Tämän taivaan alla

Hengellistä musiikkia
Uutta ja vanhaa
Vanha kirkkomusiikki vie voiton

Tämän taivaan alla, Valitut Palat 2015

Yleensä olen vanhemman kirkkomusiikin kannalla. Jopa uusitut sanat virressä saavat minut kirkon penkissä sulkemaan virsikirjan ja keskittymään muihin mietteisiin. Kirkossa olen sitä mieltä, että perinteinen virsi puhuttelee minua paljon enemmän, kuin pappien uskontotieteelliset saarnat.

Kristillinen usko on toiminut laajasti taiteen innoittajana. Niin kuvataide kuin kirjallisuus ja musiikki ovat tulvillaan kristillisiä aihelmia. Musiikin vaikutus ihmismieleen on kauan tunnettu asia. Kirkkomusiikissa on melodian lisäksi suuri merkitys teksteillä. Luterilaista kirkkoa on sanottu laulavaksi kirkoksi ja syystä. Nuorisokin on innostunut kokoamaan gospel-ryhmiä ja kokeilevia kirkkomusiikkiproggiksia.

Hengelllinen musiikki on aina ollut osa kristillistä elämää. Musiikin ja laulujen säestyksellä on vietetty ristiäisiä, häitä ja hautajaisia. Jokapyhäinen jumalanpalvelus olisi vain kuivettunut ruoto ilman virsiä. Itse asiassa lueskelen usein virsiä kirkon penkissä ja unohdan niin liturgiat kuin saarnat.

Ortodoksinen musiikki ( johon tämä kooste ei valitettavasti puutu) on suureksi osaksi laulumusiikkia. Instrimentteja ei ort- kirkossa näe.

Tämä neljän levyn ja 80 laulun kooste on kahden ensimmäisen äänitteen osalta perinteistä kirkkomusiikkia. Vahinko vain, että esim. Suvivirsi on liitetty mukaan surkeana instrumentaaliversiona. Myös kolmas levy, johon on koottu instrumentaalisovituksia, tuntui minusta vieraalta. Neljännessä levyssä on nuorta kirkkomusiikkia. Kuitenkin minulle jäivät mieleen vain perinteiset laulut, joita oli muunneltu vähemmän.

Jokaisella kirkkomusiikkigenrellä on omat faninsa. Niinhän se lienee että kaikki uudistuu, kirkkomusiikkikin.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *