

Edelmann on minulle peggy-mies. Jotenkin en ole päässyt sisälle hänen tulkintoihinsa. No, virsitulkintoja olen kyllä kuunnellut joltisenkin paljon ja tuntuu siltä, että virret edustavat ns. ”vakavampaa” Edelmannia. Myös Jipun kanssa duetoitu ” Jos sä tahdot niin” on minulle ja monelle muulle mieluinen.

Loiri on herättänyt monenlaisia mielipiteitä aina ylitulkinnasta rakastettavaan taiteeseen. Pidin itse em. laulujen lisäksi ”Lappi-
trilogiasta”, joka on ikääntyvän miehen voimannäyttö.

Mitä siis? Kummallekin laulajalle löytyy kohderyhmänsä ja faninsa. Musiikin saralla menestyminen on kuitenkin ”pienestä kii”. Pitää osata heittäytyä ja uusiutua, jossa taidossa sekä Loiri, että Edelmann ovat melkoisia velhoja.

Jouko Varonen

1 comment for “Loirin ja Edelmannin levy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *