On tekojen aika

Tähdenlento vai pelastaja?
Keskustapuolueen voimahahmo

Risto Uimonen: Juha Sipilä, Keskustajohtajan henkilökuva, Minerva 2015

Mies joka nousi liitoon raketin lailla. Mies jolla on painolastina murheellinen mieli. Mies, josta tehdään Suomen pelastajaa, mutta joka ei ole toistaiseksi tehnyt muuta kuin hymyillyt. Siis kuka? Juha Petri Sipilä ( s. 1961 Veteli) tietysti.

Sipilästä tehtiin keskustapomo pikavauhtia. Pikavauhtia tehtiin tämä kirjakin, johon itse Sipilä suhtautui epäillen. Näyttääkin siltä, että kun tehdään kirjaa insinööristä, siitä ei tule välttämättä mehukas ja maistuva, vaan kuiva ja teoreettinen.

Sipilä ei välttämättä halua avata yksityisasioitaan lukijalle. Poissa ovat myös kiinnostavat anekdootit. Sen sijaan kuivia elämänkertatietoja ja politiikan pintatietoa on sitäkin enemmän.

” Juha Sipilä joutui median suurennuslasin alle heti, kun hänet oli valittu Keskustan puheenjohtajaksi Rovaniemellä kesäkuussa 2012. ”

Mutta Sipilästä ei iltalehtien jakamien perhetragedioiden ja sairastelujen lisäksi tiedetä paljoakaan. Tiedetään jo toki sen verran, että hän kompastui ensimmäiseen kuoppaan hallituksen rakentajana ja kuoppia riittää, jos Sipilä aikoo nakertaa valtapuolueiden ja ammattiliittojen arvovaltaa tai taloudellista statusta. Lienee vaikea kuvitella, että olisi muuta mahdollisuutta hallitusneuvotteluissa kuin pureutua turvattomien huonon taloudellisen tilanteen murtamiseen enemmän tai vähemmän. Itse koin tämän suuntauksen ensimmäisen kerran, kun 100% :n korvattava lääkkeeni muutettiin itse maksettavaksi.

Mutta asiaan. Kirja on todella pikaisesti tehty ja sen huomaa. Se on myös varovainen ja siloiteltu. Jään odottamaan ”ilmiö-Sipilän” voimannäyttöjä, tai tilannetta, jossa on lyötävä hanskat tiskiin ylivoimaisen tehtävän edessä. Mielestäni on turha tehdä kirjaa miehestä, jonka urassa ei ole tapahtunut muuta kuin äkkirikastuminen ja tietysti rakastuminen tulevaan puolisoon jo lapsena, sekä lestadiolainen tausta.

Jouko Varonen

20 comments for “On tekojen aika

 1. Luin kirjan ahmien. Miksi? Koska olen VAKAVASTI kiinnostunut Suomen tulevaisuudesta. Niinkuin näyttää olevan myös tasavallanpresidentti Sauli Niinistö. Risto Uimosen kirja – joka ei ole Keskusta rp:n tilaama vaalikirja ja jonka julkaisemiseen Sipilä suhtautui varauksellisesti – on avainkirja sen ymmärtämiseksi, miksi insinööri on ryhtynyt vaikeaan tehtävään.

  Kirjan luettuaan voi myös ymmärtää, ettei Sipilällä – kuten ei myöskään hänen johtamallaan puolueella – ole tarkoitus VÄLTTÄMÄTTÄ voittaa seuraavia eduskuntavaaleja. Maan etu on tavoite, ja jatkosta päättävät äänestäjät. Voi olla, että tämä tuntuu vaikealta niellä. Mutta niin vain on. Nyt on politiikan aika, ei politikoinnin!

 2. Olen tehnyt 30v töitä insinööritoimistossa työt avokonttorissa ja konttorissa missä on omat huoneet . Työni oli minulle mukava vaihe elämässäni. Oli työpaikka jossa ei ollut pomoja, eikä päällepäsmäreitä. Itse voi valita työajan, mutta vastuu kuuluu tekijälle ja hänen työkavereille. Asiakas on insinööritoimistossa asiakas isolla iillä. Asiakkaan kanssa sovitaan pelisäännöt ja aikataulut. Asiakkaalla on omat intressi ja niihin pitää pystyä vastaamaan. Aikataulussa jos pysytään ja saadaan sopimuksenmukainen tulos on seuraavan projektin kilpailussa vahvoilla.

 3. Insinöörinä voin yhtyä Sipilän prosessikuvauksiin, loogiseen ajatteluun, linjauksiin, Boolen analyyseihin j.n.e. Hoitakoon vaan Stubb valtion rahakirstua ja pysyköön poissa Brysselistä. Soinin ensimmäinen EU-keikka on alkaa purkamaan Venäjä pakotteita. Ilman korkeampaa matematiikka Venäjä pakotteiden takia meidän ulkomaan kaupasta puuttuu noin 5—10 miljardia. Miten tämä vaje täytetään? Leikkaamaalla, veroja kiristämällä, sosiaaliturvaa pienentämällä, lukukausimaksut kouluihin j.n.e. Kaikista huonoimmassa asemassa olevilta.Minun insinööriura loppuu 01.08.2015, olen E.V.P=elän vaimon palkalla.

 4. Median mukaan maahan on syntymässä porvarihallitus. Tänään on puhuttu Jakobin äänellä, mutta ovatko kädet Eesaun kädet.

  Noin vertauskuvallisesti esko Ahon ja Iiro Viinasen hallitessa minulta lähti tukka päästä. Saapa nähdä lähteekö nyt loput karvat kehosta. Sen jälkeen on enää hyvin vähän mistä voidaan leikata.

 5. Nyt meni poilitiikan puolelle! Mutta menköön. Mikä on porvarihallitus? Mikä on konservatiinen hallitus? Mieleen tulee metsänomistaja, jolla on metsää ja kädessä leimakirves. Mutta mies ei tiedä, mitä siellä metsässä olisi tehtävä.

  Porvareita ei nykyisin ole sanan perinteisessä merkityksessä. On kansalaisia, joilla on työpaikat, palkat ja siihen liittyvät edut. On myös yrittäjiä, joista osa työllistää muita ja osa tuottaa elintarvikkeita elintaviketeollisuudelle ja jossain määrin vielä suoraankin ihmisten pöytiin. Sitten on niitä, joilla on varaa mässäillä yli kohtuullisten tarpeiden, esimerkiksi panna vähän sivuun ja mennä lomalle etelään. Ja sitten on niitä, joilla toimeentulo on nollarajan alapuolella.

  Ketkä ovat porvareita? Ovatko esimerkiksi ne nuoret viljelijät, joiden maitotilit hipovat kannattamattomuuden rajaa ja jotka raatavat ilman ylityökorvauksia, lomarahoja ja muita lisukkeita, joista palkansaajat voivat nauttia, ovatko nämä maanomistajat porvareita??? Eivät ole, vaan he ovat niitä, jotka huolehtivat siitä, ettei Suomi elä ulkomaisten elintarvikkeiden varassa.

  Entä konservatiivit? Eivätkö tänä päivänä ja tässä Suomen taloudellisessa tilanteessa ole konservatiiveja ne, jotka torpedoivat yhteiskuntasopimusta pitämällä jääräpäisesti kiinni eduista, jotka ovat lopulta pieniä kuin itikan pieru valtamerellä. Pieniä siihen verrattuna, mitä antoivat sotien jaloista maamme nostaneet isät ja äidit. Hallituksen muodostajat ovat tuoneet esille myös sen, että hyvätuloisten pitää osallistua talkoisiin. Konservatiivit – siis ne oikeasti nykyajan konservatiivit – eivät halua kuulla tätä viestiä. Nykyajan liberaalien ja radikaalien pitäisi pikemminkin nostaa meteliä sen vuoksi, että juuri hyvin toimeen tulevien on osallistuttava ennen muita talkoisiin. Ei riitä, että lasketaan seppeleitä sankarihaudoille ja lauletaan isänmaalisia lauluja ja pidetään paatoksellisia puheita.

  Missä on sellainen kansanliike, joka kutsuu hyvätuloisia vapaaehtoisiin veronkorotuksiin. Ilmoitus verottajalle, että tietyn ansiotulotason määräämää veroprosenttiani voi nostaa pari prosenttiyksikköä. Ilmoitan tällä tavalla tahtoni. Kelpaako? Ukkini antoi henkensä, minä annan muutaman lisäeuron isänmaan hyväksi. Tästähän voisi järjestää vaikka maaottelun AKAVAN ja SAK:n välille! EK voisi kateellisena ryhtyä näyttämään kilpailevaa esimerkkiä.

  Vaan ei taida onnistua, kun se konservatismi eli vanhoillisuus eli muutosvastaisuus eli olemassa olevan jääräpäinen säilyttäminen on pidettävä voimassa.

  Toivon kolmea asiaa. Ensinnäkin asiallista suhtautumista niitä suunnitelmia kohtaan, joista uusi hallitus on sopinut. Toiseksi rakentavaa oppositiota, jolla on päteviä vaihtoehtoisia ehdotuksia ja vaatimuksia. Kolmanneksi, että ns. epäpoliittisuudella keimailu ja viisastelu loppuisi. – Polittikka on demokraattisen yhteiskunnan työväline. Sen arvon oivaltaa ainakin sitten, kun demokratiaa ei ole, ja tästähän TV kertoo esimerkkejä eri puolilta maailmaa, onneksi ei Suomesta, ainakaan vielä niinkuin kahden ja puolen viikon mittainen hallitusvääntö osoittaa.

 6. Erkin kirjoitushan olisi käynyt polittisesta linjauksesta tai ohjelmasta. Minäkin tein kotona linjauksen. Meillä syödään ainostaan kerra viikossa liharuokia. Onhan tuo Ritva oppositiosta hiukan narissut. Hyvää kesää kaikille.

 7. En puutu politiikkaan millään lailla, mutta kommentoin edellistä.
  Monia kokenut ukkini tuumi monesti näin, että ”sanoohan se akkakin
  ajatuksensa”.
  Vaikuttaisi noitten tulevien ministerien nuttu kääntyneen nurin,
  kun alkaa häämöttää mustan auton takapenkki.
  Ei pitäisi pienituloisten,eläkeläisten, työttömien, opiskelijoiden eikä
  kenenkään olla katkeria, sillä kaikki lupasivat vaalikeskusteluissaan
  näille hyvvää ja olla pienten asialla, kuten ”näyttää”.
  Onkohan leikkauksissa panopiste kohdallaan?
  Odotellaan vain kieli pitkällä hunajata.

 8. Vielä muistini toimii. Viittasin Eskon ja Iiron hallituksen toimiin. Silloin kun heidän johtama hallitus aloitti oli minun tuloveroprosentti 29 % lapsivähennyksien kanssa. Kun sama hallitus lopetti niin minun tuloveroprosentti oli 43%. Se teki silloin toistatuhatta mummonmarkkaa kuukautta kohti. Ei meidän perheessä silloin hurviteltu, vaan elettiin tiukasti suu säkkiä myöten.

  Näyttää siltä, että sama tulee toistumaan tämän alkavan hallituksen toimesta. Pahimmillaan se taas tulee tarkoittamaan sitä, että yli puoleta eläkkeestäni palautetaan takaisn valtiolle.
  Ei tässä enää hyvin kauaa tarvitse odotella kun tämä asia selviää.

 9. Kirjoittakaa, hyvät ihmiset, miten nämä Suomen asiat pitäisi panna kuntoon!
  Ettei yli puolet eläkkeestä menisi takaisin valtiolle??? Miten isosta eläkkeestä on kysymys, kun ottaa huomioon progressiivisen verokäytännön??? Ei minulla ainakaan ole niin suurta eläkettä, että vero olisi yli 50 %.

  Eerolle, toissa päivänä katiskasta nousi melkein puoli metriä pitkä hauki. Mutta minä asunkin Universumin Helmessä, Nipin napin Suomen puolella. Ja muutama päivä sitten istutin maahan Blue Congo -perunaa, jossa on samaa hyötyainetta kuin mustikassa, joka taas pukkaa kukkaa melkein ikkunan alla. Pettua tuskin kuitenkaan tarvitaan, vaikka puut kasvavatkin ihan käden ulottuvilla. Kaupasta löytyy edullisesti ohraa, niin ettei tarvitse riisiin euroja tuhlata. Maito, juusto ja jogurtti on halventunut, eikä laktoosi intoleranssi kiusaa. Niin että eiköhän sitä selvitä Sipilänkin komennossa!

  Toivotaan, että selviävät myös nuoret tuottajat lomakepinojensa ja investointiensa kanssa, ettei tarvitse kuskata maitoa Virosta tai Puolasta. Ja milläs sitä kuskataan, kun ei vienti vedä huonon kilpailukyvyn puutteen vuoksi.
  ”Suo siellä ja vetelä tiällä!” Mutta ”pannaan suu säkkiä myöten”.

  Ajattelee potaattipappi pohjaton säkki kainalossa.

 10. Vaikka siitä eäkkeestä puolet veroa menisikään,niin jokaisesta
  haukkauksesta joutuu maksamaan veron.
  Polttoaine verot lisäksi jos ei käytä näitä veronkierto kanavia.
  Tämä vero ei ole pakollinen,voihan sitä kesällä liikkua potku-laudalla
  ja talvella hiihtäen.
  Ennen neuvottiin kotona älä laita voita näkkärin reikäpuolelle.
  sitten kun mennään kylään se on eri juttu!

 11. Ihan oikein tuo Kalevi Tikan laskelma on, jos tulot olivat n. 2500 ja siitä veroa 43% on toistatuhatta eli 1075.
  Hieman epäilyttää se, että noin pienillä tuloilla veroprosentti olisi ollut tuota luokkaa.
  Taitaa olla hieman liioiteltua.

 12. Eero Tarvaisen eiliseen kommenttiin ”Soinin ensimmäinen EU-keikka on alkaa purkamaan Venäjä pakotteita” viitaten olen ehdottomasti samaa mieltä; eri asia vain on, että kuinka ja missä aikataulussa homma voi oikeasti enää toteutua.
  Koko pakoteruljanssi on ollut oman maamme näkökulmasta todellista hölmöläisen hommaa; erittäin näköalatonta ja selkärangatonta touhua, josta jo asiantuntijoidenkin mukaan koko EU:n alueella kärsii selkeästi eniten nimenomaan Suomi. Pisimmän rajayhteyden ja monikymmenvuotiset toimivat kauppasuhteet omistavalla valtiolla ei ollut rotia tehdä asiassa itsenäistä päätöstä. Käsittämätöntä!

  Nykyisen eduskunnan ja tulevan hallituksen kokoonpanoon olen ainakin näin ennakkoon varsin tyytyväinen. Uskon (ja toivon), että nyt löytyy esim. sitä EU-kriittisyyttä, jota olisi pitänyt löytyä jo aikoja sitten. Edelleen luulen, että yrittäjän – myös maaseutuyrittäjän – arvostus ja sitä kautta toimintamahdollisuudet ehken ainakin hivenen kohentuvat. Leikkauslistat ovat toki ankarat, mutta näihinhän voimme vielä jokainen omalla yhteisvastuullisuudellamme jollakin tavoin vaikuttaa. Oppositio on luonnollisesti kerinnyt jo rakkikoiran lailla räksyttää mutta olisihan heillä ollut aikaa ja mahdollisuus laittaa asioita kuntoon sen sijaan, että jo alkumetreillä näperreltiin ensistäänkin hallituksen muodostamisen kanssa niin, että presidentin piti jo hoputtaa. Sitten vatuloitiin kuukausisotalla Kreikan tukipaketteja sen sijaan, että oltaisiin keskitytty omiin ongelmiin.
  Homoliitot laillistettiin ja yleensäkin monista asioista vielä tuntuvasti riideltiin. Mitä tästä kaikesta jäi käteen muuta kuin onnettomuutta, antaahan toisten välillä yrittää!!

 13. Muistellaan edellistä hallitus kautta ketkähän siellä
  räkatti kuin rakkikoirat. Se tuo ihmisen muisti on aika
  lyhyt ,asia unohtuu jo kuukaudessa vaalien jälkeen.
  Eikös oppositiolla ole siihen lainsäätämä oikeus siihen
  Menestystä kaikesta huolimatta uudelle hallitukselle!

 14. VEROTUSTIETOA nimimerkille, tallessa ovat ilmoitukset valtionkonntorilta veroviranomaisten ennakonpidätystiedot kyseisiltä verovuosilta. Sopii tulla katsomaan kirjoitanko totta.

  Muistutan vielä, että vuonna 1994 eläkkeestä maksettiin noin pari prosenttia suurempaa veroa kuin vastaavasta palkkatulosta.

 15. Auvolta on jäänyt lukematta tai muuten huomiotta ainakin yksi sana kommentistani: ”Oppositio on LUONNOLLISESTI kerinnyt jne…”
  Ei tässä siis mistään lyhyestä muistista ole kysymys; kritiikin, terävänkin, esittäminen on opposition oikeus ja jopa velvollisuus. Se vain olisi tosi hyvä, että joskus tässä maassa koettaisiin yhdessä onnistumisen ilo; hallitus voisi myöntää palautteen olevan aiheellista ja oppositio voisi olla ainakin pääsääntöisesti tyytyväinen hallituksen toimintaan.

  On ehkä liian rohkeasti sanottu, mutta mielestäni Suomea riivaa yhä edelleen kaikesta huolimatta eräänlainen Vapaussodan taakka, vaikka siitä on jo heti sata vuotta aikaa. Näyttää olevan tosi tuskaista myöntää, että me jokainen aatteistamme, taustoistamme ja mielipiteistämme huolimatta ihan oikeasti tarvitsemme toisiamme rakentamaan ja ylläpitämään tätä yhteiskuntaa ja Isänmaata!

 16. Teollisten työpaikkojen luonti, investointien lisääminen ja pääomien saanti ym. Suomeen on ainoa ratkaiseva tekijä. Kaikkihan me samassa veneessä ollaan, mutta järjestys se on saatava tähänkin jollaan. Joutava politikointi pois ja Talvisodan henki meihin suomalaisiin. Näin Keski-Suomen näkökulmasta 2-3 vuoden kuluttua täällä on pula määrätyistä ammattimiehistä. Suuret hankkeet: Äänekoski Metsä Feber, keskussairaala, isot kauppakeskus työmaat imevät työvoimaa. Jo ensi keväänä hyörii Äänekoskella 2500 komennusmiestä. Feber projekti tulee poikimaan tuotekehittelyn kautta saman määrän työpaikkoja mitä uusi sellutehdas työllistää. Toivon ja rukoilen, että raskaassa teollisuudessa metalli ja myös kemia ym. alkaa pullonkaula tilauksien kohdalla poksahtamaan. Pyyntöni hallitukselle on, etteivät päästä toimillaan lahjakkaita ja innovattiivisiä keksijöitä, kehittäjiä aivonikkareita ulkomaille. Eero

 17. Suomen telesiviossa mainostetaan kuinka lahden takana
  palvelut on halpaa.
  Autojen huollot,kauneuden – terveyden- ja hammashoidot
  on edullisia,viekää euronne sinne.
  Jätetään koti Suomen yrittäjät nuoleskelemaan näppejään.
  Suomessa töissä olevien lapsilisät maksetaan,vaikka perhe
  ei asu edes täällä.

 18. Kotileipuri leipoi ja paistoi kukkosia,toiselta nimeltään
  pyöröjä.
  Voi mahoton kyllä ne on hyviä!

 19. Voisiko sieltä Kaustajärven rannalta lähettää niitä pyöröjä tänne Vantaalle?

 20. Kansa on puhunut ja demokratia on toteutunut. Kysyisin vain onko työvoimaministeri hölötyksessä ajanmukaista ministeriainesta. Voiko ministeri laukoa mitä vain sananvapauteen nojautuen. Vaitiolo kuuluu sivistykseen valmisteluvaiheessa kaikilla elämän alueilla. Onkohan tämä ministeri armeijan käynyt ?.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *